Hakemuksen tekeminen OmaKelassa | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Hakemuksen tekeminen OmaKelassa

OmaKela

Kirjaudu

Lähes kaikkia Kelan tukia voi hakea OmaKelassa. Jos tuella ei ole verkkohakemusta, sitä haetaan lomakkeella. Katso tarkemmat hakuohjeet kunkin tuen sivulta.

Näin teet hakemuksen OmaKelassa

  1. Kirjaudu OmaKelaan.
  2. Valitse Tee hakemus -kohdasta tuki, jota haluat hakea.
  3. Täytä kohdat ja etene valinnalla Jatka.
  4. Halutessasi voit tallentaa hakemuksen keskeneräisenä. Voit jatkaa sen täyttämistä 30 päivän ajan.
  5. Saat lopuksi yhteenvedon. Hyväksy ja lähetä hakemus. Saat vahvistuksen, että hakemus on tullut Kelaan.
  6. Kun olet lähettänyt hakemuksen, muista lähettää hakemukseen tarvittavat liitteet.

Kun teet hakemuksen verkossa, se tallentuu OmaKelaan ja Kelan käsittelyjärjestelmään, josta se otetaan käsittelyyn mahdollisimman pian. Näet arvion hakemuksesi käsittelyajasta OmaKelan etusivulta kohdasta Oma asiointi.

Usein kysyttyä verkossa hakemisesta

Et pääse hakemuksessa eteenpäin, jos et täytä kaikkia vaadittuja kohtia. Hakemus kannattaa täyttää huolellisesti, koska silloin hakemuksesi käsittely on sujuvaa. Täytä hakemus omin sanoin ja kerro tilanteestasi niin hyvin kuin osaat.

Jos et ymmärrä, mitä johonkin kohtaan pitää täyttää, tarkista ohje. Joissain hakemuksissa on chattirobotti, joka neuvoo hakemuksen täyttämisessä. Voit myös soittaa Kelan puhelinpalveluun ja pyytää neuvoa.

Kyllä, voit keskeyttää täyttämisen ja tallentaa hakemuksen keskeneräisenä. Tällöin hakemuksesi ei mene käsittelyjonoon vaan jää odottamaan, että täydennät hakemuksen ja lähetät sen käsiteltäväksi. Keskeneräisenä tallennettu hakemuksesi pysyy OmaKelassa 30 päivää. Kun haluat jatkaa hakemuksen täyttämistä, löydät sen etusivun kohdasta Oma asiointi.

Kyllä voit. Voit siirtyä tekemään tarkistushakemusta etusivun kohdasta Oma asiointi – Etuudet. Kun valitset tuen, löydät sen alta linkin ”Elämäntilanteeni on muuttunut”. Tarkistushakemus tehdään samalla tavalla kuin tavallinen hakemus.

Voit hakea joitakin tukia OmaKelassa toisen täysi-ikäisen henkilön puolesta. Jos toinen henkilö on valtuuttanut sinut hoitamaan hänen Kela-asioitaan verkossa, voit tarkistaa hänen ajankohtaiset asiansa ja seurata niiden etenemistä. Voit myös lukea tehdyt päätökset ja nähdä tulevat maksut.

Jos olet alaikäisen lapsen huoltaja, voit hakea OmaKelassa lapsesi puolesta joitakin tukia. Voit hakea myös Kela-korttia ja eurooppalaista sairaanhoitokorttia lapsesi puolesta. 

Sivu päivitetty 11.7.2024