Tietoa brexitin vaikutuksista Kelan etuuksiin

Erosopimus

Iso-Britannia on eronnut EU:sta 1.2.2020 (brexit). EU:n ja Ison-Britannian välillä neuvoteltua erosopimusta on sovellettu 1.2.2020 alkaen. Erosopimukseen sisältyy siirtymäkausi, joka kestää 31.12.2020 saakka.

Erosopimuksella turvataan Isossa-Britanniassa asuvien Suomen kansalaisten EU-lainsäädäntöön perustuvat sosiaaliturvaoikeudet, jos he ovat muuttaneet asumaan Isoon-Britanniaan tai aloittaneet siellä työskentelyn tai opiskelun ennen 1.1.2021. Sopimus turvaa myös niiden Suomessa asuvien Iso-Britannian kansalaisten oikeudet, jotka ovat muuttaneet Suomeen ennen 1.1.2021.

Uusi sopimus

EU ja Iso-Britannia ovat saaneet uutta suhdetta koskevat neuvottelut päätökseen 24.12.2020. Uutta sopimusta sovelletaan väliaikaisesti 28.2.2021 asti, kunnes se saadaan lopullisesti vahvistettua. 

Uudella sopimuksella turvataan 1.1.2021 jälkeen Suomen ja Ison-Britannian välillä liikkuvien sosiaaliturvaoikeuksia. Kela täydentää tälle sivulle mahdollisimman pian tietoa uuden sopimuksen vaikutuksesta sosiaaliturvaan.

Suomeen tai Isoon-Britanniaan asumaan, työhön tai opiskelemaan ennen 1.1.2021

Tässä osiossa kerrotaan, miten brexit vaikuttaa sosiaaliturvaasi, jos olet muuttanut Isosta-Britanniasta Suomeen tai Suomesta Isoon-Britanniaan ennen 1.1.2021. 

Jos olet muuttanut Suomeen tai Isoon-Britanniaan ennen 1.1.2021, sinua koskevat pääsääntöisesti samat EU:n sosiaaliturvasäännökset kuin ennen brexitiä. Erosopimus turvaa sosiaaliturvaoikeutesi eliniäksi tai niin pitkäksi aikaa kuin olosuhteidesi perusteella erosopimus soveltuu. Erosopimus turvaa myös perheenjäsentesi sosiaaliturvaoikeuksia. 

Suomessa asuvien ja työskentelevien Ison-Britannian kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä oikeus Kelan etuuksiin edellyttää laillista oleskelua Suomessa. Noudata Maahanmuuttoviraston (migri.fi) antamia ohjeita oleskeluoikeudesta ja sen hakemisen määräajoista.

Kela saa Maahanmuuttovirastolta (migri.fi) tiedon oleskeluoikeuksista. Tiedon kansalaisuudesta ja sen muutoksista Kela saa Digi- ja väestötietovirastolta. 

Suomeen tai Isoon-Britanniaan asumaan, työhön tai opiskelemaan 1.1.2021 tai sen jälkeen

Tässä osiossa kerrotaan, miten brexit vaikuttaa sosiaaliturvaasi, jos muutat Isosta-Britanniasta Suomeen tai Suomesta Isoon-Britanniaan 1.1.2021 tai sen jälkeen. 

EU ja Iso-Britannia ovat saaneet uutta suhdetta koskevat neuvottelut päätökseen 24.12.2020. Kela täydentää tälle sivulle mahdollisimman pian tietoa uuden sopimuksen vaikutuksesta sosiaaliturvaan.

Oikeus Kelan etuuksiin edellyttää pääsääntöisesti laillista maassa oleskelua. Seuraa Maahanmuuttoviraston (migri.fi) antamia ohjeita oleskeluoikeuksista ja niiden hakemiseen liittyvistä määräajoista. Kela saa Maahanmuuttovirastolta tiedon oleskeluoikeuksista. Tiedon kansalaisuudesta ja sen muutoksista Kela saa Digi- ja väestötietovirastolta.

Kelan asiakaspalvelu

Kelan kansainvälisten asioiden palvelunumero on avoinna arkisin klo 10–15 numerossa 020 634 0200 (suomeksi) ja 020 634 0300 (ruotsiksi). Molemmilta linjoilta saa palvelua myös englanniksi.

Kysy kansainvälisistä tilanteista -palstalla Kelan asiantuntijat vastaavat Kelan etuuksiin liittyviin kysymyksiin Suomeen tai ulkomaille muutettaessa. Kysymyksiin vastataan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Lue lisää