Eurooppalainen sairaanhoitokortti | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Kuka voi saada eurooppalaisen sairaanhoitokortin?

Sinulla on oikeus Kelan myöntämään eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin (European Health Insurance Card, EHIC), jos sinut on sairausvakuutettu Suomessa tai Suomi vastaa hoitosi kustannuksista. Kelan myöntämään eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin on oikeus myös sellaisilla henkilöillä, joita ei ole sairausvakuutettu Suomessa mutta joiden sairaanhoidon kustannuksista Suomi kuitenkin vastaa. Tällaisia henkilöitä ovat esimerkiksi vakituisesti toisessa EU-maassa asuvat ja vain Suomesta eläkettä saavat henkilöt. Kortti on ilmainen. Kukin maa myöntää kortin omalla virallisella kielellään. Kela myöntää kortin joko suomen- tai ruotsinkielisenä.

Jos olet muuttamassa tai lähdössä työskentelemään ulkomaille, selvitä etukäteen Kelasta, oletko muuttosi jälkeen edelleen sairausvakuutettu Suomessa tai vastaako Suomi hoitosi kustannuksista

Missä maissa tarvitset korttia ja missä et tarvitse?

Voit käyttää eurooppalaista sairaanhoitokorttia EU- ja Eta-maissa, Sveitsissä ja Isossa-Britanniassa. Kortti käy julkisessa terveydenhuollossa sekä niiden yksityisten lääkäreiden vastaanotoilla, jotka ovat tehneet sopimuksen kyseisen maan sairausvakuutuslaitoksen kanssa. Sinun täytyy kuitenkin itse varmistaa, että kortti käy hoitopaikassa, jossa asioit.

Et tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia Pohjoismaissa. Sinulla on oikeus välttämättömään sairaanhoitoon, kun näytät Suomen passia tai henkilökorttia.

Et kuitenkaan voi käyttää eurooppalaista sairaanhoitokorttia Suomessa. Ainoa poikkeus on ulkomailla asuvat suomalaiset eläkkeensaajat, joille myönnetään eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Millaista hoitoa saat?

Jos sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti, sinun tulisi saada lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa, kun matkustat tai oleskelet tilapäisesti toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa. Lääketieteellisesti välttämättömällä hoidolla tarkoitetaan hoitoa, joka ei voi odottaa sitä, että palaat kotiin.

Voit tarvita tällaista hoitoa, jos sairastut äkillisesti tai sinulle sattuu tapaturma. Pääset hoitoon myös, jos kyseessä on raskauteen liittyvä hoito, synnytys tai pitkäaikainen sairaus.

Hoito annetaan oleskelumaan käytännön mukaisesti. Sinua hoitava lääkäri päättää, millaista hoitoa saat. Et voi käyttää eurooppalaista sairaanhoitokorttia, jos hakeudut varta vasten ulkomaille saadaksesi siellä sairaanhoitoa

Eurooppalainen sairaanhoitokortti ja matkavakuutus täydentävät toisiaan. Matkavakuutus antaa turvan yksityisen terveydenhuollon palveluita varten, eurooppalainen sairaanhoitokortti antaa lakisääteisen turvan julkisessa terveydenhuollossa. Siksi matkalle lähtijän on hyvä aina hankkia molemmat.

Jos äidillä on eurooppalainen sairaanhoitokortti ja vastasyntyneellä lapsella ei ole, lapsi voi saada lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa paikallisen omavastuun hinnalla vain, jos kyseessä on synnytyksessä tai välittömästi sen jälkeen tarvittava hoito. Jos kyse on muusta hoidosta, lapsella täytyy olla oma eurooppalainen sairaanhoitokortti tai sen väliaikaisesti korvaava todistus.

Jos sinulta pyydetään sairaalassa eurooppalaista sairaanhoitokorttia eikä sinulla ole sitä, ota heti yhteyttä Kelan kansainvälisten asioiden keskukseen. Saat meiltä tiedon, onko sinut sairausvakuutettu Suomessa tai vastaako Suomi hoitosi kustannuksista. Toimitamme sinulle tai suoraan sairaalaan todistuksen, joka korvaa kortin väliaikaisesti. Hätätapauksessa saat hoidon yleensä ilman korttia.

Kuinka paljon hoito maksaa?

Kun näytät eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi hoidon antajalle, sinun tulisi saada hoito samaan hintaan kuin kyseisessä maassa asuvien henkilöiden. Tällöin maksat hoidosta paikallisen omavastuun ja hoitoa antanut maa laskuttaa Kelalta loput kustannuksista.

Jos sinulla ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia mukanasi tai joudut muusta syystä maksamaan hoidon todelliset kustannukset itse, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Voit hakea korvausta myös silloin, kun sinulla on kortti, mutta hoidon antaja ei hyväksy korttia.

