Perustoimeentulotuki yrittäjille | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Perustoimeentulotuki yrittäjälle

Ennen kuin haet perustoimeentulotukea, selvitä mahdollisuutesi saada yrittäjän ensisijaisia etuuksia. Näitä voivat olla esimerkiksi aloittavan yrittäjän starttiraha tai sivutoimiselle yrittäjälle maksettava työttömyysetuus. Yrittäjän työttömyysturvasta saat lisätietoja TE-palveluista tai Kelasta.

Kela huomioi perustoimeentulotuen tarpeen arvioinnissa yritystoimintaasi liittyvät erityispiirteet. Liitä tätä varten toimeentulotukihakemukseesi Yrittäjän tuloselvitys TO4 (pdf).

Toimeentulotukea ei ole tarkoitettu suojaamaan yrittämiseen kuuluvalta taloudelliselta riskiltä tai kattamaan yritystoiminnan menoja.

Kannattamaton yritystoiminta

Jos haet yrittäjänä toimeentulotukea, Kela selvittää yrityksesi kannattavuuden.

Yritystoimintaa pidetään kannattavana silloin, kun sinun on mahdollista saada siitä tuloja jokseenkin saman verran kuin jos olisit työttömänä. Jos yritystoimintasi on selvästi kannattamatonta, Kela antaa sinulle järjestelyajan toimeentulosi kuntoon saattamiseksi. 

Jos jatkat kannattamatonta yritystoimintaasi, voimme joutua alentamaan perustoimeentulotukesi perusosaa. Tässä tilanteessa Kela ilmoittaa asiasta hyvinvointialueesi sosiaalitoimeen ja ohjaa sinut asioimaan sinne jotta kanssasi voidaan tehdä palvelutarpeen arviointi. 

Lue lisää