Perustoimeentulotuki kansainvälisissä tilanteissa

Lähtökohta on, että myös ulkomaalainen on ensisijaisesti itse velvollinen huolehtimaan omasta toimeentulostaan. Muuten kuin tilapäisesti Suomessa oleskelevalla ulkomaalaisella on oikeus perustoimeentulotukeen samoilla edellytyksillä kuin täällä asuvilla Suomen kansalaisilla. Kela arvioi oleskelun luonteen kokonaisarvion perusteella. Suomessa oleskelevalla henkilöllä on kuitenkin oleskelun luonteestaan riippumatta tarvittaessa oikeus vähintään välttämättömään osuuteen perustoimeentulotuesta.

Perustoimeentulotuen määrään vaikuttavat lähtökohtaisesti kaikki käytettävissäsi olevat tulot ja varat. Voit arvioida mahdollisuutesi perustoimeentulotukeen laskurilla.

Turvapaikanhakijat

Jos olet turvapaikanhakija ja olet vastaanottopalvelujen piirissä, et ole oikeutettu perustoimeentulotukeen. Valtio korvaa sinun toimeentulosi ja tarjoaa muut palvelut vastaanottopalveluina. Lue lisää Maahanmuuttoviraston sivulta.

Tilapäinen maassa oleskelu

Jos oleskelet maassa tilapäisesti, sinulla voi yleensä olla oikeus vain kiireelliseen ja välttämättömään toimeentulotukeen (esim. ruokaan ja välttämättömiin lääkkeisiin). Ne myönnetään maksusitoumuksina. Sinun on kuitenkin ensin selvitettävä, voitko saada muualta apua raha-asioissasi ja kotiinpaluuseen. Apuna voi toimia esimerkiksi rahansiirto, vakuutuksesi tai maasi edustusto. Kiireellisen tilapäisen majoituksen järjestämisessä auttavat kuntien sosiaaliviranomaiset. 

Jos tarvitset kiireellisesti perustoimeentulotukea, ota yhteyttä Kelan palvelupisteeseen tai puhelinpalveluun.

Oleskelu sekä Suomessa että ulkomailla

Jos oleskelet muuten kuin tilapäisesti Suomessa ja saat perustoimeentulotukea, voit säilyttää täysimääräisen tukioikeuden myös lyhyen, enintään 7 päivän ulkomaan matkan aikana. Yli 7 päivää kestävästä ulkomailla olosta on ilmoitettava välittömästi Kelaan. Ulkomailla syntyneitä menoja ei huomioida perustoimeentulotukioikeutta arvioitaessa. Jos oleskelusi ulkomailla on tilapäistä, kohtuulliset Suomessa syntyneet asumiskulut voidaan huomioida enintään kolmen kuukauden ajan.

Jos oleskelet osittain Suomessa ja osittain ulkomailla, voit saada perustoimeentulotukea vain niistä perustoimeentulotuessa hyväksyttävistä menoista, jotka ovat syntyneet Suomessa oleskelusi aikana.

Lue lisää