Näin haet äitiysavustusta | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Näin haet äitiysavustusta

Hae äitiysavustus OmaKelassa

Hae etuutta
  1. Hae äitiysavustusta OmaKelassa.
  2. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne OmaKelassa. Liitä hakemukseesi:
  3. Voit hakea samalla kertaa myös raskausrahaa ja lapsilisää.
  4. Kela lähettää äitiyspakkauksen sinulle Matkahuollon kautta noin kahdessa viikossa sen myöntämisestä. Jos ilmoitat äitiysavustushakemuksessa puhelinnumerosi ja annat suostumuksen numeron välittämiseen, saat tekstiviestin pakkauksen saapumisesta. Muussa tapauksessa ilmoitus tulee kirjeenä. Jos et ole saanut saapumisilmoitusta noin kolmen viikon kuluessa päätöksen saamisesta tai jos pakkaus on jostain syystä palautunut lähettäjälle, voit olla yhteydessä Kelan lapsiperheet numeroon: 020 692 206 asian selvittämiseksi.
  5. Jos valitset äitiysavustuksen rahana, se maksetaan pankkitilillesi.
  6. OmaKelassa näet, onko hakemuksesi jo ratkaistu, kuinka paljon etuutta saat ja milloin se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat lomakkeen Vanhempien etuudet SV 15 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Jos asut Ahvenanmaalla, hae äitiysavustusta kunnan sosiaalipalvelusta (kst.ax).

Äitiyspakkauksen noutopaikka määräytyy postinumerosi perusteella eikä siihen pysty toistaiseksi vaikuttamaan.

Hakuaika

Voit hakea äitiysavustusta, kun raskaus on kestänyt 154 päivää (n. 5 kuukautta) ja olet saanut raskaustodistuksen lääkäriltä tai neuvolasta. Hae avustusta viimeistään 2 kk ennen lapsen laskettua syntymäaikaa.

Ilmoita muutoksista

Muista ilmoittaa Kelaan olosuhteidesi muutoksista, jotta etuus voidaan maksaa sinulle oikein. Ilmoituksen voit tehdä asiointipalvelussa, puhelimitse tai palvelupisteessä.

Lue lisää

Sivu päivitetty 2.5.2024