Käsittelyaika | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Käsittelyaika

Joidenkin etuuksien hakemukset pitää lain mukaan käsitellä tietyssä ajassa. Esimerkiksi perustoimeentulotuen hakemukset pitää lain mukaan käsitellä 7 arkipäivässä. Lisäksi Kela on itse asettanut hakemusten käsittelylle tavoiteajat. Kela myös seuraa toteutuneita käsittelyaikoja.

Huomaathan, että osa hakemuksista käsitellään aina jonkin verran keskivertoa nopeammin, osa hitaammin.

Tarkista hakemuksesi tilanne

Siirry OmaKelaan

Tarkista hakemuksen tilanne OmaKelasta

Oman hakemuksesi käsittelyaikaan vaikuttaa muun muassa se, miten huolellisesti olet täyttänyt hakemuksen ja oletko toimittanut Kelaan kaikki tarvittavat liitteet ja lisätiedot.

OmaKelasta voit tarkistaa, onko hakemuksesi saapunut ja oletko jo saanut päätöksen. Jos päätöstä ei vielä ole tullut, näet hakemuksesi kohdalla arvion siitä, miten pitkään käsittely kestää. Käsittely voi sujua nopeammin tai se voi kestää pidempään.

OmaKelassa näet myös muistutukset puuttuvista lisätiedoista ja liitteistä. Muistutus näkyy, kunnes käsittelijä on ottanut hakemuksesi uudestaan käsittelyyn. Älä siis huolestu, jos olet jo toimittanut lisätiedot ja liitteet Kelaan.

Usein kysyttyä hakemusten käsittelyajoista

Hakemuksen käsittely voi viivästyä esimerkiksi koska

  • hakemuksesta puuttuu olennaisia tietoja tai liitteitä
  • tietoja tai liitteitä ei pyynnöistä huolimatta saada hakijalta
  • tietoja odotetaan kolmannelta taholta, kuten työnantajalta
  • henkilö on asunut ulkomailla, ja tietoja odotetaan muiden maiden sosiaaliturvaa hoitavilta laitoksilta
  • hakemusten käsittelyssä on ruuhkaa
  • hakemus on palautunut Kelaan muutoksenhausta.
Huomaa, että jos haluat täydentää Kelaan jo jättämääsi hakemusta, voit tehdä sen OmaKelassa tai soittamalla palvelunumeroon. 

Joskus Kelaan tulee niin paljon hakemuksia, ettei niitä ehditä käsitellä tavoiteajassa.

Ruuhka voi liittyä vuodenaikaan, esimerkiksi alkusyksyyn, kun opinnot alkavat, ja vuodenvaihteeseen, jos tukien ehdot ja määrät muuttuvat. Vuodenvaihteessa ruuhkaa ja kyselyjä Kelaan aiheuttavat myös etuuksien indeksikorotukset ja muutokset verotuksessa.

Toisinaan Kela joutuu odottamaan toisen viranomaisen päätöksiä ennen kuin voi tehdä oman päätöksensä. Hakemusten käsittelyä ruuhkauttavat myös juhlapyhät ja henkilökunnan lomat. 

Kun Kela käsittelee kansainvälisiä hakemuksia, se joutuu usein pyytämään tietoja muiden maiden sosiaaliturvaa toimeenpanevilta laitoksilta. Se hidastaa hakemuksen käsittelyä. Voit helpottaa käsittelyä, kun annat hakemuksessasi mahdollisimman kattavat tiedot ja toimitat tarvittavat liitteet pian.

Esimerkiksi ulkomailla saadun hoidon kustannuksien korvaamisen käsittely voi kestää useita kuukausia. Myös eläkkeiden käsittelyaika on pitkä. Päätös kansaneläkkeestä voidaan tehdä vasta, kun Kela on saanut muiden maiden vahvistetut vakuutuskaudet, Suomen työeläkekaudet sekä muiden maiden ja Suomen työeläkehakemusten ratkaisut.