Hoitopaikka | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Hoitopaikka

Saat yleensä korvausta matkasta hoitopaikkaan, joka sijaitsee omalla hyvinvointialueellasi. Matka yksityiseen terveydenhuoltoon korvataan, jos siellä saamasi hoito on Kela-korvattavaa tai sinulle on hoitoon hyvinvointialueen maksusitoumus tai palveluseteli.

Jos sinulla on hoitoon hyvinvointialueen maksusitoumus tai palveluseteli, matka korvataan sinne, mistä olet hoidon saanut. 

Jos menet Kelan järjestämään kuntoutukseen, Kela korvaa matkakulut yleensä sinne, missä kuntoutus järjestetään. Matkakulujen korvaamiseen liittyvät asiat selvitetään kuntoutuksen hakemisen yhteydessä. Jos kuntoutuksen matkakulujen korvaamiseen liittyy rajoitteita, se kerrotaan sinulle kuntoutuspäätöksessä.

Julkinen terveydenhuolto

Jos menet oman hyvinvointialueesi hoitopaikkaan, matka korvataan sinne, mistä olet hoidon saanut.

Jos olet valinnut hoitopaikan oman hyvinvointialueesi ulkopuolelta terveydenhuollon valinnanvapauden perusteella, matka korvataan seuraavasti: 

  • Matka perusterveydenhuoltoon korvataan enintään sen mukaan, mitä se maksaisi oman hyvinvointialueesi sote-keskukseen, josta on saatavilla kattavat terveyspalvelut.  
  • Matka erikoissairaanhoitoon korvataan enintään sen mukaan, mitä se maksaisi oman hyvinvointialueesi mukaiseen yliopistosairaalaan. 

Yksityinen terveydenhuolto

Saat yleensä korvauksen matkasta yksityiseen terveydenhuoltoon, jos siellä saamasi hoito on Kela-korvattavaa. Poikkeuksellisesti saat korvauksen matkasta myös silloin, kun lääkäri tekee vastaanotolla toimenpiteen, joka liittyy sairauden hoitoon. Tällainen toimenpide voi olla esimerkiksi luomen poisto tai pienten lasten korvien putkitus.

Jos sinulla on hoitoon hyvinvointialueen maksusitoumus tai palveluseteli, saat aina matkastasi korvauksen.  

Jos menet omalla hyvinvointialueellasi sijaitsevaan yksityiseen hoitopaikkaan, matka korvataan sinne, mistä olet saanut hoidon. Jos menet oman hyvinvointialueesi ulkopuolella sijaitsevaan yksityiseen hoitopaikkaan, matka korvataan seuraavasti:

  • Matka yksityisen yleislääkärin tai hammaslääkärin vastaanotolle korvataan enintään sen mukaan, mitä se maksaisi oman hyvinvointialueen kattavat terveyspalvelut tarjoavaan sote-keskukseen.
  • Matka yksityisen erikoislääkärin tai erikoishammaslääkärin vastaanotolle korvataan enintään sen mukaan, mitä se maksaisi oman hyvinvointialueen mukaiseen yliopistosairaalaan. 

Korkeakouluopiskelijoiden matkat opiskeluterveydenhuoltoon

Kela korvaa korkeakouluopiskelijoiden matkoja opiskeluterveydenhuoltoon. Korkeakouluopiskelijat käyttävät Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluja ja voivat saada näistä perusterveydenhuollon matkoista korvausta.

Matkat korvataan enintään niiden kustannusten mukaan, jotka aiheutuisivat opiskelijan kotiosoitteesta tehdystä matkasta lähimpään YTHS:n toimipisteeseen, josta opiskelijan tarvitsema hoito on saatavilla.  Matka voidaan korvata myös muuhun YTHS:n toimipisteeseen, jos terveydenhuollon ammattihenkilö arvioi, että sieltä saatava hoito on opiskelijalle tarpeen.  

Lue lisää

Sivu päivitetty 5.2.2024