Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun perintä

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluihin oikeutetut ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle. Korkeakouluopiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle ensimmäisen kerran kevätlukukaudelta 2021.

Terveydenhoitomaksun maksaminen

Maksat terveydenhoitomaksun Kelalle kevät- ja syyslukukaudelta eli 2 kertaa vuodessa. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää hoitaa oma-aloitteisesti. Lisätietoa terveydenhoitomaksun maksamisesta löydät sivulta Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.

Terveydenhoitomaksun perintä

Jos et maksa terveydenhoitomaksua eräpäivään mennessä, terveydenhoitomaksu siirtyy Kelan perintäkeskuksen perittäväksi ja siihen lisätään kiinteä viivästymismaksu.

Eräpäivät määräytyvät sen mukaan, milloin olet ilmoittautunut läsnä olevaksi.

Kevätlukukauden eräpäivä on 31.1., jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi.

 • Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi tämän jälkeen eli 1.2.–31.7., maksun eräpäivä on 31.7.

Syyslukukauden eräpäivä on 30.9., jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi.

 • Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi tämän jälkeen eli 1.10.–31.12., maksun eräpäivä on 31.12.

Miten perintä etenee

 1. Maksumuistutus
  • Kela lähettää sinulle yhden maksumuistutuksen terveydenhoitomaksun maksamisesta.
 2. Kuittaus
  • Jos et maksa terveydenhoitomaksua, kun olet saanut maksumuistutuksen, terveydenhoitomaksu ja viivästymismaksu voidaan kuitata eli vähentää ilman suostumustasi sinulle maksettavasta opintorahasta. Maksu voidaan kuitata pyynnöstäsi myös muusta Kelan maksamasta etuudesta.
  • Kuittaaminen ei ole aina mahdollista, vaikka sinulle maksettaisiin opintorahaa. Sen vuoksi suosittelemme maksun maksamista omaehtoisesti.
 3. Ulosotto
  • Jos et maksa maksua eikä sitä saada kuitattua opintorahasta, terveydenhoitomaksun perintä siirretään ulosottoon.

Erimielisyys maksuvelvollisuudesta

Jos olet eri mieltä maksuvelvollisuudestasi, voit pyytää Kelalta valituskelpoisen maksuunpanopäätöksen terveydenhoitomaksun maksamisesta. Lue ohjeet maksuunpanopäätöksen pyytämisestä sivulta Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun kohdasta Maksuunpanopäätöksen pyytäminen.

Kun olet saanut maksuunpanopäätöksen, voit hakea siihen muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen Kelalle. Lue ohjeet muutoksenhausta sivulta Näin haet muutosta korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun maksuunpanopäätökseen.

Lue lisää