Kelan tuet itsenäistyvälle nuorelle | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Milloin voit saada Kelasta tukea?

Kelan tukia voi saada erilaisissa elämäntilanteissa. Tutustu tukiin tarkemmin niiden omilla kela.fi-sivuilla.

Kannattaa kokeilla myös laskureita. Laskureilla voit arvioida, onko sinulla mahdollisuus saada tukea ja kuinka paljon.

Voit hakea tukia helpoimmin OmaKelassa. Muista, että useimpiin hakemuksiin tarvitset liitteitä, esimerkiksi lääkärintodistuksen tai vuokrasopimuksen. Hanki nämä liitteet ennen hakemuksen lähettämistä. Kuvaa liitteet ja lähetä valokuvat hakemuksen mukana. Tukia voi hakea myös postitse lomakkeilla.

Jos Kela-asiat tuntuvat vaikeilta tai sinulla on kysyttävää, soita asiakaspalveluumme. Autamme mielellämme.

Muutto omaan kotiin

Voit saada asumisen menoihin, kuten vuokraan, yleistä asumistukea. Yleistä asumistukea voivat saada kaikki, joilla on pienet tulot, myös opiskelijat. Jos muutat yhteiseen asuntoon kumppanisi kanssa, hakekaa asumistukea yhdessä.

Arvioi ensin laskurilla, voisitko saada tukea ja paljonko se on.

Hae yleistä asumistukea

Kirjaudu OmaKelaan

Jos et voi käyttää OmaKelaa, hae tukea lomakkeella Yleinen asumistuki AT 1 (pdf). Lähetä lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Kämppäkaverit voivat saada yleistä asumistukea erikseen, jos heillä on omat vuokrasopimukset asuntoon.

Jos kämppäkavereilla on yhteinen vuokrasopimus tai ovat vastuussa koko vuokrasta yhdessä, he hakevat yleistä asumistukea yhdessä.

Lue asumistuesta kimppakämpässä.

Voit saada toimeentulotukea vuokravakuuteen tai muuttokustannuksiin, jos tulosi ovat hyvin pienet.

Voit saada tukea muuttoon esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Muutat, koska saat tutkintoon johtavan opiskelupaikan tai työpaikan toiselta paikkakunnalta.
  • Muutat edullisempaan asuntoon.
  • Sinulla on terveydellinen syy muuttoon.

Et voi saada tukea, jos muutat mukavuussyistä tai muutat vanhempiesi luota ilman erityistä syytä.

Arvioi ensin laskurilla, voisitko saada toimeentulotukea ja kuinka paljon.

Hae toimeentulotukea

Kirjaudu OmaKelaan

Jos et voi käyttää OmaKelaa, hae tukea lomakkeella Toimeentulotuki TO 1 (pdf). Lähetä lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Opiskelijaelämää

Täysipäiväisenä opiskelijana voit saada opintotukea, johon kuuluu opintoraha ja opintolainan valtiontakaus. Opintolaina haetaan pankista, ja Kela toimii lainan takaajana.

Jos valmistut määräajassa, Kela voi maksaa osan opintolainastasi. Tätä kutsutaan opintolainahyvitykseksi.

Arvioi laskurilla, kuinka paljon voit saada opintorahaa ja opintolainaa.

Hae opintorahaa ja opintolainan valtiontakausta

Kirjaudu OmaKelaan

Voit myös hakea näitä tukia lomakkeella. Lähetä lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Opiskelijana voit saada asumiseen yleistä asumistukea. Hallitus on ehdottanut, että opiskelijat saisivat jatkossa yleisen asumistuen sijaan opintotuen asumislisää. Kerromme tästä tarkemmin, kun asian käsittely eduskunnassa etenee.

 

Korkeakouluopiskelijoiden täytyy maksaa Kelalle terveydenhoitomaksu joka lukukausi. Maksu täytyy maksaa, vaikka et käyttäisikään opiskelijaterveydenhoidon palveluita.

Maksa terveydenhoitomaksu

Kirjaudu OmaKelaan

Kela ei lähetä maksusta laskua, mutta saat maksuohjeet ennen eräpäivää OmaKelaan tai kirjeenä.

Korkeakouluopiskelijat saavat ateriatukea opiskelijaravintoloissa. Sinun ei tarvitse hakea tukea, vaan opiskelijana saat ruoan automaattisesti edullisempaan hintaan.

Toisen asteen opiskelijat voivat saada koulumatkatukea. Voit saada tukea, jos koulumatkasi on pitkä.

