Tartuntatautipäiväraha | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Tartuntatautipäiväraha

Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä, jos hyvinvointialueen tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt sinut olemaan poissa työstäsi, karanteeniin tai eristykseen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. 

Voit saada tartuntatautipäivärahaa myös, jos olet alle 16-vuotiaan lapsen virallinen huoltaja ja lapsi on määrätty olemaan pois päivähoidosta tai koulusta, karanteeniin tai eristettäväksi. Tartuntatautipäiväraha voidaan maksaa yhdelle huoltajalle kerrallaan.  Huoltajat voivat olla vuorotellen poissa työstä. 

Karanteenilla tarkoitetaan sitä, että tartuntataudille altistuneen tai altistuneeksi epäillyn henkilön liikkumista rajoitetaan esimerkiksi siten, että hänet määrätään pysymään kotona.

Eristämisellä tarkoitetaan sitä, että tartuntatautiin sairastunutta tai perustellusti sairastuneeksi epäiltyä henkilöä hoidetaan tai hänen terveydentilaansa seurataan muista erillään siten, että tartunnan leviäminen estyy.  

Tartuntatautipäivärahan myöntäminen edellyttää lähtökohtaisesti, että olet Suomessa sairausvakuutettu. Jos olet Suomessa työskentelevä EU- tai ETA-maan, Sveitsin tai Yhdistyneen kuningaskunnan kansalainen, sinulla voi olla oikeus tartuntatautipäivärahaan, vaikka et olisi Suomessa sairausvakuutettu.

Hakeminen

Tarvitset tartuntatautipäivärahan hakemuksen liitteeksi hyvinvointialueen tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksen työssä poissaolosta, karanteenista tai eristämisestä. Kopio päätöksestä riittää. Myös A-lääkärintodistus käy, jos siinä on vastaavat tiedot ja jos sen on allekirjoittanut tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Hakuaika

Hae tartuntatautipäivärahaa 2 kuukauden kuluessa siitä päivästä, josta alkaen haluat etuutta.

Ulkomaalainen päätös tai todistus 

Tartuntatautipäivärahaan voi olla oikeus myös Suomen sosiaaliturvaan kuuluvalla henkilöllä, joka on eristetty tai määrätty karanteeniin EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan tällöin todistus lääkäriltä tai viranomaiselta, jolla on oikeus määrätä näitä rajoituksia kyseisessä maassa.

Milloin tartuntatautipäivärahaan ei ole oikeutta?

Tartuntapäivärahaan ei ole oikeutta esimerkiksi jos

  • teet työsi etätyönä eikä ansionmenetystä synny
  • teet työsi etätyönä, jolloin tartunnan leviämisriskiä ei ole
  • olet lomalla tai lomautettuna, eikä ansionmenetystä siksi synny
  • olet muusta syystä, esimerkiksi sairausloman vuoksi, poissa työstä eikä ansionmenetystä siksi synny.

Työttömät ja opiskelijat

Jos olet työtön tai opiskelija, et voi saada tartuntatautipäivärahaa, jos sinulle ei aiheudu ansionmenetystä. Jos lääkäri kuitenkin toteaa sinut myös työkyvyttömäksi tartuntataudin vuoksi, voit hakea sairauspäivärahaa.

Jos työskentelet opintojen ohella tai työttömänä ollessasi ajoittain ja sinut määrätään olemaan poissa työstä tartuntataudin vuoksi, voit olla oikeutettu tartuntatautipäivärahaan. 

Tartuntataudin aiheuttama työkyvyttömyys

Jos sairautesi jatkuu etkä voi palata työhösi, voit hakea sairauspäivärahaa. Sairauspäiväraha turvaa toimeentuloa sairauden aiheuttaman työkyvyttömyyden ajalta.

Lue lisää

Sivu päivitetty 22.8.2023