Opintotuen muuttaminen määräaikaiseksi | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Opintotuen muuttaminen määräaikaiseksi

Jos arvioimme, että opintojesi edistymistä täytyy erityisesti seurata, voimme joutua muuttamaan opintotukesi määräaikaiseksi.

Tänä määräaikana sinun täytyy suorittaa riittävästi opintoja, jotta voit saada opintotukea myös tämän määräajan jälkeen.

Opintotuen maksaminen ei jatku automaattisesti määräajan jälkeen, vaan sinun täytyy hakea sitä.

Opintotukipäätöksessäsi kerrotaan, kuinka paljon sinun täytyy suorittaa opintoja määräaikana. Jos haluat saada opintotukea määräajan jälkeen, hae sitä uudelleen.

Jos et suorita määräaikana riittävästi opintoja, emme voi myöntää sinulle opintotukea määräajan jälkeen.

Vaikka opintosuorituksia ei olisi riittävästi, voit kuitenkin saada opintotuen uudelleen, jos opintosi ovat määräajalla hidastuneet hyväksyttävästä syystä. Kerro hidastumisen syy, kun haet opintotukea uudelleen määräajan päättymisen jälkeen.

Jos et suorita määräaikana riittävästi opintopisteitä, emme voi myöntää sinulle opintotukea määräajan jälkeen. Määräaika on yleensä se lukuvuosi, jonka syksynä olemme tehneet opintojesi edistymisen seurannan.

Voit saada uudelleen tukea, kun kumpikin seuraavista ehdoista täyttyy:

  • Olet suorittanut vähintään 20 opintopistettä sen lukuvuoden alusta alkaen, jolle määräaikainen tuki on myönnetty.
  • Olet suorittanut keskimäärin vähintään 5 opintopistettä tukikuukautta kohti.

Hae opintotukea uudelleen määräaikaisen opintotuen päättymisen jälkeen.

Vaikka opintopisteitä ei olisi riittävästi, voit kuitenkin saada opintotuen uudelleen, jos opintosi ovat määräajalla hidastuneet hyväksyttävästä syystä. Kerro hidastumisen syy, kun haet opintotukea uudelleen määräajan päättymisen jälkeen.

Voit myös perua opintotukea, ja silloin suoritusvaatimus pienenee 5 opintopistettä palautettua tukikuukautta kohti määräaikana. Sinun täytyy kuitenkin suorittaa lukuvuoden aikana aina vähintään 20 opintopistettä tukikuukausien lukumäärästä riippumatta.

Opinnot määräajan jälkeen

Jos määräaika on päättynyt etkä suorittanut riittävästi opintopisteitä, voit saada opintotuen uudelleen millä tahansa seuraavista tavoista:

  • palauttamalla opintotukea
  • suorittamalla puuttuvat opintopisteet ilman opintotukea
  • suorittamalla määräajan päättymisen jälkeen vähintään 20 opintopisteen laajuiset uudet opinnot.

Hae sitten opintotukea uudelleen.

Esimerkki korkeakouluopiskelijan määräaikaisesta opintotuesta

Opiskelija ei suorittanut tarpeeksi opintopisteitä lukuvuonna 2021–2022. Siksi hän saa opintojen edistymisen selvityspyynnön lokakuussa 2022. Opiskelija vastaa selvityspyyntöön, mutta Kela muuttaa opiskelijan opintotuen määräaikaiseksi, koska Kela arvioi, että opintojen edistymistä täytyy erityisesti seurata. Siksi opiskelijan täytyy suorittaa lukuvuonna 2022–2023 vähintään 20 opintopistettä ja keskimäärin vähintään 5 opintopistettä tukikuukautta kohti, jotta opintotukea voidaan myöntää määräajan jälkeen.

Opiskelija nostaa lukuvuonna 2022–2023 opintotukea 9 kuukaudelta, joten hänen pitää suorittaa lukuvuoden aikana vähintään 45 opintopistettä. Hän saa kuitenkin suoritettua lukuvuonna 2022–2023 vain 37 opintopistettä. Opiskelijalla on kaksi vaihtoehtoa:

  1. Hän voi palauttaa lukuvuodelta 2022–2023 kahden kuukauden opintotuen. Silloin suoritusvaatimus alenee 35 opintopisteeseen ja opiskelija voi hakea tukea uudelleen.
  2. Hän voi suorittaa määräajan päättymisen (31.5.2023) jälkeen ilman opintotukea vähintään 8 opintopistettä. Silloin hän on suorittanut lukuvuoden 2022–2023 alusta alkaen vaaditut 45 opintopistettä ja voi hakea tukea uudelleen.

Alempi ja ylempi korkeakoulututkinto yliopistossa

Jos suoritat alempaa ja ylempää korkeakoulututkintoa yliopistossa ja opintotukesi on muutettu määräaikaiseksi alemman korkeakoulututkinnon edistymisen seurannassa, olet edistynyt opinnoissasi riittävästi, kun olet suorittanut alemman korkeakoulututkinnon. Voit siis saada opintotuen ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamista varten, vaikka et olisi saavuttanut sinulle asetettuja opintopistevaatimuksia. Sinulla pitää kuitenkin olla tukikuukausia jäljellä.

Jos haluat saada opintotukea uudelleen, hae sitä määräajan päättymisen jälkeen. Lue lisää alempaan ja ylempään korkeakoulututkintoon saatavasta opintotuesta.

Näin haet opintotukea uudelleen

  1. Hae opintotukea opintotuen muutosilmoituksella OmaKelassa.
  2. OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu ja kuinka paljon etuutta saat.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat opintotuen muutosilmoituksen OT 15 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Voit saada tukea uudelleen sen kuukauden alusta alkaen, jonka aikana olet suorittanut vaaditun määrän opintoja. Tuki voidaan myöntää kuitenkin aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta.

 

 

Sivu päivitetty 12.12.2023

Mitä mieltä olet sivusta?