Perustoimeentulotuki asevelvolliselle | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Perustoimeentulotuki asevelvolliselle

Ennen kuin haet perustoimeentulotukea, selvitä mahdollisuutesi saada sotilasavustusta. Varusmies- tai siviilipalvelusta suorittavien ensisijainen etuus on yleensä sotilasavustus.

Sotilasavustuksen perus-, asumis- ja erityisavustus kattavat perustoimeentulotuen perusosaa vastaavan osuuden sekä osan muista perusmenoista. Lisäksi sinulle maksetaan päivärahaa ja sinulla on oikeus muun muassa maksuttomiin palvelus- ja lomamatkoihin ja terveydenhuoltoon.

Sinulla ei ole oikeutta perustoimeentulotuen perusosaan, koska saat palveluspaikassasi maksuttoman majoituksen, ruoan ja vaatetuksen. Myös loma-aikoina sinulla on mahdollisuus turvata toimeentulosi muulla tavalla, (esim. jäämällä palveluspaikkaan loma-ajaksi).

Tarvittaessa voit kuitenkin saada perustoimeentulotukea muihin perusmenoihin, joita sotilasavustus ei kata (esim. kotivakuutusmaksu).

Esimerkki

Jesse asuu vuokralla yksiössä. Hän aloittaa tammikuussa asepalveluksen ja hakee Kelasta sotilasavustuksen asumisavustusta vuokraan. Avustusta myönnetään vuokran verran eli 650 e/kk.

Maaliskuussa Jesse saa 80 euron kotivakuutuslaskun, johon hänen rahansa ja säästönsä eivät riitä. Jesse hakee perustoimeentulotukea Kelasta. Hän täyttää hakemuksen ja toimittaa liitteet verkossa.

Jesselle myönnetään kotivakuutuslaskun maksuun 80 euroa perustoimeentulotukea. Kela voi maksaa tuen Jessen pyynnön mukaisesti joko Jesselle tai suoraan vakuutusyhtiölle.

Lue lisää