Tätä tukea Kela tarjoaa ikääntyville ja heidän läheisilleen | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Tätä tukea Kela tarjoaa ikääntyville ja heidän läheisilleen 

Julkaistu 2.10.2023

Ikääntyminen ja eläkkeelle jääminen voivat tuoda mukanaan erilaisia haasteita. Tarjoamme senioreille monipuolista taloudellista tukea, joka voi auttaa arjessa. Ymmärrämme myös, että asiointi verkossa voi olla joskus haastavaa, ja siksi meiltä saa digitukea. Voit myös aina soittaa meille tai tulla käymään palvelupisteessä. 

Iäkäs mies istuu pöydän ääressä ikkunan vieressä ja katsoo syksyistä maisemaa.
 

6 vinkkiä seniorille ja hänen läheiselleen 

  1. Jos työeläke on pieni tai eläkeläinen ei saa sitä ollenkaan, Kela voi maksaa vanhuuseläkettä kansaneläkkeenä. Kansaneläkkeen lisäksi eläkeläinen voi saada takuueläkettä, jos hänen yhteenlasketut eläkkeensä jäävät hyvin pieniksi.
  2. Eläkkeensaajan asumistukea voi saada vakinaiseen vuokra- tai omistusasuntoon, jos eläkeläinen on pienituloinen ja saa sellaista eläkettä, joka oikeuttaa tähän tukeen.  
  3. Toimeentulotukea voi hakea, jos tulot ja varat eivät riitä jokapäiväisiin menoihin kuten ruokaan ja lääkkeisiin. 
  4. Yksityislääkärikäyntien kustannuksista voi saada korvausta. Kela korvaa osan näistä kustannuksista. Matkakorvausta voi saada, kun matkustaa terveydenhuoltoon sairauden takia. Reseptilääkkeisiin, kliinisiin ravintovalmisteisiin tai perusvoiteisiin voi saada lääkekorvauksia
  5. Eläkettä saavan hoitotukea voi saada, jos eläkeläisellä on lääkärin toteama vamma tai sairaus, hänen toimintakykynsä on heikentynyt vähintään vuoden ajan ja hän tarvitsee vamman tai sairauden takia apua tai ohjausta.
  6. Kela-asioita voi hoitaa monin eri tavoin, kuten OmaKelan kautta, puhelimitse, kirjeitse tai palvelupisteissämme. Voit myös varata ajan puhelinpalveluun. Palvelupisteissämme saat lisäksi tukea verkkoasiointiin. Jos omien asioiden hoito on käynyt hankalaksi esimerkiksi sairauden takia, voivat läheisetkin olla avuksi Kela-asioissa. Voit valtuuttaa läheisesi hoitamaan Kela-asioitasi. Tämä vaatii valtakirjan, Suomi.fi-valtuuden tai edunvalvontavaltuutuksen. 

Toivomme, että otat yhteyttä kaikissa elämäntilanteissasi!

Lue lisää

Kelan eläkkeet ja eläkkeensaajan asumistuki 
Eläkettä saavan hoitotuki
Kelan eläkkeet selkokielellä
Tällaisia tukia Kela tarjoaa, kun et enää pärjää kotona
Näin hoidat Kela-asioita toisen puolesta 
Kelan digituki
 

Sivu päivitetty 4.10.2023

Mitä mieltä olet sivusta?