Äitiysavustus | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Äitiysavustus

Äitiysavustuksen tarkoitus on tukea lapsesi hoivaa ja huolenpitoa. Voit valita äitiysavustuksen joko

  • rahasummana
  • äitiyspakkauksena.

Äitiysavustuksesta ei mene veroa.

Voitko saada äitiysavustuksen?

Äitiysavustuksen saamisen edellytyksenä on, että olet käynyt terveystarkastuksessa lääkärissä tai neuvolassa ennen neljännen raskauskuukauden päättymistä eli viimeistään 18. raskausviikolla.

Voit hakea äitiysavustusta, kun

  • raskautesi on kestänyt vähintään 154 päivää eli noin 5 kuukautta
  • olet saanut asiasta todistuksen neuvolasta tai lääkäriltä.

Todistus raskauden kestosta tarvitaan hakemuksen liitteeksi. Hae avustusta viimeistään 2 kk ennen lapsesi laskettua syntymäaikaa.

Voit saada äitiysavustuksen, jos asut vakinaisesti Suomessa. Sinulla voi olla siihen oikeus myös, jos olet tullut töihin Suomeen toisesta EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä tai olet töihin tulevan perheenjäsen. Tällöin sinun täytyy lisäksi kuulua Suomen sosiaaliturvaan.

Lue, miten haet äitiysavustusta.

Äitiysavustus rahana

Voit valita äitiysavustukseksi kertaluonteisen, verottoman rahasumman.

Äitiysavustuksen määrä on 170 euroa.

Rahasumma voi olla hyvä ja vastuullinen vaihtoehto esimerkiksi silloin, jos olet saanut äitiyspakkauksen aiemmin ja tuotteet ovat edelleen tallessa.

Äitiyspakkaus

Voit valita äitiysavustukseksi äitiyspakkauksen, jossa on vauvan vaatteita ja hoitotarvikkeita.

Tutustu äitiyspakkauksiin:

Kela ei voi myydä äitiyspakkausta, sillä se ei ole kaupallinen tuote. Pakkaus on äitiysavustuslain mukainen sosiaaliturvaetuus, jonka tuotteet on kilpailutettu EU-lainsäädännön mukaan.

Äitiyspakkausta uudistetaan vuosittain muun muassa asiakaspalautteen perusteella. Tuotevalikoima säilyy vuodesta toiseen pitkälti samanlaisena, mutta esimerkiksi tekstiilien värit ja kuosit vaihtelevat ja pakkaukseen valitaan myös täysin uusia tuotteita.

Äitiyspakkaus 2024

Edellinen pakkaus jaetaan loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa. Pakkauksen vaihtumisajankohta riippuu äitiysavustushakemusten määrästä.

 

Monimuotoiset perheet

Saat äitiysavustuksen, jos adoptiolapsesi on alle 18-vuotias. Voit valita äitiyspakkauksen tai 170 euron verottoman rahasumman.

Jos adoptoit kerralla useamman lapsen, avustusten määrä kasvaa. Jos adoptoit esim. 2 lasta, saat 3 avustusta. Edellytyksenä äitiysavustukselle on, että asut Suomessa vakituisesti ja että adoptiopalvelun antaja on nimennyt lapsen hoitoosi.

Hae äitiysavustusta 2 kuukauden kuluessa siitä, kun sait lapsen hoitoosi. Avustuksen voit hakea jo siinä vaiheessa, kun lapsi on nimetty sijoitettavaksi hoitoosi.

Monikkoperheet saavat äitiysavustuksen moninkertaisena. Jos saat samalla kertaa useampia lapsia, äitiysavustustasi korotetaan niin, että saat toisesta lapsesta kaksi, kolmannesta kolme jne. äitiysavustusta. Saat siis kaksosista yhteensä 3 avustusta, kolmosista 6 avustusta ja niin edelleen.

Voit valita, otatko avustukset pakkauksina, rahana vai niiden yhdistelmänä. Esimerkiksi jos perheeseen syntyy kaksoset, perhe voi valita 2 äitiyspakkausta ja yhden äitiysavustuksen rahana.

Perhemuotosi ei vaikuta äitiysavustukseen.

Perhemuotosi ei vaikuta äitiysavustukseen.

Perhemuotosi ei vaikuta äitiysavustukseen.

Sivu päivitetty 15.2.2024

Mitä mieltä olet sivusta?