Lääkekorvaukset | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Lääkekorvaukset

Kela korvaa lääkevalmisteiden, kliinisten ravintovalmisteiden ja perusvoiteiden kustannuksia, kun ne on määrätty reseptillä sairauden hoitoa varten. Näillä verkkosivuilla lääkkeellä tarkoitetaan kaikkia edellä mainittuja valmisteita.

Alkuomavastuu 50 euroa

Kela korvaa lääkekuluja sen jälkeen, kun olet maksanut lääkkeistäsi vuosittaisen 50 euron alkuomavastuun. Ennen alkuomavastuun täyttymistä maksat lääkkeesi kokonaan itse.

Alkuomavastuu ei koske lapsia ja nuoria. Alkuomavastuuta sovelletaan vasta sen vuoden alusta, jolloin nuori täyttää 19 vuotta.

Suorakorvaus apteekissa

Saat korvauksen lääkkeestäsi yleensä suoraan apteekissa. Apteekeilla on ajantasaiset tiedot siitä, paljonko olet maksanut alku- ja vuosiomavastuuta.

Korvauksen määrä

Korvauksen määrä riippuu lääkkeestä ja sinulle myönnetyistä korvausoikeuksista.

Korvausluokkia on kolme: peruskorvaus, alempi erityiskorvaus ja ylempi erityiskorvaus.

Vuosiomavastuu eli lääkekatto

Vuosiomavastuu eli lääkekatto tarkoittaa enimmäismäärää, jonka maksat korvatuista lääkkeistäsi vuoden aikana. Myös alkuomavastuu kerryttää vuosiomavastuuta. Vuonna 2024 vuosiomavastuu on 626,94 euroa.

Kun vuosiomavastuusi on täyttynyt, sinulla on oikeus lisäkorvaukseen. Lisäkorvaus tarkoittaa sitä, että maksat loppuvuoden ajan jokaisesta ostamastasi korvattavasta lääkkeestä vain 2,50 euron omavastuun.

Jos reseptilääkkeesi on kalliimpi kuin lääkkeen viitehinta ja kiellät lääkkeen vaihtamisen halvempaan rinnakkaislääkkeeseen, maksat 2,50 euron omavastuun lisäksi viitehinnan ylittävän osuuden.

Lue lisää

Lue lisää

Sivu päivitetty 29.4.2024