Usein kysyttyä sairauspäivärahan määräytymisen muutoksesta | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Usein kysyttyä päivärahan määräytymisen muutoksesta

Voit hakea. Ammattiin valmistuminen on yksi tilanne, jossa päiväraha voi määräytyä 3 kuukauden tulojen perusteella. Ammattiin valmistumisesta on kyse silloin, kun olet suorittanut opintoihisi kuuluvan tutkinnon, esimerkiksi ammatillisen tutkinnon tai alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon.
Lisäksi edellytetään, että 3 kuukauden tulosi kerrottuna 4:llä ovat vähintään 20 % suuremmat kuin 12 kuukauden tarkastelujakson perusteella määräytyvä vuositulo.

Työttömyys ei vaikuta tilanteeseen, eikä siirrä tulojen tarkastelujaksoa. Jos tarkastelujaksolla on erityistilanne, vuositulo lasketaan aina 12 kalenterikuukauden tarkastelujakson viimeisen 3 kalenterikuukauden tulojen perusteella. Sairausloman ajalta mahdollisesti saamasi sairauspäiväraha tai palkka huomioidaan vuosituloon.

Palkkatulot huomioidaan vuosituloon palkanmaksupäivän mukaan. Jos palkanmaksupäivä on 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolla, huomioidaan palkka vuositulossa.

Ei huomioida. Myös kevytyrittäjän yrittäjätulona huomioidaan ainoastaan YEL- tai MYEL-työtulo.

Laki velvoittaa työnantajia ilmoittamaan palkkatiedot tulorekisteriin. Voit tarkistaa tulorekisterin sähköisestä asiointipalvelusta, onko työnantajasi ilmoittanut maksetut palkat. Kirjautumiseen tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Sivu päivitetty 6.6.2023

Mitä mieltä olet sivusta?