Jos sairastut Suomessa | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Jos sairastut Suomessa

Jos sinulla on Suomessa kotikunta, saat kaiken tarvitsemasi hoidon Suomen julkisessa terveydenhuollossa. Maksat hoidosta saman asiakasmaksun kuin kunnassa asuvat. Vaikka sinulla ei olisi kotikuntaa Suomessa, sinulla saattaa silti olla oikeus saada hoitoa Suomen julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla.

Korvaukset Suomessa annetusta hoidosta

Kela ei korvaa Suomen julkisessa terveydenhuollossa annetun hoidon kustannuksia. Korvausta maksetaan yksityisen terveydenhuollon, lääkeostojen ja sairauden hoidon vuoksi tehtyjen matkojen kustannuksista.

Jos sinut on sairausvakuutettu Suomessa, saat suorakorvauksen, kun esität Kela-korttisi palveluntuottajalle. Jos palveluntuottajalla ei ole suorakorvaussopimusta Kelan kanssa tai jos maksat jostain muusta syystä kustannukset itse, voit hakea Kelasta jälkikäteen korvausta.

Voit saada Kelasta korvausta myös, jos olet sairausvakuutettu jossain toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa, Pohjois-Irlannissa tai Australiassa. Korvausta maksetaan lääketieteellisesti välttämättömän hoidon kustannuksista. Sillä tarkoitetaan hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Saat korvausta myös hoidosta, jota tarvitset pitkäaikaissairauden tai raskauden tai synnytyksen vuoksi. Suorakorvauksen voit saada ainoastaan ensihoidon kustannuksista, jos sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti. Muista kustannuksista voit hakea Kelasta korvausta jälkikäteen.

Näin haet korvausta sairaanhoidon kustannuksista

Hae Kelasta korvausta:

Hae korvausta 6 kuukauden kuluessa siitä, kun maksoit kustannukset. Voit jättää hakemuksen Kelaan tai postittaa sen osoitteeseen Kansaneläkelaitos, PL 10, 00056 KELA. Matkakorvausta voit hakea myös OmaKelassa, jos sinulla on suomalaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenne.

Toimita korvaushakemuksen lisäksi Kelaan kopio kotimaasi myöntämästä eurooppalaisesta sairaanhoitokortista. Jos asut toisessa Pohjoismaassa ja sinut on sairausvakuutettu siellä, voit toimittaa kopion eurooppalaisesta sairaanhoitokortista, passista tai muusta henkilöllisyystodistuksesta. Jos asut ja olet sairausvakuutettu Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa, voit toimittaa kopion eurooppalaisesta sairaanhoitokortistasi, ”Citizens Rights” –kortista tai GHIC-kortista. Jos asut ja olet sairausvakuutettu Australiassa, toimita kopio passistasi.

Ilmoita Suomeen muutostasi OmaKelassa, jos

  • haet ensimmäistä kertaa etuutta Suomeen muuttosi jälkeen eikä oikeuttasi Kelan etuuksiin ole vielä selvitetty.
  • sinulle ei ole myönnetty etuutta ja olosuhteesi muuttuvat, voit hakea etuutta uudelleen. Olosuhteiden muutos voi olla esimerkiksi työn tuntimäärän tai palkan suureneminen vähimmäisedellytysten mukaiseksi.

Voit myös täyttää ja toimittaa Kelaan lomakkeen Muutto Suomeen Y 77 (pdf).

Jos sinulle maksetaan Kelan etuutta ja olet muuttamassa ulkomaille, lue lisää etuuksien maksamisesta ulkomaille.

Tietoa terveyspalveluista Suomessa

EU-terveydenhoito.fi -sivustolle on koottu tietoa terveyspalveluista Suomessa. Tiedot on tarkoitettu avuksesi, kun matkustat Suomessa ja tarvitset hoitoa äkillisen sairastumisen vuoksi. Tiedoista on apua myös silloin, jos haluat matkustaa ulkomailta Suomeen hoitoon.

Lue lisää

Sivu päivitetty 22.4.2021