Tartuntatautipäivärahan määrä ja maksaminen | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Tartuntatautipäivärahan määrä ja maksaminen

Tartuntatautipäiväraha on täysimääräinen korvaus ansionmenetyksestä. Sitä voidaan myöntää tartuntatautilääkärin tekemän päätöksen ajalle. 

Palkansaajalle

Jos olet palkansaaja, päiväraha määräytyy sen palkan mukaan, jonka olisit saanut, jos sinua ei olisi määrätty olemaan poissa työstä. Palkkaa eivät ole esimerkiksi verovapaat päivärahat ja kilometrikorvaukset.

Työnantajalta tarvitaan tieto ansionmenetyksen määrästä. Jos tarkka määrä ei ole tiedossa, arvio riittää. Työnantaja voi toimittaa selvityksen Kelaan työnantajan asiointipalvelussa tai lomakkeella Y17.

Yrittäjälle

Jos olet yrittäjä, päiväraha perustuu työstä poissaolon alkaessa voimassa olevaan YEL- tai MYEL-vuosityötuloon. Kela saa tiedon vuosityötulosta suoraan työeläkelaitokselta.

Maksaminen

Tartuntatautipäivärahaa maksetaan maksukausittain jälkikäteen. Ensimmäinen maksukausi on 6 arkipäivää ja seuraavat maksukaudet 25 arkipäivää. Tartuntatautipäivärahan viimeinen erä maksetaan, kun oikeus etuuteen päättyy.

Näet tartuntatautipäivärahasi seuraavan maksupäivän OmaKelasta.

Tartuntatautipäiväraha maksetaan työnantajalle siltä osin kuin työnantaja on maksanut palkkaa työstä poissaolon ajalta. Tartuntatautipäivärahaa verotetaan kuten sairauspäivärahaa.

Omavastuuaika

Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa.

Sivu päivitetty 24.8.2023

Mitä mieltä olet sivusta?