Kelan kuntoutuskurssit tukevat toimintakykyä, arkea ja jaksamista – terveydenhuollolla keskeinen rooli ohjaajana
Kelan kustantamat kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit tarjoavat tukea arkeen, sairaudenhallintaan sekä työ- tai opiskelukykyyn asiakkaille, joilla on erilaisia sairauksia tai vammoja. Terveydenhuollon ammattilaisilla on keskeinen tehtävä asiakkaiden ohjaamisessa oikeaan kuntoutukseen oikeaan aikaan.
Kela järjestää kuntoutus -ja sopeutumisvalmennuskursseja vuosittain yli 200, ja ne ovat asiakkaille maksuttomia. Kursseilla vahvistetaan asiakkaiden omaa toimijuutta, tarjotaan asiantuntijaohjausta ja vertaistukea sekä edistetään konkreettisesti toimintakykyä ja hyvinvointia. Terveydenhuollon ammattilaisena voit ratkaisevasti vaikuttaa siihen, että asiakkaasi saa tarvitsemansa kuntoutuksen oikeaan aikaan. Kannusta asiakasta hakeutumaan kurssille jo silloin, kun toimintakykyä voidaan vielä vahvistaa ennaltaehkäisevästi!
Fysioterapeutti – suosittele Tules-etäkuntoutuskurssia!
Tuki- ja liikuntaelinoireet ovat yksi yleisimmistä toimintakykyä heikentävistä tekijöistä työikäisillä. Kelan Tules-etäkuntoutuskurssi on kehitetty asiakkaille, joille perinteinen fysioterapia ja omatoiminen harjoittelu eivät ole riittäneet. Etäkuntoutuskurssi yhdistää moniammatillisen tuen, ryhmätoiminnan ja omatoimisen harjoittelun saumattomasti asiakkaan arkeen.
Kurssille hakemiseksi asiakas tarvitsee hakemuksen lisäksi fysioterapeutin suosituslomakkeen eikä lääkärinlausuntoa tarvita.
Ajankohtaisia kursseja eri asiakasryhmille
Kelan kurssivalikoima kattaa laajasti eri elämäntilanteet ja sairausryhmät – alta löydät esimerkkejä kursseista, jotka tarjoavat ajankohtaista tukea nuorille ja työikäisille sekä lapsille ja heidän perheilleen.
- Nuoren elo -kurssi – 16–29-vuotiaille nuorille, joilla on lievä tai keskivaikea masennus tai ahdistuneisuushäiriö.
- Oma väylä -kuntoutus 16–29-vuotiaille nuorille, joilla on ADHD tai autisminkirjon häiriö.
- Laku-perhekuntoutus – perheille, joissa 7–15-vuotiaalla lapsella on todettu neurokehityksellinen häiriö.
- Oras-kurssi työikäisille – uupumusoireita ja mielenterveyden haasteita kokeville.
- Diabeteskurssit– omahoidon ja elintapamuutosten tueksi.
- MBO-kurssit – metabolista oireyhtymää ja tyypin 2 diabetesta sairastaville, painonhallinnan ja elintapojen tueksi.
- AVH-kurssit – aivoverenkiertohäiriön sairastaneille ja heidän läheisilleen – myös ikääntyneille suunnatut ryhmät.
- Reumakurssit lapsille ja nuorille – koko perheen osallistuminen mahdollistaa yhteisen oppimisen ja vertaistuen.
Kaikki Kelan järjestämät kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit näet osoitteessa kela.fi/kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit.
Lisärahoitus vahvistaa palvelujen saatavuutta
Kela sai vuoden 2024 lopulla 16,5 miljoonan euron lisärahoituksen harkinnanvaraiseen kuntoutukseen. Tämän ansiosta kuntoutuspalveluja voidaan tarjota useammalle asiakkaalle myös tulevina vuosina.
Näin ohjaat asiakkaasi kuntoutukseen
Kuntoutukseen ohjaaminen voi alkaa jo lyhyestä keskustelusta asiakkaan tilanteesta ja toiveista. Hyödyllisiä kysymyksiä voivat olla:
- Mihin asiakas kaipaa tukea?
- Mikä hänen toimintakykynsä tilanne on nyt – voisiko sitä vahvistaa?
- Millaisia odotuksia ja toiveita asiakkaalla on kuntoutuksen suhteen?
Kurssille hakeutuminen edellyttää pääsääntöisesti lääkärin B-lausuntoa tai Tules-etäkuntoutuskurssille fysioterapeutin suosituslomaketta. Lausuntoon ei tarvitse nimetä tiettyä kurssia, vaan riittää yleinen arvio kuntoutustarpeesta.
Lisätietoja