Näin haet hoito-oikeutta

Voit pyytää Kelaa selvittämään, onko sinulla oikeus sairaanhoitoon, kun

 • muutat Suomeen tai oleskelet Suomessa
 • työskentelet Suomessa, mutta asut toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa.
 1. Täytä ja tulosta hakemuslomake Hoito-oikeus Suomeen muutettaessa SV 141 (pdf).
 2. Liitä hakemukseen tarvittavat liitteet.
 3. Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA. Liitteet voit lähettää myös viestinä OmaKelassa. Kirjaudu OmaKelaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 4. Saat kotiisi postitse kirjallisen päätöksen. Näet päätöksen myös asiointipalvelussa.
 • Jos haet ensimmäistä kertaa etuutta Suomeen muuttosi jälkeen eikä oikeuttasi Kelan etuuksiin ole vielä selvitetty, ilmoita Suomeen muutostasi OmaKelassa. Voit myös täyttää ja toimittaa Kelaan lomakkeen Muutto Suomeen Y77 (pdf).
   
 • Jos sinulle ei ole myönnetty etuutta ja olosuhteesi muuttuvat, voit hakea etuutta uudelleen. Olosuhteiden muutos voi olla esimerkiksi työn tuntimäärän tai palkan suureneminen vähimmäisedellytysten mukaiseksi. Tee myös tällöin OmaKelassa ilmoitus Suomeen muutosta tai liitä etuushakemukseesi ilmoitus Muutto Suomeen Y 77 (pdf).

 • Eläkkeensaaja: Jos et saa eläkettä Suomesta vaan toisesta EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä, liitä hakemukseen hoito-oikeustodistus S1 tai E121. Pyydä todistus eläkettä maksavan maan sairausvakuutuslaitokselta. Jos saat eläkettä toisesta Pohjoismaasta, Isosta-Britanniasta tai Pohjois-Irlannista, todistusta ei tarvita. 
   
 • Suomeen lähetetty työntekijä: Liitä hakemukseen lähettäjämaan myöntämä lainvalintatodistus A1. Jos lähettäjämaa on muu kuin Pohjoismaa, Iso-Britannia tai Pohjois-Irlanti, liitä hakemukseen myös lähettäjämaan myöntämä hoito-oikeustodistus S1 tai E106.
   
 • Jos oikeutesi sairaanhoitoon perustuu Suomessa työskentelyyn, Kela voi tarkistaa tulorekisteristä työnantajasi ilmoittamat palvelussuhdetiedot. Tulorekisterissä ei ole tietoja ennen vuotta 2019 päättyneistä työsuhteista. Jos työsuhteesi on päättynyt ennen 1.1.2019 ja haluat, että Kela selvittää jälkikäteen hoito-oikeutesi Suomessa työskentelyn ajalta, toimita Kelaan kopio työsopimuksestasi.

Lue lisää