Ulkomailla asuvat eläkeläiset | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Ulkomailla asuvat eläkeläiset

Saat Kelasta eurooppalaisen sairaanhoitokortin, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

Korttia ei tarvitse erikseen hakea. Se postitetaan sinulle automaattisesti, kun Kela on saanut tiedon siitä, että olet muuttanut ulkomaille tai jäänyt eläkkeelle.

Jos sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti vieraillessasi Suomessa, saat tarvitsemasi hoidon Suomen julkisessa terveydenhuollossa. Voit käyttää minkä tahansa julkisen terveydenhuollon yksikön palveluita. Maksat hoidosta saman asiakasmaksun kuin kunnassa asuvat. Saat myös suorakorvauksen lääkeostoista sekä yksityisen terveydenhuollon ja ensihoidon kustannuksista. Saat korvauksen sellaisista lääkkeistä, joita tarvitset Suomessa oleskelusi aikana.

Jos et saa suorakorvausta esimerkiksi sen takia, ettei palveluntuottajalla ole sopimusta Kelan kanssa, voit hakea korvausta jälkikäteen.

Jos matkustat muualla Euroopassa, sinun tulisi korttia näyttämällä saada lääketieteellisesti välttämätön sairaanhoito paikallisessa julkisessa terveydenhuollossa sekä sairausvakuutussopimuksen tehneiden yksityisten lääkäreiden vastaanotoilla ja sairaaloissa. Hoito tulisi saada paikallisen omavastuun hinnalla. Hoitoa antanut maa laskuttaa Kelalta omavastuun ylittävän osuuden. Kela maksaa kustannukset valtion varoista.

Käytä asuinvaltiossasi paikallista sairausvakuutuskorttia. Kelan myöntämää eurooppalaista sairaanhoitokorttia voit käyttää Suomen lisäksi muissa EU- ja Eta-maissa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa.

Sivu päivitetty 18.6.2024