Tarkista laskurilla, voitko saada tukea ja paljonko se on.

Raskausraha

Voit saada raskausrahaa ja opintotukea samaan aikaan, jos opiskelet päätoimisesti. Opintotuen saaminen ei estä raskausrahan saamista eikä vaikuta raskausrahan määrään.

Raskausraha lasketaan kuitenkin tuloksi, joka pitää ottaa huomioon opintotuen tulorajassa.

Vanhempainraha

Voit saada vanhempainrahaa ja opintotukea samaan aikaan, kunhan pystyt opiskelujen lisäksi hoitamaan lasta. Opintotuen saaminen ei siis estä vanhempainrahan saamista eikä vaikuta vanhempainrahan määrään. Vanhempainraha lasketaan kuitenkin tuloksi, joka pitää ottaa huomioon opintotuen tulorajassa.

Kun hoidat lasta ja opiskelet samanaikaisesti, sinun ei tarvitse ilmoittaa opintojen aloittamisesta Kelaan. Muista, että opintojesi täytyy edistyä riittävästi, jotta voit saada opintotukea.

Jos opiskelet kokoaikaisesti eli opiskelu ei tapahdu lapsen hoitamisen ohessa, ilmoita opiskelun aloittamisesta OmaKelassa. Näin sinulle maksetaan vanhempainrahaa oikein ja vältyt takaisinperinnältä.

Lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuki

Opintotuki ei vaikuta lasten kotihoidon tai yksityisen hoidon tukeen. Ne lasketaan kuitenkin tuloiksi, jotka pitää ottaa huomioon opintotuen tulorajassa.

Nuoren kuntoutusraha

Nuoren kuntoutusrahaa ja opintotukea ei voi saada samaan aikaan.

Jos saat nuoren kuntoutusrahaa, ilmoita Kelaan opiskelun aloittamisesta OmaKelan viestillä. Voit myös ilmoittaa asiasta vapaamuotoisesti postitse tai soittaa kuntoutuksen palvelunumeroon 020 692 205.

Sairauspäiväraha

Jos et pysty opiskelemaan sairauden vuoksi, voit jäädä sairauslomalle. Sen aikana voit saada sairauspäivärahaa.

Sairauspäivärahaa ja opintotukea ei voi saada samalta ajalta. Kela lakkauttaa opintotukesi automaattisesti, joten sinun ei tarvitse tehdä sitä itse.

Sairauspäivärahaa voi saada enintään noin vuoden. Jos sairautesi pitkittyy, Kela tarjoaa sinulle kuntoutusvaihtoehtoja.

Kun jatkat päätoimisia opintoja, ilmoita siitä OmaKelassa tai soittamalla palvelunumeroon 020 692 209. Jos opintotukesi on lakkautettu kokonaan, sinun pitää hakea sitä uudelleen.

Työmarkkinatuki ja peruspäiväraha

Voit tietyissä tilanteissa saada työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa opintojesi ajalta. Tällöin opinnot ovat omaehtoista opiskelua, joka lasketaan työllistymistä edeltäväksi palveluksi. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tilannetta, jossa olet työtön ja suoritat loppuun kesken jääneen tutkinnon.

TE-palvelut arvioi, voitko saada työttömyystukea myös opintojesi ajalta. Ehtona on, että olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin ja olet opintojen alkamishetkellä vähintään 25-vuotias.

Muussa tapauksessa sinulla voi olla oikeus opintotukeen. Työttömyysturvaa ja opintotukea ei voi saada samalta ajalta.

Ilmoita opiskelun aloittamisesta seuraavassa työttömyysajan ilmoituksessasi OmaKelassa.

Toimeentulotuki

Hae opiskelijana ensin opintorahaa, opintolainaa ja yleistä asumistukea. Tilanteestasi riippuen voit saada niiden jälkeen toimeentulotukea.

Arvioi laskurilla, voitko saada toimeentulotukea.

Armeijaan tai siviilipalvelukseen

Ase- tai siviilipalveluksen aikana voit saada sotilasavustuksen perusavustusta ja asumisavustusta. Avustusta voi saada tietyissä tilanteissa myös asevelvollisen avo- tai aviopuoliso.

Kela voi myös maksaa ase- tai siviilipalveluksen aikana erääntyvät opintolainasi korot.

Hae sotilasavustusta

Kirjaudu OmaKelaan

Jos et voi käyttää OmaKelaa, hae tukea lomakkeella Sotilasavustus SA 1 (pdf). Lähetä lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Et voi saada opintotukea ase- tai siviilipalveluksen ajalta. Muista siis ilmoittaa Kelaan, että aloitat palveluksen.

