Turvallinen asiointi OmaKelassa

Ole huolellinen, kun kirjaudut OmaKelaan. Verkossa on aidon näköisiä huijaussivustoja. Niitä voidaan tehdä myös Kelan nimiin. Kun uhri syöttää verkkopankkitunnuksensa huijaussivustolle, rikolliset saavat pääsyn uhrin verkkopankkiin ja voivat varastaa tililtä rahaa. Huijaussivustoja voidaan tehdä pankkien, Omakannan tai Kelan nimiin.

OmaKelaan voi kirjautua turvallisesti osoitteessa www.kela.fi. Verkkopalveluun ei koskaan pidä kirjautua sähköpostiviestin, tekstiviestin tai hakukoneen kautta saadusta linkistä. OmaKelalla ei myöskään ole mobiilisovellusta.

Ohjeet turvalliseen asiointiin OmaKelassa

 1. Jos käytät muidenkin käytössä olevaa tietokonetta esimerkiksi kirjastossa tai Kelan palvelupisteessä ja edellinen käyttäjä on jättänyt selaimen auki, käynnistä selain uudelleen.
 2. Kirjoita selaimen osoiteriville www.kela.fi. Sivulle saapuessasi osoiterivillä näkyy lukon kuva. Tämä tarkoittaa sitä, että tiedot lähetetään turvallisesti kela.fihin eikä niitä voi siepata.
 3.  Valitse kela.fi-sivulta painike Kirjaudu.
 4. Kirjaudu-painikkeesta aukeaa Suomi.fi-palvelussa oleva kirjautumissivu, jolta pääset valitsemaan oman pankkisi tai muun haluamasi tunnistautumistavan. Suomi.fi on julkishallinnon yhteinen tunnistautumispalvelu, ja myös siellä tiedot lähetetään turvallisesti. Sivun osoitteen osana lukee tunnistautuminen.suomi.fi, ja osoiterivillä on lukon kuva.
 5. Tunnistaudu palveluun joko verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.
  • Jos tunnistaudut OmaKelaan verkkopankkitunnuksilla, voi palveluntarjoajana näkyä Osuuspankki (OP), vaikka käytössäsi olisivat jonkin muun pankin tunnukset.
  • Jos tunnistaudut mobiilivarmenteella, palveluntarjoajana voi näkyä Telia. Tämä ei vaikuta tunnistautumiseen: kela.fistä on aina turvallista kirjautua OmaKelaan.
 6. Kun lopetat OmaKelan käytön, kirjaudu ulos. Tyhjennä selaimen sivuhistoria ja välimuisti sekä sulje kaikki avoimet selainikkunat. Tämä on tärkeää erityisesti silloin, kun käytät myös muiden käytössä olevaa tietokonetta.
 7. Tallenna kela.fi-sivu omalle laitteellesi selaimen kirjanmerkkeihin tai suosikkeihin. Näin pääset sivulle jatkossa suoraan käyttämättä hakukoneita.