Jos sinut lomautetaan | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Jos sinut lomautetaan

Lomautus tarkoittaa, että työnantaja keskeyttää työntekijän työnteon ja palkanmaksun väliaikaisesti, mutta työsuhde pysyy edelleen voimassa. Lomautus voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva.

Mistä tukea lomautuksen ajalle?

Voit saada lomautuksen ajalta työttömyystukea työttömyyskassasta tai Kelasta. Työttömyystuen saaminen edellyttää, että ilmoittaudut työnhakijaksi TE-palveluihin. Työnhaun täytyy olla voimassa viimeistään ensimmäisestä lomautuspäivästä alkaen.

Jos kuulut työttömyyskassaan ja täytät työssäoloehdon, hae lomautuksen ajalle ansiopäivärahaa oman työttömyyskassasi (tyj.fi) ohjeiden mukaisesti. Silloin sinun ei tarvitse asioida Kelan kanssa työttömyystukeen liittyen.

Jos et kuulu kassaan tai työssäoloehtosi ei täyty, hae tukea Kelasta.

Näin haet Kelasta työttömyystukea, jos sinut lomautetaan etkä kuulu työttömyyskassaan

 1. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palvelujen Oma asiointi -palvelussa (tyomarkkinatori.fi) viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä. Voit saada työttömyystukea vain, jos olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi. TE-palvelut tai kunta antaa Kelalle työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyystukeen.
 2. Hae työttömyystukea OmaKelassa.
  • Työttömyystuki myönnetään aikaisintaan siitä päivästä, jolloin olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi.
 3. Valokuvaa liitteet ja lähetä ne OmaKelassa. Hakemuksesta selviää, mitä liitteitä tarvitset.
  • TE-palveluihin lähettämäsi liitteet eivät ole Kelan käytettävissä.
  • Kela saa tiedot palkkatuloista tulorekisteristä. Hyödynnämme näitä tietoja hakemusten käsittelyssä. Tarvittaessa pyydämme sinulta lisätietoja.
 4. OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu, kuinka paljon tukea saat ja milloin se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset liitteistä, jos niitä puuttuu. Saat päätöksen myös kotiisi postitse, jos et ole luopunut paperipostista.

Jos et voi hakea työttömyystukea OmaKelassa, täytä ja tulosta lomake Työttömyysetuushakemus TT 1 (pdf). Postita allekirjoitettu hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Toimi näin, jos lomautus jatkuu

Jos lomautus jatkuu, täytä säännöllisesti työttömyysajan ilmoitus. Merkitse lomautuspäivien kohdalle, että olet ollut työtön. Jos teet töitä lomautuksen aikana, merkitse ilmoitukseen ne työpäivät ja -tunnit, jotka olet tehnyt. Täytä ilmoitus aina menneeltä ajalta.

Ilmoita TE-palveluihin, jos lomautusaikaasi tulee muutoksia tai työsuhteesi päättyy kokonaan.

Jos työskentelet lomautuksen aikana toiselle työnantajalle osa-aikaisesti, työttömyystuki sovitellaan yhteen osa-aikatyön palkan kanssa. Se tarkoittaa, että saamasi palkka vähentää työttömyystukea. Jos aloitat kokoaikatyön toisen työnantajan palveluksessa, et voi saada enää työttömyystukea. Muista ilmoittaa Kelaan ja TE-palveluihin uudesta työsuhteesta.

Lomautuksen toteuttamistapa vaikuttaa tukeen

Jos sinut lomautetaan kokoaikatyöstä kokoaikaisesti eli et tee töitä ollenkaan, voit saada täysimääräistä työttömyystukea omavastuuajan jälkeen.

Täytä työttömyysajan ilmoitus 4 viikon jaksoissa ja merkitse lomautuspäivien kohdalle, että olet ollut työtön.

Työntekijä voidaan lomauttaa osa-aikatyöstä kokonaan tai osittain. Osa-aikainen lomautus tarkoittaa, että teet osa-aikatyötä lomautuksen vuoksi vähemmän kuin normaalisti. Kokoaikaisen lomautuksen aikana et tee töitä ollenkaan.

Osa-aikatyöstä maksettu työttömyystuki sovitellaan aina yhteen palkan kanssa. Voi olla, että kokoaikainen lomautuksesi on jo alkanut, mutta sinulle vielä maksetaan aiemmin tehdyn osa-aikatyön palkkaa. Se vaikuttaa työttömyystukesi määrään siinä kuussa, kun palkka maksetaan.

Jos teet lomautuksen aikana töitä osa-aikaisesti, ilmoita työpäivät ja -tunnit työttömyysajan ilmoituksessa. Palkkatiedot saamme suoraan tulorekisteristä.

Jos työskentelet muina päivinä kokoaikaisesti, mutta sinut lomautetaan yhdeksi tai useammaksi päiväksi viikossa, saat lomautuspäiviltä täyden työttömyystuen. Työpäiviltä et saa työttömyystukea. Palkkasi ei vaikuta työttömyystuen määrään, koska tuki maksetaan kokonaisilta työpäiviltä.

Merkitse työpäivät ja -tunnit työttömyysajan ilmoitukseen. Merkitse lomautuspäivien kohdalle, että olet ollut työtön.

Jos teet lyhennettyä työpäivää lomautuksen takia, työttömyystuki sovitellaan yhteen palkkasi kanssa. Se tarkoittaa, että saamasi palkka vähentää työttömyystukea.

Merkitse tekemäsi työpäivät ja -tunnit työttömyysajan ilmoitukseen. Palkkatiedot saamme tulorekisteristä.

Lomautus voi olla myös niin sanottu sekalomautus, eli teet sekä lyhennettyä työviikkoa että lyhennettyä työpäivää. Tällöin tutkimme ensimmäisen hakemuksesi yhteydessä, millä tavalla sovittelemme työttömyystukesi yhteen palkkasi kanssa. Saat jatkossa päätökset niin, että niissä käytetään samaa sovittelutapaa.

Jäikö jotain epäselväksi?

Kysy chattirobotilta tai soita Kelan asiakaspalveluun.

020 692 210
020 692 210

Mitä muuta elämääsi kuuluu?

 • Kaipaatko apua asumismenoihin?

  Asumistuki voi paikata pienentyneitä tuloja ja auttaa asumismenoissa. Lue, mihin menoihin asumistukea voi saada.

 • Jos toimeentulo on tiukoilla

  Työttömyyden aikana rahaa voi olla todella vähän. Silloin toimeentulotuki voi auttaa pahimman yli

 • Sairastuitko?

  Jos olet sairaana, kannattaa hakea työttömyystuen sijaan sairauslomaa ja sairauspäivärahaa. Näin esimerkiksi peruspäivärahan 400 päivän enimmäisaika ei kulu sairausloman aikana.

Sivu päivitetty 21.3.2024