FPA har publicerat förmånsbroschyrerna för år 2023 | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

FPA har publicerat förmånsbroschyrerna för år 2023

Publicerad 28.2.2023

FPA har publicerat sina lättlästa broschyrer för år 2023. Broschyrerna presenterar FPA:s förmåner i olika livssituationer på ett lättläst språk. FPA:s samarbetspartner kan också beställa broschyrer för eget bruk. 

Varje kalenderår publicerar FPA åtta lättlästa förmånsbroschyrer, som utgår från olika livssituationer. Sju av dem har nu publicerats på svenska och finska. Samtidigt har också versionerna på samiska, engelska och ryska uppdaterats.

Följande broschyrer har nu publicerats:

  • Pensioner och andra stöd för pensionstagare
  • Barnfamiljer
  • Sjukdom och rehabilitering
  • Utkomststöd 
  • Arbetslöshet
  • Flytta till eller från Finland
  • Allmänt bostadsbidrag

Broschyren som handlar om stöden för studerande och värnpliktiga uppdateras så att den gäller läsåret 2023–2024. Den publiceras senare på våren.

Broschyrerna har uppdaterats med de nya förmånsbeloppen och andra ändringar i förmånerna år 2023. I samband med uppdateringen har också broschyrernas layout genomgått små förändringar och det visuella utseendet har förbättrats ytterligare. 

De lättlästa broschyrerna på svenska och finska samt versionerna av dem på samiska uppdateras varje år. De samiska versionerna av broschyrerna finns att få på alla samiska språk som talas i Finland, det vill säga på nordsamiska, enaresamiska och skoltsamiska. De engelsk- och ryskspråkiga versionerna av broschyrerna uppdateras vartannat år.

FPA:s samarbetspartner kan beställa broschyrer

De lättlästa broschyrerna kan hämtas på FPA:s serviceställen och servicepunkter. Dessutom skickar FPA de svensk- och finskspråkiga broschyrerna även till bland annat socialbyråer, AN-byråer och rådgivningsbyråer.

FPA:s samarbetspartner kan beställa FPA:s lättlästa broschyrer och de olika språkversionerna av dem samt andra tryckta broschyrer per e-post från FPA:s blankettförråd på adressen lomakevarasto@kela.fi. Det minsta antal som levereras är 10 exemplar per leverans.

Broschyrer på samiska kan beställas per e-post på adressen saame@kela.fi. När det gäller broschyrer på samiska levereras vid behov också färre än 10 exemplar.

Lättlästa broschyrer kan läsas också på nätet

Pdf-versioner av FPA:s broschyrer och infoblad kan också läsas på FPA:s webbplats fpa.fi. När det gäller webbversionerna av broschyrerna har tillgänglighetskraven beaktats, vilket gör det lätt att bläddra i broschyrerna även för dem som använder skärmläsare.

Innehållet i broschyrerna hittas också på webbplatsen fpa.fi på finska och svenska samt på nordsamiska, enaresamiska och skoltsamiska

Lätt språk en egen språkform

LL-Center och Selkokeskus har beviljat FPA:s lättlästa broschyrer symbolen för lättläst. Symbolen är ett tecken på att publikationen uppfyller kriterierna för lättläst. Lättläst är en språkform där innehållet, ordförrådet och strukturen har bearbetats för att texten ska vara lättare att förstå.

De som har nytta av lättläst material är i synnerhet

  • personer som har problem med minnet eller som har läs- och inlärningssvårigheter
  • personer som har en intellektuell funktionsnedsättning
  • personer som har ett annat modersmål än svenska eller finska.

FPA ger inte ut separata förmånsbroschyrer på standardsvenska, eftersom tanken är att alla kunder ska kunna använda och ha nytta av de lättlästa broschyrerna. Lättläst passar alla, och vem som helst kan ha behov av lättläst i en krävande livssituation. Ett lätt språk är också en bra utgångspunkt vid översättning till andra språk. 

Bekanta dig med FPA:s broschyrer:

Senast ändrad 6.3.2023