Jos sinut lomautetaan

Voit saada lomautuksen ajalta työttömyysturvaa työttömyyskassasta tai Kelasta. Lomautus tarkoittaa, että työnteko ja palkanmaksu keskeytetään väliaikaisesti, mutta työsuhde on voimassa. Lomautus voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Työnantajan on ilmoitettava lomautuksesta 14 päivää ennen kuin lomautus alkaa.

Jos kuulut työttömyyskassaan ja täytät työssäoloehdon, hae lomautuksen ajalle ansiopäivärahaa oman työttömyyskassasi ohjeiden mukaisesti.

Hallitus on esittänyt määräaikaisia muutoksia palkansaajan ja yrittäjän työttömyysturvaan koronatilanteen vuoksi. Muutoksia ei ole vielä vahvistettu. Niistä tiedotetaan mahdollisimman pian. Ehdotetut muutokset vaikuttavat työttömyysturvan ehtoihin ja yrittäjien työttömyysturvaan. 

Näin haet Kelasta työttömyysturvaa, jos sinut lomautetaan:

  1. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä. Työttömyysetuutta ei voida maksaa, jos et ole ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi.  TE-palvelut antaa Kelalle lausunnon oikeudestasi työttömyysetuuteen.
    • Jos lomautuksesi on alkanut 16.3.2020 tai sen jälkeen, voit saada työttömyysetuutta, vaikka opiskelet tai sinulla on yritystoimintaa. Kyse on väliaikaisesta muutoksesta, joka on voimassa 31.7.2020 asti.
  2. Hae työttömyysturvaa Kelasta 5 omavastuupäivän jälkeen. Käytä koronatilanteessa ensisijaisesti verkkoasiointia. Hakemusten käsittelyajoista saat tietoa Käsittelyajat-sivulta.
  3. Jos lomautus jatkuu, täytä säännöllisesti työttömyysajan ilmoitus, johon merkitset työttömyyspäivät. Jos teet lyhennettyä työpäivää lomautuksen takia, merkitse ilmoitukseen tehdyt työtunnit ja työpäivät.
  4. Noudata TE-palveluiden ohjeita, jos lomautusaikaasi tulee muutoksia tai työsuhteesi päättyy kokonaan.

Lomautuksen kesto ja vaikutus etuuteen

Jos sinut lomautetaan yhdeksi tai useammaksi päiväksi viikossa, lomautuspäiviltä maksetaan täysi työttömyysetuus, joka on 33,66 e/pv. Työttömyysetuutta korotetaan, jos sinulla on lapsia huollettavinasi.

Jos teet lyhennettyä työpäivää lomautuksen takia, palkkasi sovitellaan yhteen työttömyysetuuden kanssa. Se tarkoittaa, että saamasi palkka vähentää etuutta. Lue tarkemmin palkan vaikutuksesta etuuteen.

Lue lisää