Pikaopas opintoetuuksiin | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Pikaopas opintoetuuksiin

Opintojen aikana opiskelijalla on oikeus erilaisiin Kelan maksamiin etuuksiin. Oheiseen muistilistaan on koottu opiskelijan tärkeimmät Kela-asiat aikajärjestyksessä.

Opinnot alkavat

Opintotuki

Opintotuki turvaa toimeentulosi opintojen aikana. Sitä voi saada peruskoulun jälkeisten päätoimisten opintojen aikana. Opintotukeen kuuluvat opintoraha ja opintolainan valtiontakaus sekä osalle opiskelijoita myönnettävä asumislisä.

Oletko alle 17-vuotias?

Opintotukea voi yleensä saada vasta 17-vuotiaana. Jos olet 15- tai 16-vuotias ja vanhempiesi tulot ovat pienet, voit saada opintorahan oppimateriaalilisää ja opintolainan valtiotakauksen. Et voi saada oppimateriaalilisää, jos sinulla on oikeus maksuttomaan koulutukseen. Arvioi tuen määrä laskurilla. Laskurissa kysytään arvio vanhempiesi vuosituloista.

Maksuton toinen aste

Jos päätät peruskouluopintosi vuonna 2021 tai sen jälkeen ja olet syntynyt vuonna 2004 tai sen jälkeen, useimmat toisen asteen opinnot ovat sinulle maksuttomia ja kuulut laajennetun oppivelvollisuuden piiriin. Jos olet päättänyt peruskouluopintosi aiemmin kuin vuonna 2021, et kuulu laajennetun oppivelvollisuuden piiriin.

Hae opintotukea

Hae opintotukea, kun olet saanut opiskelupaikan. Jos sinun pitää erikseen vastaanottaa opiskelupaikkasi, hae opintotukea vasta sen jälkeen. Vaikka et vielä tiedä, miten ja missä asut opiskeluaikana, voit hakea opintorahaa ja opintolainan valtiontakausta.

Hae asumistukea erikseen

Jos opiskelet Suomessa, hae Kelasta yleistä asumistukea. Voit hakea sitä sen jälkeen, kun olet tehnyt vuokrasopimuksen. Tee myös opintotuen muutosilmoitus, jos muutat pois vanhempasi luota.

Hae opintolaina pankista

Kun olet saanut päätöksen opintolainan valtiontakauksesta, voit hakea opintolainaa valitsemastasi pankista. Voit tehdä hakemuksen pankin verkkopalvelussa.

Maksa terveydenhoitomaksu

Jos opiskelet ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa, sinun pitää maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu lukukausittain.

Koulumatkatuki

Voit saada koulumatkatukea, jos suoritat lukio-opintoja tai ammatillista peruskoulutusta ja jos sinulla on tukeen oikeuttava koulumatka vähintään 10 päivänä kuukaudessa.

Hae koulumatkatukea

Toisen asteen opiskelija, hae koulumatkatukea OmaKelassa. Hae tukea erikseen joka lukuvuodelle.

Tuet tilille kuukauden 1. päivänä

Opintoraha ja asumistuki tulevat pankkitilillesi kuukauden 1. päivänä tai sitä seuraavana pankkipäivänä. Jos kuukauden 1. päivä on esimerkiksi lauantai, tuet tulevat maanantaina.

Todistukset tuloista talteen

Jos olet ollut töissä, säilytä todistukset opintojen aloittamisvuoden tuloistasi. Jos vuositulosi ylittävät opintotuen tulorajan, voit osoittaa, mitkä tulot olet saanut ennen opintojen alkamista. Todistuksia ei tarvita palkoista ja etuuksista, joiden tiedot ovat tulorekisterissä.

Tukea opiskelija-aterioihin

Korkeakouluopiskelija, Kela piffaa opiskelijaravintoloissa osan ateriasi hinnasta.

Opintojen aikana

Ilmoita muutoksista

Ilmoita Kelaan, jos olosuhteissasi tapahtuu muutoksia. Muutoksia ovat esimerkiksi oppilaitoksen vaihtuminen, opintojen keskeyttäminen, muutto tai opiskelujakso ulkomailla.