Ilmoita palveluksen aloittamisesta

Kirjaudu OmaKelaan

Miten palveluksen aloittamisesta ilmoitetaan?

Jos et voi käyttää OmaKelaa, ilmoita asiasta lomakkeella Opintotuen muutosilmoitus OT 15 (pdf). Lähetä lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Jos rahat eivät riitä pakollisiin arjen menoihin

Jos olet valmistunut, mutta sinulla ei ole työpaikkaa, voit saada työttömyystukea.

Työttömyystukia on kolme erilaista:

  • Jos kuulut työttömyyskassaan ja olet ollut riittävän pitkään töissä ennen työttömyyttä, voit saada työttömyyskassastasi ansiopäivärahaa.
  • Jos et ole työttömyyskassan jäsen, voit saada Kelasta peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Työmarkkinatuessa voi olla 5 kuukauden odotusaika. Lue lisää työttömyystuista.

Lue lisää työttömyystuista. 

Jos sinulla on valmistumisen jälkeen pienet tulot tai olet työttömänä, voit saada Kelasta korkoavustusta. Se tarkoittaa sitä, että Kela maksaa opintolainasi korot.

Miten korkoavustusta haetaan?

Toimeentulotuki auttaa arjen välttämättömimmissä menoissa, jos sinulla on hyvin pienet tulot. Sinun pitää kuitenkin hakea ensin muut tuet, joita voit elämäntilanteessasi saada, kuten opintoraha ja -laina, sotilasavustus tai työttömyystuki.

Opiskelijana voit saada toimeentulotukea, jos esimerkiksi olet käyttänyt opintotukiaikasi loppuun tai opintotukesi on lakkautettu, koska opintosi eivät edenneet riittävästi.

Arvioi laskurilla, voitko saada toimeentulotukea ja kuinka paljon.

Hae perustoimeentulotukea

Kirjaudu OmaKelaan

Jos et voi käyttää OmaKelaa, hae tukea lomakkeella Toimeentulotuki TO 1 (pdf). Lähetä lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Jaksaminen koetuksella

Jos sinulla on vaikeuksia jaksamisen tai psyykkisen terveyden kanssa, ota yhteyttä opiskelijaterveydenhoitoon tai terveyskeskukseesi. Kelan tuet voivat auttaa sinua pärjäämään taloudellisesti, kun olet sairaana tai kuntoutuksessa.

Jos et pysty opiskelemaan sairauden vuoksi, voit jäädä sairauslomalle. Sen aikana voit saada sairauspäivärahaa. Kela lakkauttaa opintotukesi automaattisesti, jos sinulle myönnetään sairauspäiväraha.

Hae sairauspäivärahaa

Kirjaudu OmaKelaan

Sairauspäivärahaa voi saada enintään noin vuoden. Jos sairautesi pitkittyy, Kela tarjoaa sinulle kuntoutusvaihtoehtoja.

Kun jatkat päätoimisia opintoja, ilmoita siitä OmaKelassa tai soittamalla palvelunumeroon 020 692 209. Jos opintotukesi on lakkautettu kokonaan, sinun pitää hakea sitä uudelleen.

Kela voi maksaa osan kuntoutuspsykoterapian kustannuksista. Jotta voit saada Kelan tuen, sinulla täytyy olla lääkärinlausunto kuntoutuksen tarpeesta. Lisäksi terapeutin täytyy olla Kelan hyväksymä.

Alle 30-vuotiaat voivat saada ilman lääkärintodistusta nuoren ammatillista kuntoutusta. Ammatillisen kuntoutuksen tavoitteena on auttaa sinua suunnittelemaan omaa tulevaisuuttasi ja löytämään suuntaa opiskelu -ja työelämään.

Ammatillisen kuntoutuksen vaihtoehtoja ovat

  • Nuotti-valmennus
  • ammatillinen kuntoutusselvitys
  • työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus
  • koulutuskokeilu.

Kun haet nuoren ammatillista kuntoutusta, sinun ei vielä tarvitse tietää, minkälaista kuntoutusta haet. Kela auttaa sinua valitsemaan sopivan kuntoutusmuodon. Saat apua kuntoutusasioissa soittamalla meille numeroon 020 692 205.

Jäikö jotain epäselväksi?

Soita Kelaan
Sivu päivitetty 27.6.2024