Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun maksaminen | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun määrä tarkistetaan vuosittain. Vuosina 2023 ja 2024 maksu on 36,80 euroa lukukaudessa. Sinun täytyy maksaa se Kelalle sekä kevät- että syyslukukaudelta. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti.

Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoitomaksun eräpäivät muuttuvat

Vuoden 2024 alusta alkaen kevätlukukauden uusi eräpäivä on 15.3., jos opiskelija ilmoittautuu läsnä olevaksi viimeistään 31.1. Syyslukukauden uusi eräpäivä taas on 15.11., jos opiskelija ilmoittautuu läsnä olevaksi viimeistään 30.9.

Lue lisää muutoksista.

Sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua, jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti. Lue lisää kohdasta Lue, miten toimit, jos kuulut toisen EU- tai Eta-maan, Sveitsin, Ison-Britannian tai Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan.

Jos olet epävarma maksuvelvollisuudestasi, lue, kenen pitää maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu.

Maksa verkossa

OmaKelassa voit siirtyä omaan verkkopankkiisi maksamaan maksun tai tulostaa maksutiedot itsellesi.

Maksa terveydenhoitomaksu
 1. Maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle lukukausittain eli 2 kertaa vuodessa. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti.
  • Voit maksaa maksun, vaikka et olisi vielä ilmoittautunut läsnä olevaksi.

  • Voit maksaa nyt kevät- ja syyslukukauden 2024 terveydenhoitomaksun.

  • Jos haet maksuun perustoimeentulotukea, maksa aina vain yhtä lukukautta koskeva maksu kerrallaan.

 2. Terveydenhoitomaksun eräpäivä määräytyy sen mukaan, milloin ilmoittaudut läsnä olevaksi.
  • Syyslukukauden eräpäivä on 30.9., jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. Jos ilmoittaudut syyslukukaudelle 1.10. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.12.

  • Kevätlukukauden eräpäivä on 31.1., jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. Jos ilmoittaudut kevätlukukaudelle 1.2. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.7.

 3. Terveydenhoitomaksun voi maksaa OmaKelassa: Omat etuudet > Muut etuusasiat > Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu.
  • OmaKelasta voit siirtyä omaan verkkopankkiisi maksamaan maksun tai tulostaa maksutiedot itsellesi.

 4. Jos et maksa terveydenhoitomaksua eräpäivään mennessä, Kela muistuttaa maksun maksamisesta. Jos terveydenhoitomaksu maksetaan eräpäivän jälkeen, Kela perii 5 euron kiinteän viivästymismaksun. Jos et maksa terveydenhoitomaksua maksumuistutuksen jälkeenkään, Kela voi kuitata eli vähentää maksun ja viivästymismaksun opintorahasta ilman suostumustasi. Jos maksua ei saada kuitattua opintorahasta, terveydenhoitomaksu siirretään lain perusteella ulosottoon.

Jos et voi käyttää Kelan asiointipalvelua esimerkiksi siksi, ettei sinulla ole suomalaisen pankin verkkopankkitunnuksia, maksa maksu Kelalle tilisiirtona.

 1. Käytä seuraavia maksuyhteystietoja:
  • tilinumero (IBAN): FI06 5000 0120 4657 77

  • BIC-tunniste: OKOYFIHH

  • maksun saaja: Kela

  • määrä: 36,80 e (tai 73,60 e, jos maksat kerralla sekä kevät- että syyslukukauden 2024)

 2. Jos maksat ulkomaiselta pankkitililtä, käytä seuraavia pankkiyhteystietoja:
  • maksun saaja: Kela

  • pankin nimi ja osoite: OP Corporate Bank plc, Gebhardinaukio 1, 00510 Helsinki, Finland

  • tilinumero (IBAN): FI06 5000 0120 4657 77

  • BIC-tunniste: OKOYFIHH

 3. Kirjoita maksun viestikenttään seuraavat tiedot:
  • opiskelijan etu- ja sukunimi

  • opiskelijan suomalainen henkilötunnus tai syntymäaika

  • oppilaitoksen nimi tai sen lyhenne (esim. TAMK)

  • se, mitä lukukautta tai lukukausia maksu koskee eli kevät 2024 tai kevät ja syksy 2024.

  • teksti "OTH".

