Opintotuen muuttaminen määräaikaiseksi

Jos opintojesi edistyminen vaatii erityistä seurantaa, Kela voi muuttaa opintotukesi määräaikaiseksi. Määräajan jälkeen sinun tulee hakea opintotukea uudelleen.

Voit saada opintotukea määräajan jälkeen, jos suoritat määräaikana

 • vähintään 20 opintopistettä ja
 • keskimäärin vähintään 5,0 opintopistettä tukikuukautta kohti.

Määräaika on yleensä se lukuvuosi, jonka aikana opintojesi edistymisen seuranta on tehty. Jos nostat kyseisenä lukuvuotena opintotukea 9 tukikuukautta, sinun pitää suorittaa tänä aikana yhteensä vähintään 45 opintopistettä.

Voit myös perua tai palauttaa opintotukea, jolloin määräajan suoritusvaatimus pienentyy. Sinun on kuitenkin suoritettava lukuvuoden aikana aina vähintään 20 opintopistettä tukikuukausien lukumäärästä riippumatta.

Jos et opiskele määräaikana riittävästi

Jos et suorita määräaikana riittävästi opintopisteitä, sinulle ei voida myöntää opintotukea määräajan jälkeen. Voit saada uudelleen tukea, kun olet suorittanut

 • vähintään 20 opintopistettä sen lukuvuoden alusta alkaen, jolle määräaikainen tuki on myönnetty, ja
 • keskimäärin vähintään 5 opintopistettä tukikuukautta kohti.
 • Voit saada tuen määräajan jälkeen myös siten, että suoritat määräajan päättymisen jälkeen vähintään 20 opintopisteen laajuiset uudet opinnot.

Voit saada opintotuen uudelleen, vaikka opintopisteitä ei ole riittävästi, jos opintosi ovat määräajalla hidastuneet hyväksyttävästä syystä. Selvitä syy hakemuksessasi.

Toimi näin, jos et ole opiskellut määräaikana riittävästi

Jos et suorita määräaikana riittävästi opintopisteitä, voit joko palauttaa opintotukea tai suorittaa puuttuvat opintopisteet ilman opintotukea. Toimi esimerkiksi näin:

Et suorittanut tarpeeksi opintopisteitä lukuvuonna 2019–2020. Saat siksi opintojen edistymisen selvityspyyntökirjeen lokakuussa 2020. Vastaat selvityspyyntökirjeeseen, mutta Kela muuttaa opintotukesi määräaikaiseksi, koska selvityksesi ei ollut täysin riittävä. Sinun pitää suorittaa lukuvuonna 2020–2021 vähintään 20 opintopistettä ja keskimäärin vähintään 5 opintopistettä tukikuukautta kohti. Nostat lukuvuonna 2020–2021 opintotukea 9 kuukaudelta, joten sinun pitää suorittaa lukuvuoden aikana vähintään 45 opintopistettä. Saat kuitenkin suoritettua lukuvuonna 2020–2021 vain 37 opintopistettä.

Vaihtoehtosi ovat seuraavat:

 1. Palautat lukuvuodelta 2020–2021 kaksi tukikuukautta. Suoritusvaatimus alenee 35 opintopisteeseen. Voit hakea tukea uudella hakemuksella.
 2. Suoritat määräajan päättymisen (31.5.2021) jälkeen ilman opintotukea vähintään 8 opintopistettä. Silloin olet suorittanut lukuvuoden 2020–2021 alusta alkaen vaaditut 45 opintopistettä.  Voit hakea tukea uudella hakemuksella.
 3. Suoritat määräajan päättymisen (31.5.2021) jälkeen ilman opintotukea vähintään 20 opintopistettä. Voit hakea tukea uudella hakemuksella.

Alempi ja ylempi korkeakoulututkinto

Jos suoritat alempaa ja ylempää korkeakoulututkintoa yliopistossa ja opintotukesi on muutettu määräaikaiseksi alemman korkeakoulututkinnon edistymisen seurannassa, olet edistynyt opinnoissasi riittävästi, kun olet suorittanut alemman korkeakoulututkinnon. Voit siis saada opintotuen ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamista varten, vaikka et olisi suorittanut edistymisen seurannassa sinulle asetettuja suoritusvaatimuksia. Sinulla pitää kuitenkin olla tukikuukausia jäljellä.

Sinun pitää yleensä hakea opintotukea uudelleen. Lue lisää.

Hae opintotukea uudelleen

Sinun pitää hakea opintotukea uudelleen, kun

 • määräaika päättyy ja olet suorittanut riittävästi opintopisteitä sen aikana tai
 • määräaika on päättynyt ja olet suorittanut riittävästi opintopisteitä sen jälkeen tai
 • määräaika päättyy tai on päättynyt etkä ole suorittanut riittävästi opintopisteitä, mutta opinnot ovat hidastuneet hyväksyttävästä syystä. Selvitä syy hakemuksessasi.

Voit saada tukea uudelleen sen kuukauden alusta alkaen, jonka aikana olet suorittanut vaaditun määrän opintoja. Tuki voidaan myöntää aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta.

 1. Hae opintotukea OmaKelassa.
 2. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu ja paljonko tukea saat.

Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa opintotuen muutosilmoituksen (OT 15). Paperihakemuksen voit postittaa Kelaan tai tuoda sen lähimpään palvelupisteeseen tai asiointipisteeseen.