Perustoimeentulotuki eläkeläisille

Ennen kuin haet perustoimeentulotukea, selvitä mahdollisuutesi saada eläkeläisten ensisijaisia etuuksia. Niitä ovat esimerkiksi Kelan maksamat eläkkeet, eläkkeensaajan asumistuki tai eläkettä saavan hoitotuki. Ensisijaisia etuuksia ovat myös työeläkkeet ja ulkomaan eläkkeet.

Eläkettä saavan hoitotuki ei pienennä perustoimeentulotukeasi.

Tukea suuriin terveydenhuoltomenoihin

Jos eläkkeesi ja asumistukesi eivät riitä asumisen ja elämisen kuluihin, voit hakea Kelasta perustoimeentulotukea.

Esimerkki

Irja saa eläkettä yhteensä 775,72 e/kk (työeläke 238,20 e/kk, kansaneläke 537,52 e/kk) ja eläkkeensaajan asumistukea 465,84 e/kk. Asumismenoja ovat vuokra 600 e/kk ja erillinen vesimaksu 20 e/kk.

Irja tarvitsee sairauksiensa vuoksi lääkkeitä. Tammikuussa lääkkeisiin menee 260 euroa. Helmikuussa lääkemenoja on tulossa saman verran. Lisäksi helmikuussa erääntyy julkisesta terveydenhuollosta hammaslääkärin lasku 150 e.

Irjan rahat ja säästöt eivät riitä niiden maksamiseen. Irja hakee Kelasta perustoimeentulotukea. Tukea myönnetään tammikuulle 129,65 e. Tämä maksetaan hänen tililleen. Helmikuussa perustoimeentulotukea maksetaan 19,65 e, ja lääkkeitä varten Irja saa maksusitoumuksen apteekkiin.

Esimerkin luvut ovat vuoden 2018 tasossa.

Toimeentulotuki on verotonta, eikä sen saaminen pienennä esimerkiksi asumistukea.

Palveluasumisen menot

Jos asut kunnan järjestämässä palveluasunnossa, sinulta voidaan periä asumisesta vuokran lisäksi asiakasmaksua. Lisäksi asiakasmaksua voidaan periä sinulle järjestetyistä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista.

Osa asiakasmaksuista voidaan hyväksyä perustoimeentulotuessa menoina, jos et saa niistä maksuvapautusta tai alennusta kunnasta. Kysy lisätietoa maksuvapautuksesta kunnasta.

Lue lisää