Jos kaikki yllä olevat tiedot eivät mahdu maksun viestikenttään, kirjoita vähintään etu- ja sukunimi sekä suomalainen henkilötunnus tai syntymäaika.

Miten toimin, jos kuulun toisen EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan?

Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua.

Lähetä Kelaan kopio voimassa olevasta EHIC-kortistasi (eurooppalainen sairaanhoitokortti) tai GHIC-kortistasi (Global Health Insurance Card). Toimita se Kelaan hyvissä ajoin ennen maksun eräpäivää tai ole yhteydessä Kelan perintäkeskukseen (Tietoa Kelasta -osio).

Voit lähettää asiakirjan OmaKelan viestinä. Valitse viestin aiheeksi Opiskelijan asiat ja tarkenteeksi Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu.

Voit myös postittaa asiakirjan osoitteeseen Kelan perintäkeskus, PL 31, 00056 KELA. Jos et voi käyttää OmaKelaa, voit lähettää asiakirjan myös osoitteeseen ulkomaanperinta@kela.fi. Lähetä viestisi suojatulla sähköpostilla (Tietoa Kelasta -osio).

Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita. Kun käyt YTHS:ssä, varaudu esittämään EHIC-korttisi (eurooppalainen sairaanhoitokortti) tai GHIC-korttisi (Global Health Insurance Card).

Jos sinulla ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia, voit hakea sitä oman maasi sairausvakuutuslaitoksesta.

Lue, miksi toisen EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai Iso-Britannian ja Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan kuuluvan opiskelijan ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua?

Maksuunpanopäätöksen pyytäminen

Voit pyytää Kelalta maksuunpanopäätöksen velvollisuudestasi maksaa terveydenhoitomaksu. Voit pyytää päätöksen esimerkiksi, jos olet eri mieltä maksuvelvollisuudestasi eli siitä, oletko läsnä oleva tutkinto-opiskelija kyseisellä lukukaudella, voit hakea maksuunpanopäätökseen oikaisua.

Maksuunpanopäätöksellä Kela ratkaisee, täytyykö sinun maksaa terveydenhoitomaksu lukukaudelta.

Jos olet eri mieltä maksuunpanopäätöksestä, voit hakea siihen oikaisua.

Toimi näin

 1. Pyydä maksuunpanopäätöstä vapaamuotoisesti suullisesti tai kirjallisesti.
  • Voit pyytää maksuunpanopäätöstä kirjallisesti lähettämällä viestin OmaKelassa, toimittamalla pyynnön Kelan palvelupisteeseen tai postittamalla pyynnön osoitteeseen Kelan perintäkeskus, PL 31, 00056 KELA.
  • Voit pyytää maksuunpanopäätöstä suullisesti soittamalla Kelan perintäkeskukseen numeroon 020 634 4940.
 2. Kirjoita pyyntöön nimesi ja yhteystietosi. Kerro, mitä lukukautta pyyntösi koskee, missä korkeakoulussa opiskelet, mitä tutkintoa suoritat ja milloin olet ilmoittautunut läsnä tai poissa olevaksi sille lukukaudelle, jota pyyntö koskee. Ilmoita pyynnössäsi myös, jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti. Lähetä tällöin Kelaan kopio voimassa olevasta EHIC-kortistasi (eurooppalainen sairaanhoitokortti). Jos kuulut Ison-Britannian tai Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan, voit lähettää kopion joko EHIC-kortistasi tai GHIC-kortistasi (Global Health Insurance Card).
  • Esimerkiksi: ”Kevätlukukausi 2023, Turun ammattikorkeakoulu, ammattikorkeakoulututkinto. Ilmoittautuminen läsnä olevaksi 5.1.2023.
 3. Vaikka pyydät päätöksen, sinun täytyy maksaa terveydenhoitomaksu eräpäivään mennessä. Kela palauttaa maksun sinulle, jos et ole maksuvelvollinen kyseiseltä lukukaudelta.

Jos olet eri mieltä saamastasi maksuunpanopäätöksestä, voit tehdä siitä Kelalle oikaisuvaatimuksen. Kela tekee oikaisuvaatimuksestasi päätöksen, josta voit valittaa hallinto-oikeuteen.

Lue lisää

Sivu päivitetty 28.9.2023

Mitä mieltä olet sivusta?