Perustoimeentulotuen laskut

Kun haet perustoimeentulotukea muihin perusmenoihin, sinun pitää toimittaa Kelaan niihin liittyvät tositteet, kuten laskut.

Toimita laskujen kopiot hakemuksen yhteydessä ja säilytä alkuperäiset itselläsi. Verkkohakemuksessa riittää esimerkiksi kännykällä otettu kuva laskusta. Muista kuvata kaikki laskun sivut.

Hakemuksen yhteydessä toimittamasi laskut näkyvät toimeentulotuen päätöksessä. Laskut huomioidaan aina sen kuukauden toimeentulotuessa, johon laskun eräpäivä ajoittuu. Kela maksaa laskun summan yleensä sinulle itsellesi, jolloin huolehdit itse laskun maksamisesta.

Lasku voidaan maksaa myös suoraan laskuttajalle, kuten sähkö- tai vakuutusyhtiölle. Jos haluat, että Kela maksaa laskun puolestasi, esitä pyyntö jokaisessa laskussa erikseen kirjoittamalla laskuun Maksetaan laskuttajalle. Kun Kela maksaa laskun puolestasi, se pienentää tilillesi maksettavan perustoimeentulotuen määrää.

Perustoimeentulotukea ei voida myöntää perintäkuluihin eikä myöhästymismaksuihin.

Laskujen toimittaminen jälkikäteen

  1. Jos olet jo saanut päätöksen perustoimeentulotuesta, voit toimittaa laskut jälkikäteen, jos ne erääntyvät päätöksesi voimassaolon aikana. Päätöksessä on kerrottu ne menot, joista voit toimittaa laskut.
  2. Toimita laskut verkossa. Kirjaudu verkkoasiointipalveluun osoitteessa www.kela.fi/asiointi. Kuvaa tai skannaa laskut. Muista kuvata kaikki laskun sivut.
  3. Jos toimitat laskut jälkikäteen postitse, liitä mukaan Kelan lomake, jonka nimi on Kustannusten saate (TO3). Jos sinulla ei ole saatelomaketta, merkitse laskuihin henkilötunnuksesi. Näin laskusi yhdistyy Kelassa oleviin hakemustietoihisi. Jos haluat, että laskut maksetaan suoraan laskuttajalle, kirjoita laskuun Maksetaan laskuttajalle.
  4. Jos jälkikäteen toimitettuihin laskuihin myönnetään toimeentulotukea, Kela lähettää maksuilmoituksen.
  5. Jos jälkikäteen toimitettuja laskuja ei hyväksytä toimeentulotuessa, saat asiasta erillisen päätöksen. Erillinen päätös annetaan myös silloin, jos laskusta voidaan huomioida vain osa.

Lue lisää