Näin haet kuntoutuspsykoterapiaa

  1. Täytä ja tulosta hakemuslomake Kuntoutuspsykoterapia / Neuropsykologinen kuntoutus KU 131 (pdf). Kirjaa hakemukseesi tieto terapeutista. Voit etsiä terapeutteja palveluntuottajahausta.
  2. Liitä hakemukseesi kuntoutussuunnitelma, joka sisältää psykiatrin, lastenpsykiatrin tai nuorisopsykiatrin arvion diagnoosista ja kuntoutustarpeesta tai vastaavat tiedot sisältävä psykiatrin kirjoittama lääkärinlausunto B. Lausunto ei saa olla yli vuotta vanhempi.
  3. Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA. Liitteet voit lähettää myös viestinä OmaKelassa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  4. Saat kotiisi postitse kirjallisen päätöksen. Näet päätöksen myös asiointipalvelussa.

Hakuaika

Hae tukea terapiaan ennen sen alkamista. Jos terapia on jo alkanut, päätös voidaan tehdä aikaisintaan hakemiskuukauden alusta. Poikkeustapauksissa kuntoutusta voidaan korvata takautuvasti 6 kuukauden ajalta.

Jatkoa terapialle

Kun haet terapialle jatkoa, hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärinlausunto B. Lisäksi tarvitset terapeutiltasi terapiapalautteen.

Tarvitset psykiatrin lausunnon, jos terapiakäynnit ovat jääneet vähäisiksi, jos ne ovat toteutuneet epäsäännöllisesti, jos terapia on keskeytynyt tai jos terapiassa ei ole edistytty tavoitteiden mukaisesti.

Jos terapia on toteutunut suunnitellusti, muunkin hoitavan lääkärin lausunto riittää.

Psykoterapialaskut

Saat korvauksen kuntoutuspsykoterapiasta yleensä jo käynnin yhteydessä. Jos et ole saanut korvausta, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Kun haet korvausta toimi seuraavasti:

  1. Täytä ja tulosta Kuntoutuslasku KU 204 (pdf)
  2. Liitä mukaan selvitys niistä kuntoutuksen kustannuksista, joista haet korvausta. Selvitys voi olla esim. palveluntuottajan/terapeutin lasku, josta ilmenevät kustannukset, käyntipäivät ja kerrat.
  3. Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA. Liitteet voit lähettää myös viestinä OmaKelassa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  4. Asiointipalvelusta näet kun hakemuksesi on ratkaistu ja milloin rahat ovat tilillä.

Hae korvausta 6 kuukauden kuluessa siitä kun olet maksanut laskun.

Lue lisää