Perustoimeentulotuen laskut | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Perustoimeentulotuen laskut

Kun haet perustoimeentulotukea muihin perusmenoihin, sinun pitää toimittaa Kelaan niihin liittyvät tositteet, kuten laskut. Lue lisää muista perusmenoista.

Toimita laskujen kopiot hakemuksen yhteydessä ja säilytä alkuperäiset itselläsi. Kela ei palauta laskuja ja muita liitteitä. Verkkohakemuksessa riittää esimerkiksi kännykällä otettu kuva laskusta. Muista kuvata kaikki laskun sivut. Tarkista vielä ennen liitteen toimitusta, että kuvat ovat selkeät ja teksti luettavissa.

Laskut huomioidaan aina sen kuukauden toimeentulotuessa, johon laskun alkuperäinen eräpäivä ajoittuu. Kela maksaa laskun summan yleensä sinulle itsellesi, jolloin huolehdit itse laskun maksamisesta.

Lasku voidaan pyynnöstäsi maksaa myös suoraan laskuttajalle, kuten sähkö- tai vakuutusyhtiölle. Esitä pyyntö jokaisessa laskussa erikseen kirjoittamalla laskuun Maksetaan laskuttajalle. Jos toimitat laskun verkossa, kirjoita laskun mukana lähtevään viestiin Maksetaan laskuttajalle.

Kun Kela maksaa laskun puolestasi, se pienentää tilillesi maksettavan perustoimeentulotuen määrää. Kela maksaa laskun vain, jos sinulle myönnetty perustoimeentulotuki riittää siihen. Tarkista aina päätöksestäsi, onko kaikki laskut voitu maksaa hakemuksesi mukaisesti suoraan laskuttajalle.

Perustoimeentulotukea ei voida myöntää perintäkuluihin eikä myöhästymismaksuihin.

Laskujen toimittaminen jälkikäteen

  1. Jos olet jo saanut päätöksen perustoimeentulotuesta, voit toimittaa laskut jälkikäteen, jos ne erääntyvät päätöksesi voimassaolon aikana. Tarkista, mille ajalle päätöksesi on voimassa ennen kuin toimitat laskun Kelaan. Päätöksessä on myös kerrottu ne menot, joista voit toimittaa laskut. Jos haluat, että laskut maksetaan suoraan laskuttajalle, kirjoita laskuun Maksetaan laskuttajalle.
  2. Toimita laskut verkossa. Kuvaa tai skannaa laskut. Muista kuvata kaikki laskun sivut. Kirjaudu asiointipalveluun osoitteessa www.kela.fi/omakela. Lähetä lasku Perustoimeentulotuen verkkohakemuksen etusivulla löytyvästä Lähetä lasku -kohdasta. Vaihtoehtoisesti voit toimittaa laskun tai muun liitteen asiointipalvelun Viestit-toiminnolla. Valitse silloin viestin aiheeksi Toimeentulotuki.
    Jos haluat, että Kela maksaa laskut suoraan laskuttajalle, kirjoita viestiin Maksetaan laskuttajalle.
  3. Jos toimitat laskut jälkikäteen postitse, liitä mukaan Kelan lomake, jonka nimi on Kustannusten saate TO3 (pdf). Jos sinulla ei ole saatelomaketta, merkitse laskuihin henkilötunnuksesi. Näin laskusi yhdistyy Kelassa oleviin hakemustietoihisi. Jos haluat, että laskut maksetaan suoraan laskuttajalle, kirjoita laskuun Maksetaan laskuttajalle.
  4. Jos jälkikäteen toimitettuihin laskuihin myönnetään toimeentulotukea, Kela lähettää maksuilmoituksen.
  5. Jos jälkikäteen toimitettuja laskuja ei hyväksytä toimeentulotuessa, saat asiasta erillisen päätöksen. Erillinen päätös annetaan myös silloin, jos laskusta voidaan huomioida vain osa.

Lue lisää

Sivu päivitetty 28.3.2023