Kela-kortti | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Kela-kortti

Kela-kortti lähetetään automaattisesti kaikille, jotka on sairasvakuutettu Suomessa. Kela-kortti lähetetään vastasyntyneelle, kun Kela saa lapsen tiedot Digi- ja väestötietovirastosta.

Mihin Kela-korttia tarvitaan?

Korttia näyttämällä saat apteekeissa ja useilla yksityisillä lääkäriasemilla suorakorvauksen kuluistasi, jolloin niistä vähennetään suoraan Kela-korvaus. Maksettavaksesi jää tällöin ainoastaan omavastuu.

Oikeus julkiseen terveydenhuoltoon perustuu Digi- ja väestötietoviraston merkintään siitä, että sinulla on kotikunta Suomessa (ns. kotikuntamerkintä).  Vaikka julkisessa terveydenhuollossa pyydetään usein tunnistautumaan Kela-kortilla, sairausvakuutukseen kuuluminen ja sen osoittaminen Kela-kortilla ei ole edellytyksenä julkisten terveyspalveluiden saamiselle.  

Jos sinulla on oikeus lääkkeiden erityiskorvaukseen, merkintä siitä lisätään Kela-korttisi.  

Muutokset Kela-korttiin

Kela lähettää sinulle uuden kortin automaattisesti, kun nimesi muuttuu ja olet ilmoittanut muutoksen Digi- ja väestötietovirastoon. Saat automaattisesti uuden kortin myös silloin, kun lääkkeidesi erityiskorvausoikeus muuttuu.

Uusi kortti kadonneen tilalle

Jos korttisi katoaa, voit tilata uuden kortin lähettämällä hakemuksen OmaKelassa kohdassa "Tee hakemus – Kelan kortit" tai soittamalla numeroon 020 692 204.

Kela-kortti Suomeen muuttavalle

Jos muutat tai tulet töihin Suomeen, hae Kela-korttia OmaKelassa kohdassa "Tee hakemus – Kelan kortit". Ilmoita lisäksi Suomeen muutosta kohdassa ”Hakemukset ja ilmoitukset – Oikeus Suomen sosiaaliturvaan”.

Toinen vaihtoehto on, että haet  Kela-korttia lomakkeella Hakemus Kela-kortti SV157 (pdf). Täytä lisäksi Ilmoitus Muutto Suomeen Y 77 (pdf). Postita täytetyt lomakkeet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Milloin et voi käyttää korttia?

Muutto ulkomaille voi vaikuttaa oikeuteesi käyttää Kela-korttia. Jos muutat tilapäisesti tai pysyvästi ulkomaille, ilmoita muutosta OmaKelassa. Kela selvittää oikeutesi sairausvakuutukseen ja Kelan etuuksiin.

Seuraavissa tilanteissa, et voi käyttää Kela-korttia:

  • Olet muuttanut ulkomaille, etkä kuulu sen vuoksi Suomen sairausvakuutuksen piiriin.
  • Sinulle on myönnetty Kela-kortti  Suomessa työskentelyn perusteella, mutta sinulla ei ole ansiotulojesi vähyyden vuoksi oikeutta Suomen sosiaaliturvaan. 
  • Sinulta vaaditaan oleskelulupa Suomeen, mutta oleskelulupaasi ei jatketa tai se perutaan. 

Voit tarkistaa OmaKelasta, kuulutko Suomen sosiaaliturvaa ja voitko käyttää Kela-korttia. Näet tiedot kohdasta ”Oikeus Suomen sosiaaliturvaan”.

Kuvallinen Kela-kortti

Kuvallisia Kela-kortteja ei enää myönnetä. Jos sinulla on kuvallinen Kela-kortti, voit edelleen käyttää sitä ja todistaa sillä henkilöllisyytesi Kelan palvelupisteissä.

Henkilökortti sairausvakuutustiedoin

Henkilökorttiin ei enää merkitä sairausvakuutustietoja. Jos sinulla on henkilökortti, joka sisältää sairausvakuutustiedot, voit käyttää sitä kortin voimassaoloajan.

Sivu päivitetty 24.8.2023