Sköta en annan persons FPA-ärenden | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

Att sköta en annan persons FPA-ärenden

Du kan sköta en annan persons FPA-ärenden om hen inte kan eller vill sköta dem själv. 

Du kan sköta en annan persons FPA-ärenden på olika sätt beroende på personens ålder och vilken roll du har. För att uträtta ärenden för en myndig person krävs alltid ett tillstånd, alltså en fullmakt.

Det går att sköta alla slags FPA-ärenden för en annan person per telefon, på ett serviceställe eller per post. Dessutom kan man i MittFPA sköta vissa ärenden för en annan person. Funktionerna för att sköta en annan persons ärenden i MittFPA är under utveckling och tas i bruk stegvis.

Sköta ett barns ärenden

Som vårdnadshavare kan du sköta alla ärenden för ditt barn som är under 15 år per telefon, på ett serviceställe eller per brev samt till vissa delar i MittFPA.

Om barnet är mellan 15 och 17 år kan hen själv sköta sina ärenden per telefon, på ett serviceställe eller per post. Om barnet har egna nätbankskoder eller ett mobilcertifikat kan hen också sköta sina ärenden själv i MittFPA.

Sköta ärenden för ett barn i MittFPA

Så här sköter du ärenden för ditt barn i MittFPA:

  1. Logga in i MittFPA med dina egna bankkoder eller med mobilcertifikat.
  2. Välj Sköta ärenden för en annan person.
  3. Välj barnet vars ärenden du vill sköta.

Möjligheten att sköta ärenden för en annan person i e-tjänsten utvidgas stegvis. För tillfället kan du göra följande saker för ditt barn i MittFPA:

  • se vilka ärenden som är under behandling och följa hur handläggningen framskrider
  • se betalningar och betalningsdatum
  • ansöka om vissa förmåner
  • skicka bilagor
  • se beslut och övriga handlingar som gäller barnet.

Alla vårdnadshavare ser samma uppgifter när de sköter ärenden för sitt barn i MittFPA.  

Barnets vårdnadshavare har inte rätt att uträtta ärenden för sitt barn om barnet har omhändertagits.

Sköta ärenden för ett barn i MittFPA i olika situationer

Vanligtvis kan båda föräldrarna sköta ärenden för sitt barn. I befolkningsdatasystemet kan det dock finnas uppgifter registrerat som kan påverka skötseln av ärenden för ett barn i MittFPA. Till exempel en spärrmarkering eller ett avtal om delad vårdnad kan påverka vårdnadshavarens möjlighet att sköta barnets ärenden och i så fall kan vårdnadshavaren behöva en Suomi.fi-fullmakt.

Om det finns ett avtal om delad vårdnad av barnet och det i avtalet har bestämts om något annat än barnets boende, behövs en fullmakt för att sköta barnets ärenden i MittFPA. Båda vårdnadshavarna kan i tjänsten Suomi.fi ge fullmakt åt varandra att sköta barnets ärenden. Fullmaktens namn i Suomi.fi är Uträtta ärenden gällande socialskyddsförmåner.

Anvisningar om befullmäktigande av vårdnadshavare vid delad vårdnad (suomi.fi)

Om barnet har spärrmarkering kan ingendera vårdnadshavaren automatiskt sköta barnets ärenden i MittFPA. Då kan vårdnadshavarna hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata ansöka om en fullmakt att sköta sitt barns ärenden. Vid handläggningen av ansökan kontrolleras orsaken till barnets spärrmarkering, och om orsaken exempelvis är en vårdnadshavares yrke, kan fullmakten ges.

Anvisningar för ansökan om fullmakt (suomi.fi)

Om båda vårdnadshavarna har spärrmarkering kan ingendera vårdnadshavaren automatiskt sköta barnets ärenden. Vårdnadshavarna kan då tillsammans ge fullmakt åt den ena eller dem båda att sköta barnets ärenden.

Om endast den ena vårdnadshavaren har spärrmarkering, kan endast den vårdnadshavare som har spärrmarkering automatiskt sköta barnets ärenden. Om vårdnadshavarna så vill kan de ge också den andra vårdnadshavaren fullmakt att sköta barnets ärenden.

Anvisningar om befullmäktigande av vårdnadshavare vid spärrmarkering (suomi.fi)

Sköta ärenden för en myndig person

Du kan uträtta ärenden för en annan myndig person

Observera att du måste ha både en Suomi.fi-fullmakt och en fullmakt om du vill sköta en annan persons FPA-ärenden både på nätet och per telefon. 

