Lääkekorvaukset | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Lääkekorvaukset

Voit saada korvausta lääkevalmisteiden, kliinisten ravintovalmisteiden ja perusvoiteiden kustannuksista, kun ne on määrätty reseptillä sairauden hoitoa varten. Näillä verkkosivuilla lääkkeellä tarkoitetaan kaikkia edellä mainittuja valmisteita.

Kuinka paljon lääkkeen hinnasta korvataan kalenterivuoden aikana.

Alkuomavastuu on 70 euroa vuodessa

Voit saada korvausta lääkekuluista sen jälkeen, kun 70 euron alkuomavastuu on täyttynyt. Ennen alkuomavastuun täyttymistä maksat lääkkeesi kokonaan itse. Alkuomavastuu on kalenterivuosikohtainen, eli sen pitää täyttyä joka vuosi.

Alkuomavastuu ei koske lapsia ja nuoria. Alkuomavastuuta sovelletaan vasta sen vuoden alusta, jolloin nuori täyttää 19 vuotta.

Lue lisää alkuomavastuusta.

Korvausluokkia on kolme

Korvauksen määrä riippuu lääkkeestä ja siitä, onko Kela myöntänyt sinulle jonkin korvausoikeuden.

Korvausluokkia on kolme: 

  • Peruskorvaus on 40 % lääkkeen hinnasta tai viitehinnasta.
  • Alempi erityiskorvaus on 65 % lääkkeen hinnasta tai viitehinnasta.
  • Ylempi erityiskorvaus on 100 % lääkkeen hinnasta tai viitehinnasta. 
    • Maksat lääkkeestä kuitenkin 4,50 euron omavastuun jokaisella ostokerralla.

Lue lisää erityiskorvauksesta ja muista korvausoikeuksista.

Vuosiomavastuu eli lääkekatto

Vuosiomavastuu eli lääkekatto tarkoittaa summaa, jonka enintään maksat lääkkeistäsi yhden kalenterivuoden aikana (1. tammikuuta–31. joulukuuta).  Vuosiomavastuuta kerryttävät vain lääkkeet, jotka kuuluvat korvausjärjestelmään eli ovat Kela-korvattavia. Myös alkuomavastuu kerryttää vuosiomavastuuta. Vuonna 2025 vuosiomavastuu on 633,17 euroa.

Kun vuosiomavastuu on täyttynyt, sinulla on oikeus lisäkorvaukseen. Se tarkoittaa, että maksat jokaisesta ostamastasi reseptilääkkeestä loppuvuoden ajan vain 2,50 euron omavastuun.

Lue lisää vuosiomavastuusta.

Seuraa vuosiomavastuun täyttymistä OmaKelassa

Kirjaudu OmaKelaan

Suorakorvaus apteekissa

Saat korvauksen lääkkeestäsi yleensä suoraan apteekissa. Apteekeilla on ajantasaiset tiedot siitä, kuinka paljon olet maksanut alkuomavastuuta ja kuinka paljon sinulle on kertynyt vuosiomavastuuta.

Lue lisää suorakorvauksesta.

Eri toimijoiden roolit

Lääkettä voivat määrätä lääkärit, hammaslääkärit ja rajattuun lääkkeen määräämiseen oikeutetut sairaanhoitajat. Myös lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijat voivat määrätä lääkettä, mutta vain tehtävässään hoitamilleen potilaille.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) myöntää oikeuden harjoittaa terveydenhuollon ammattia. Valvira ylläpitää valtakunnallista terveydenhuollon ammattihenkilörekisteriä. Julkisesta tietopalvelusta (julkiterhikki.valvira.fi) voi katsoa terveydenhuollon ammattihenkilön ammattipätevyyden. Aluehallintovirastot ja Valvira valvovat lääkkeen määrääjän ammattitoimintaa.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus (Fimea) on apteekkien lupa- ja valvontaviranomainen. Se muun muassa myöntää toimiluvat apteekeille ja laillistetuille proviisoreille ja valvoo apteekkien toimintaa. Fimea myös ohjaa apteekkeja lääkkeiden toimittamisessa.

Kela ja apteekit ovat sopineet asiakkaille kuuluvien lääkekorvausten maksamisesta suoraan apteekkien välityksellä. Näin asiakkaat voivat hankkia tarpeelliset lääkkeensä mahdollisimman joustavasti. Lääkkeen ostotilanteessa apteekki tarkistaa asiakkaan oikeuden korvaukseen Kelasta. Kun apteekki myy lääkkeen asiakkaalle korvattuna, oston tiedot välittyvät saman tien apteekista Kelaan. Kela ohjaa ja valvoo suorakorvausmenettelyä.

Aiheesta selkokielellä ja viittomakielellä 

Jäikö jotain epäselväksi?

Soita Kelan asiakaspalveluun.

020 692 204
020 692 204

Sivu päivitetty 23.4.2025