Näin haet tartuntatautipäivärahaa

Väliaikaisen lainmuutoksen myötä tartuntatautipäivärahan saaminen ei enää edellytä tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöstä työstä poissaolosta, karanteenista tai eristämisestä, vaan se voidaan myöntää myös muunlaisen terveydenhuollon selvityksen perusteella. Lisäksi hakuaikaa on pidennetty 2 kuukaudesta 6 kuukauteen. 

Hae päivärahaa OmaKelassa

Lähetä hakemus ja liitteet verkossa. Kirjaudu OmaKelaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Hae etuutta
 1. Hae päivärahaa OmaKelassa.
  • Hae tartuntatautipäivärahaa Kelasta, vaikka olisit työpaikkakassan jäsen.
 2. Kuvaa tai skannaa liite ja lähetä se verkossa. Liitä hakemukseen jokin seuraavista:
  • kopio tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksestä työstä poissaolosta, karanteenista tai eristämisestä tai tartuntataudeista vastaavan lääkärin lääkäritodistus A, jossa on vastaavat tiedot
  • lääkärin, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan todistus laboratoriovarmistetusta koronavirustartunnasta ja suosituksesta olla poissa työstä, päivähoidosta tai koulusta.

   Liitä hakemukseen myös työnantajan arvio ansionmenetyksestä tai pyydä työnantajaasi toimittamaan se.

 3. Pyydä tarvittaessa lisäaikaa tartuntatautilääkärin päätöksen toimittamiselle.
  • Lähetä viesti OmaKelassa. Valitse viestin aiheeksi ”sairastaminen” ja tarkenteeksi ”tartuntatautipäiväraha”. Kerro viestissä, että tartuntatautilääkärin päätöksen toimittaminen viivästyy. Toimi näin myös silloin, kun työnantajasi on hakenut tartuntatautipäivärahaa eikä ole ilmoittanut tartuntatautilääkärin päätöksen viivästymisestä.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat sairauspäivärahahakemuksen SV8 (pdf). Jos tartuntatautilääkärin päätöksen saaminen viivästyy, kerro tämä hakemuksen kohdassa ”Lisätietoja”. Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA. Muista merkitä hakemukseen, että haet tartuntatautipäivärahaa.

Hakuaika

Hae tartuntatautipäivärahaa 2 kuukauden kuluessa siitä päivästä, josta alkaen haluat saada etuutta. Kun työstäpoissaolo on alkanut 1.1.2022-31.12.2022, hakuaika on 6 kuukautta.

Jos hakemus on myöhässä,  kerro miksi se on myöhässä. Kela tutkii, voidaanko tartuntatautipäiväraha myöntää myöhästymisestä huolimatta. 

Asiointipalvelun etusivulta näet, onko hakemuksesi saapunut tai ratkaistu, koska etuus maksetaan ja mitä etuuksia sinulle on viimeksi maksettu. Asiointipalvelusta näet myös muistutukset esimerkiksi mahdollisesti puuttuvista liitteistä.

Käsittelyajat ja tiedustelut -sivulla on tietoa siitä, kuinka kauan hakemusten käsittely Kelassa kestää.

 

Lue lisää