Nainen pitää kädessään Kela-korttia

Tiesitkö, että...

Kaikki Suomessa sairausvakuutetut saavat sairausvakuutuskortin eli Kela-kortin.

Nainen pitää kädessään Kela-korttia

Kela-kortti

Kela-kortti on maksuton, ja se lähetetään automaattisesti kaikille Suomen sairausvakuutuksen piiriin kuuluville. Kela-kortti lähetetään vastasyntyneelle, kun Kela saa nimitiedon maistraatista.

Kaikki Suomessa sairausvakuutetut saavat sairausvakuutuskortin eli Kela-kortin. Korttia näyttämällä saat apteekeissa ja useilla yksityisillä lääkäriasemilla suorakorvauksen kuluistasi, jolloin niistä vähennetään suoraan Kela-korvaus. Maksettavaksesi jää tällöin ainoastaan omavastuuosuus.

Kela-korttiin merkitään myös tieto lääkkeiden erityiskorvausoikeudesta. Kela lähettää sinulle uuden kuvattoman Kela-kortin, jos saat uuden lääkkeiden erityiskorvausoikeuden.

Tarvitaanko Kela-kortti apteekissa?

Voit asioida apteekissa ilman Kela-korttia. Tällöin apteekki tarkistaa oikeutesi korvaukseen sähköisesti. Apteekki saa palvelun kautta muun muassa tiedon asiakkaan lääkekaton täyttymisestä tai asiakkaalle myönnetystä uudesta korvausoikeudesta.

Koska apteekki näkee palvelusta asiakkaan henkilökohtaisia tietoja, asiakkaan tulee antaa apteekille lupa palvelun käyttämiseen näyttämällä Kela-korttinsa tai todistamalla henkilöllisyytensä.

Kela lähettää sinulle uuden kortin automaattisesti esimerkiksi silloin, kun nimesi muuttuu ja ilmoitat muutoksesta maistraattiin.

Jos muutat pysyvästi pois Suomesta, sinun tulee palauttaa Kela-korttisi Kelaan. Jos taas muutat pysyvästi ulkomailta Suomeen, sinun tulee hakea Suomen sosiaaliturvaan kuulumista, minkä jälkeen voit saada Kela-kortin.

Henkilökortti sairausvakuutustiedoin

Henkilökorttiin ei enää merkitä sairausvakuutustietoja. Vuonna 2017 myönnettyä henkilökorttia ei voi käyttää Kela-kortin sijasta. Aiemmin myönnettyä, sairausvakuutustiedot sisältävää henkilökorttia voi edelleen käyttää Kela-kortin sijasta esimerkiksi lääkäriasemilla tai apteekeissa. Korttiin on voitu merkitä esimerkiksi tiedot erityiskorvattavista lääkkeistä, työpaikkakassaan kuulumisesta sekä määräaikaisesti sairausvakuutetun vakuuttamisaika.

Lue lisää