Lääkekorvaukset

Infograafi lääkekorvausjärjestelmästä vuonna 2018. Sama tieto löytyy sivulta tekstin.

Saat korvausta lääkkeistä, kliinisistä ravintovalmisteista ja perusvoiteista, jotka on määrätty reseptillä sairautesi hoitoon. Voit saada korvausta vain niistä valmisteista, joille sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva Lääkkeiden hintalautakunta (Hila) on vahvistanut korvattavuuden.

Yleensä saat korvauksen suorakorvauksena apteekissa.

Korvaus alkuomavastuun täytyttyä

Saat korvausta ostamistasi lääkkeistä sen jälkeen, kun alkuomavastuusi on täyttynyt. Alkuomavastuu on 50 euroa kalenterivuodessa.

Alkuomavastuu ei koske lapsia ja nuoria. Sitä sovelletaan vasta sen vuoden alusta, jolloin täyttää 19 vuotta.

Suorakorvaus

Saat korvauksen lääkkeestäsi yleensä jo apteekissa, kun apteekki tarkistaa oikeutesi korvaukseen sähköisesti Kelasta. Apteekeissa on myös ajantasainen tieto kertyneestä alkuomavastuustasi.

Saat korvausta vain tarpeellisista lääkekustannuksista. Kustannuksia pidetään tarpeellisina, kun hankit lääkettä kerralla enintään 3 kuukauden hoitoaikaa vastaavan määrän.

Toimitettava lääkemäärä lasketaan lääkemääräyksen annostusohjeesta. Kolmen kuukauden lääkemäärä on päivittäin annosteltavissa lääkkeissä 90 päivän hoitoaikaa vastaava lääkemäärä. Toimitettava määrä voi kuitenkin olla pienempi tai hieman suurempi riippuen siitä, millaisia pakkauskokoja lääkkeestäsi on saatavilla.

Esimerkki 1: Lääkkeesi annostusohje on 1 tablettia kerran päivässä. Lääkkeestä on saatavilla 100 tablettia ja 30 tablettia sisältävät pakkauskoot. Voit ostaa korvattuna enintään 100 tablettia kerrallaan.

Esimerkki 2: Lääkkeesi annostusohje on 0,5 tablettia kerran päivässä. Lääkkeestä on saatavilla 100 tablettia ja 30 tablettia sisältävät pakkauskoot. Voit ostaa korvattuna enintään 30 tablettia kerrallaan.

Jos lääkkeesi on erityisen kallis, voit ostaa kerralla korvattuna enintään 1 kuukauden hoitoaikaa vastaavan lääkemäärän. Erityisen kalliita ovat lääkkeet, joiden yhden pakkauksen arvonlisäverollinen vähittäishinta on yli 1000 euroa.

  • Jos omavastuusi jää kuukauden lääkemäärästä alle vuosiomavastuun, voit poikkeuksellisesti ostaa kallista lääkettä kerralla korvattuna määrän, jolla vuosiomavastuusi ylittyy. Kuitenkin enintään 3 kuukauden lääkemäärän.  Loppuvuoden ajan voit ostaa kallista lääkettä korvattuna kerrallaan kuukauden tarvetta vastaavan määrän. Kun kyseessä on lääkehoidon aloitus, ei poikkeusmenettelyä voida käyttää.

Saat korvausta uudesta lääkkeen, kliinisen ravintovalmisteen ja perusvoiteen erästä sen jälkeen, kun olet käyttänyt edellisen erän annosohjeen mukaisesti lähes kokonaan.

Uudesta erästä voi saada korvausta aikaisintaan:

  • 3 viikkoa ennen edellisen erän loppumista, kun valmistetta on edellisellä kerralla ostettu 3 kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä
  • 2 viikkoa ennen edellisen erän loppumista, kun valmistetta on edellisellä kerralla ostettu 2 kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä
  • 1 viikko ennen edellisen erän loppumista, kun valmistetta on edellisellä kerralla ostettu 1 kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä tai vähemmän.                                                                                          

Apteekki tarkistaa lääkeoston yhteydessä, voiko uuden erän jo toimittaa korvattuna. Esimerkiksi, kun olet edeltävällä apteekkikäynnillä ostanut 3 kuukauden lääkkeet, voit saada uuden erän korvattuna silloin, kun sinulla on jäljellä enintään 3 viikon lääkkeet.

Lääkkeiden korvausluokat

Korvauksen määrä riippuu siitä, mihin korvausluokkaan valmiste kuuluu. Korvausluokkia on kolme:

  • peruskorvaus 40 %
  • alempi erityiskorvaus 65 %
  • ylempi erityiskorvaus 100 %; maksat kuitenkin omavastuuta 4,50 euroa/lääke/ostokerta.

Korvaus vähennetään lääkkeen hinnasta. Jos lääke kuuluu viitehintajärjestelmään, et saa korvausta mahdollisesta viitehinnan ylittävästä osuudesta.

Vuosiomavastuu eli lääkekatto

Itse maksamasi osuus korvattavista reseptivalmisteista kerryttää lääkkeiden vuosiomavastuuta. Myös maksamasi alkuomavastuu kerryttää vuosiomavastuuta.

Vuonna 2019 vuosiomavastuu on 572 euroa. Jos vuosiomavastuusi ylittyy, sinulla on oikeus lisäkorvaukseen. Tällöin maksat loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta valmisteesta 2,50 euron omavastuun.

Lue lisää