Näin haet eurooppalaisen sairaanhoitokortin

Hae eurooppalaista sairaanhoitokorttia OmaKelassa. Verkossa voit hakea eurooppalaisen sairaanhoitokortin myös lapsellesi.

Toinen vaihtoehto on hakea korttia soittamalla puhelinpalveluumme 020 692 204020 692 204.

Jos et voi käyttää OmaKelaa, postita hakemus Kelaan. Tallenna lomake Eurooppalainen sairaanhoitokortti SV 193 (pdf) laitteellesi  ja täytä se tallentamisen jälkeen. Lähetä tulostettu lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Kortti postitetaan kotiisi 2 viikon kuluessa.

Jos et ehdi saada eurooppalaista sairaanhoitokorttia ajoissa, voit pyytää Kelasta todistuksen, joka korvaa kortin väliaikaisesti. Saat sen soittamalla puhelinpalveluumme tai asioimalla palvelupisteessämme. Todistus on voimassa ulkomailla oleskelusi ajan, mutta kuitenkin enintään 6 kuukautta.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on voimassa enintään 2 vuotta. Kun korttisi voimassaolo on päättymässä, tarkastamme, että Suomi vastaa edelleen hoitosi kustannuksista. Esimerkiksi työskentely ulkomailla saattaa siirtää vastuun kustannuksista ja kortin myöntämisestä toiselle maalle.

Uusimme korttisi ja lähetämme sen automaattisesti 2 vuoden välein, jos olet edelleen sairausvakuutettu Suomessa tai Suomi vastaa sairaanhoitosi kustannuksista.

Jos eurooppalainen sairaanhoitokorttisi katoaa Suomessa tai ulkomailla, soita numeroomme 020 692 204020 692 204. Suomessa kadonneen kortin tilalle voit tilata uuden myös OmaKelassa. Ulkomailla kadonneen kortin tilalle saat todistuksen, joka väliaikaisesti korvaa kadonneen kortin. Myös oleskelumaasi sairausvakuutuslaitos voi hankkia Kelasta lomakkeen, joka korvaa kortin.

Ulkomailla asuvat eläkeläiset

Saat Kelasta eurooppalaisen sairaanhoitokortin, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

Korttia ei tarvitse erikseen hakea. Se postitetaan sinulle automaattisesti, kun Kela on saanut tiedon siitä, että olet muuttanut ulkomaille tai jäänyt eläkkeelle. Kortin kääntöpuoli on limenvihreä.

Sinulle myönnetään myös hoito-oikeustodistus S1. Rekisteröi se uuden asuinmaasi sairausvakuutuslaitoksessa. Sen jälkeen saat tarvitsemasi sairaanhoidon uudessa asuinmaassasi paikallisen asiakasmaksun hinnalla.

Jos sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti, kun vierailet Suomessa, saat tarvitsemasi hoidon Suomen julkisessa terveydenhuollossa. Voit käyttää julkisessa terveydenhuollossa minkä tahansa yksikön palveluita. Maksat hoidosta saman asiakasmaksun kuin kunnassa asuvat. Saat suorakorvauksen lääkeostoista. Korvauksen saa sellaisista lääkkeistä, joita tarvitset Suomessa oleskelusi aikana. Saat suorakorvauksen myös yksityisen terveydenhuollon ja ensihoidon kustannuksista.

Jos et saa suorakorvausta esimerkiksi sen takia, että yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajalla ei ole sopimusta Kelan kanssa, voit hakea korvausta jälkikäteen.

Jos matkustat muualla Euroopassa, sinun tulisi eurooppalaista sairaanhoitokorttia näyttämällä saada lääketieteellisesti välttämätön sairaanhoitoa paikallisessa julkisessa terveydenhuollossa sekä niiden yksityisten lääkäreiden vastaanotoilla, jotka ovat tehneet sopimuksen kyseisen maan sairausvakuutuslaitoksen kanssa. Hoito tulisi saada paikallisen omavastuun hinnalla.

Aiheesta selkokielellä ja viittomakielellä

Jäikö jotain epäselväksi?

Soita Kelan asiakaspalveluun.

020 692 204
020 692 204

Mitä muuta elämääsi kuuluu?

  • Oletko muuttamassa tai lähdössä työskentelemään ulkomaille?

    Jos olet muuttamassa tai lähdössä työskentelemään ulkomaille, selvitä oikeutesi tukiin etukäteen Kelasta

  • Oletko hakeutumassa hoitoon ulkomaille?

    Voit hakeutua ulkomaille hoitoon omatoimisesti ilman ennakkolupaa tai pyytää hoitoa varten ennakkoluvan Kelasta. Saat hoidosta korvausta, jonka määrä riippuu siitä, millä tavalla olet hakeutunut hoitoon. 

Sivu päivitetty 12.9.2024