Muista ilmoittaa erikseen asumistukeen vaikuttavista muutoksista kuten muutoksista tuloissa, asumismenoissa tai ruokakunnassa.

Hae kesätukea

Voit saada opintotukea myös kesällä, jos opiskelet silloin. Voit tehdä kesätöitä, mutta muista seurata opintotuen ja asumistuen tulorajoja. Jos et voi opiskella etkä ole saanut kesätöitä, voit hakea Kelasta toimeentulotukea.

Opintotuki jatkuu syksyllä

Jos olet hakenut ja sinulle on myönnetty opintotuki koko opiskeluajalle, tuen maksaminen jatkuu kesän jälkeen automaattisesti. Voit tarkistaa seuraavan maksupäivän Kelan asiointipalvelusta.

Hae koulumatkatukea joka lukuvuosi

Toisen asteen opiskelija, muista hakea koulumatkatukea joka vuosi uudelleen.

Tarkista opintopistemääräsi

Korkeakouluopiskelija, tarkista lukuvuoden päätyttyä, että olet suorittanut riittävästi opintopisteitä. Jos pisteitä on liian vähän, voit palauttaa tukea vapaaehtoisesti määräaikaan mennessä. Muuten Kela voi lakkauttaa opintotukesi tammikuusta alkaen.

Opintojen edistymisen seuranta

Opintotuen saaminen edellyttää, että edistyt opinnoissasi. Kela seuraa vuosittain toisen asteen opintojen edistymistä syyskuussa ja korkeakouluopintojen edistymistä lokakuussa.

Tarkista tulosi

Jos olet ollut töissä, tarkista, ettei vuositulorajasi ylity. Voit tarkistaa tulorajasi Kelan asiointipalvelussa. Huhtikuussa asiointipalvelussa näkyvät myös ennakkotiedot vuosituloistasi. Jos tuloraja ylittyy, palauta opintotukea huhtikuun loppuun mennessä.

Jos saat yleistä asumistukea, muista ilmoittaa tulojesi muutoksesta välittömästi.

Kela perii takaisin liikaa maksetun tuen

Vältyt opintotuen takaisinperinnältä, kun tarkistat tulosi ja tarvittaessa palautat tukea huhtikuun loppuun mennessä. Muuten Kela perii takaisin liikaa maksetun tuen korotettuna 7,5 %:lla.

Kela voi maksaa osan opintolainastasi

Jos opiskelet korkeakoulussa, nostat opintolainaa ja valmistut määräajassa, Kela voi maksaa jopa kolmasosan opintolainastasi opintolainahyvityksenä.

Jos opintotuki loppuu kesken

Jos opintotukesi loppuu ennen kuin valmistut, voit hakea tukeen lisäaikaa. Jos lisäaikaa ei voida myöntää, voit hakea Kelasta toimeentulotukea.

Valmistuminen - onneksi olkoon!

Älä lyhennä opintolainaa valmistumisvuonna

Korkeakouluopiskelija, älä lyhennä opintolainaa valmistumisvuonna tai sitä ennen. Voit menettää opintolainavähennyksesi tai opintolainahyvityksesi.

Todistukset tuloista talteen

Säilytä todistukset valmistumisvuoden tuloistasi. Jos vuositulosi ylittävät opintotuen tulorajan, voit osoittaa, että olet saanut tulot valmistumisen jälkeen. Todistuksia ei tarvita palkoista ja etuuksista, joiden tiedot ovat tulorekisterissä.

Ilmoita tulojesi muutoksesta

Jos tulosi muuttuvat valmistumisesi jälkeen ja saat yleistä asumistukea, muista ilmoittaa muutoksesta Kelaan välittömästi.

Jos et saa heti töitä

Jos et saa heti valmistumisen jälkeen töitä, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluissa ja hae Kelasta työttömyysturvaa.

Maksa opintolainan korot ja lyhennä lainaa

Valmistumisen jälkeen alat maksaa opintolainasi korot itse. Lisäksi sinun pitää alkaa lyhentää opintolainaasi. Tarkista aikataulu pankistasi. Jos olet pienituloinen, Kela voi maksaa opintolainasi korot. Kun saat pankiltasi laskun koroista, hae korkoavustusta lomakkeella OT 7.

Sivu päivitetty 14.2.2024