Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun määrä tarkistetaan vuosittain. Terveydenhoitomaksun suuruus vahvistetaan asetuksessa, joka annetaan vuosittain ennen marraskuun 30. päivää. Tämän sivun sisältö päivitetään täsmällisemmäksi joulukuussa 2020.

 1. Maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle lukukausittain eli 2 kertaa vuodessa. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti.
 2. Eräpäivät määräytyvät sen mukaan, milloin olet ilmoittautunut läsnä olevaksi. Terveydenhoitomaksulla on 4 eräpäivää kalenterivuodessa:
  • Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle viimeistään 31.1., maksat terveydenhoitomaksun viimeistään 31.1.
  • Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle ajalla 1.2.–31.7., maksat terveydenhoitomaksun viimeistään 31.7.
  • Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle viimeistään 30.9., maksat terveydenhoitomaksun viimeistään 30.9.
  • Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle ajalla 1.10.–31.12., maksat terveydenhoitomaksun viimeistään 31.12.
 3. Terveydenhoitomaksun voi maksaa Kelan asiointipalvelun kautta joulukuussa 2020.
  • Asiointipalvelun kautta siirryt suoraan omaan verkkopankkiisi maksamaan maksun tai voit tulostaa maksutiedot itsellesi.
  • Jos et voi käyttää asiointipalvelua, saat myöhemmin tältä sivustolta ohjeet maksamista varten.
 4. Voit tarkistaa maksamasi maksut Kelan asiointipalvelusta.
 5. Jos et maksa terveydenhoitomaksua eräpäivään mennessä, Kela muistuttaa maksun maksamisesta. Jos terveydenhoitomaksu maksetaan eräpäivän jälkeen, peritään kiinteä viivästymismaksu. Jos et maksa terveydenhoitomaksua maksumuistutuksen saatuasikaan, Kela voi kuitata maksun ja viivästymismaksun opintorahasta ilman suostumustasi. Jos maksua ei saada kuitattua opintorahasta, terveydenhoitomaksu siirretään lain perusteella ulosottoon.

Erimielisyys maksuvelvollisuudesta

Voit pyytää Kelalta päätöksen terveydenhoitomaksun maksamisesta. Voit pyytää päätöksen esimerkiksi silloin, kun olet eri mieltä maksuvelvollisuudestasi.

Jos olet eri mieltä saamastasi päätöksestä, voit vaatia oikaisua päätökseen Kelalta. Oikaisuvaatimukseen annetusta päätöksestä voit valittaa hallinto-oikeuteen.