Det går också att befullmäktiga en person muntligt per telefon eller vid ett serviceställe. En muntlig fullmakt gäller i regel endast en gång. FPA kontrollerar både kundens och fullmaktshavarens identitet. Om kunden kontinuerligt behöver hjälp med att uträtta sina ärenden lönar det sig att göra upp en fullmakt.

I vissa förmåner kan en nära anhörig eller någon annan person som i huvudsak sköter om förmånstagaren föra talan i ett ärende som gäller förmånen, så att FPA-ärendena kan skötas flexibelt. Det kan vara aktuellt om personen till exempel på grund av sjukdom eller någon annan motsvarande orsak inte själv kan ansöka om förmånen.

Sköta ärenden för en annan myndig person i MittFPA

Du kan i MittFPA sköta en annan myndig persons ärenden om hen har gett dig Suomi.fi-fullmakten Uträtta ärenden gällande socialskyddsförmåner. Det är smidigast att ge fullmakten i e-tjänsten Suomi.fi. Du kan också få en fullmakt av en person som inte använder webbtjänster eller har egna nätbankskoder.

Läs mer om att ge en annan person Suomi.fi-fullmakt för att sköta FPA-ärenden.

Så här sköter du en annan persons ärenden i MittFPA:

  1. Logga in i MittFPA med dina egna bankkoder eller med mobilcertifikat.
  2. Välj Sköta ärenden för en annan person.
  3. Välj den person vars ärenden du vill sköta.

Möjligheten att sköta ärenden för en annan person i e-tjänsten utvidgas stegvis. För tillfället kan du göra följande saker för en annan person i MittFPA:

  • se vilka ärenden som är under behandling och följa hur handläggningen framskrider
  • se betalningar och betalningsdatum
  • ansöka om vissa förmåner
  • skicka bilagor
  • se beslut och övriga handlingar.

Tills vidare kan en intressebevakare inte sköta fullmaktsgivarens ärenden i MittFPA.

Intressebevakningsfullmakt

För den händelse att du själv inte klarar av att sköta dina ärenden kan du ge en annan person fullmakt att sköta dem åt dig. Detta gör du genom att upprätta en intressebevakningsfullmakt.

Om fullmakten om intressebevakning också omfattar att sköta personens ekonomi kan fullmaktshavaren också sköta personens FPA-ärenden. Först måste intressebevakningsfullmakten dock bekräftas hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Informationen om fullmakten måste ha uppdaterats i Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas register över förmyndarskapsärenden för att fullmaktshavaren ska kunna sköta dina FPA-ärenden. Efter att intressebevakningsfullmakten har fastställts behöver fullmaktshavaren inte ha någon separat fullmakt eller Suomi.fi-fullmakt. 

En intressebevakningsfullmakt är inte samma sak som intressebevakning. Genom en intressebevakningsfullmakt kan en person själv bestämma vem som ska sköta hens ärenden och på vilket sätt. Det är ett enklare och mer flexibelt sätt att sköta en annan persons ärenden än att till exempel förordna en intressebevakare. Läs mer om intressebevakningsfullmakten på webbplatsen för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

Intressebevakning

Som intressebevakare kan du sköta ärenden för den du företräder per telefon, vid ett serviceställe och per post. FPA får från befolkningsdatasystemet uppgift om intressebevakaren. Tills vidare kan en intressebevakare inte sköta fullmaktsgivarens ärenden i MittFPA. Inom de närmaste åren kommer Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata stegvis öka intressebevakarens möjligheter att uträtta ärenden på nätet. Allmänna intressebevakare har också möjlighet att använda tjänsterna för samarbetspartner.

Om den som företräds tidigare har befullmäktigat en annan person att sköta sina ärenden upphör den här fullmakten att gälla när en intressebevakare förordnas för hen.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata eller domstolen utser en intressebevakare om personen inte kan sköta sina ärenden själv. Intressebevakaren kan vara antingen en privatperson, till exempel en anhörig eller en annan närstående person, eller en allmän intressebevakare. Läs mer om intressebevakning på webbplatsen för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

Aktuellt

 Barnet ligger i soffan med hunden.

Möjligheten att sköta ärenden för barnets räkning i MittFPA underlättar vardagen

Vardagen är hektisk hos familjen Strömberg. Eftersom familjens yngsta barn Manu är ett barn med särskilda behov finns det också mycket FPA-ärenden att sköta.

Läs mer (mittiallt.fi)
Senast ändrad 27.9.2024