Jos yritystoiminta päättyy | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Jos yritystoiminta päättyy

Jos yritystoimintasi päättyy esimerkiksi siksi, että lopetat yrityksessä työskentelyn tai jäät eläkkeelle, sinulla voi olla oikeus Kelan maksamiin tukiin. Kun haet tukia itsellesi, helpoin tapa on asioida OmaKelassaLue lisää yritystoiminnan päättymisestä (suomi.fi).

Jos jäät työttömäksi

  1. Jos yritystoimintasi päättyy ja jäät työttömäksi, ilmoittaudu heti työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin (tyomarkkinatori.fi). TE-palvelut tutkii yritystoiminnan päättymisen ja antaa työttömyyskassaan tai Kelaan lausunnon oikeudestasi työttömyystukeen.
  2. Jos kuulut ammattiliittoon tai työttömyyskassaan, hae ansiopäivärahaa omasta työttömyyskassastasi (tyj.fi). Jos et kuulu kassaan, hae työttömyystukea Kelasta. Työttömyyskassa tai Kela tutkii yrittäjän työssäoloehdon täyttymisen sekä yrityksen taloudellisen tilanteen.
  3. Kelan maksamia työttömyystukia ovat peruspäiväraha ja työmarkkinatuki. Voit hakea peruspäivärahaa, jos täytät yrittäjän työssäoloehdon. Muussa tapauksessa voit hakea työmarkkinatukea.
  4. Täytä työttömyysajan ilmoitus OmaKelassa 4 viikon välein. Työttömyystuki maksetaan ilmoituksesi perusteella. Tutustu ohjeisiin.
  5. Työttömyystuen lisäksi sinulla voi olla oikeus yleiseen asumistukeen ja toimeentulotukeen. Hae kuitenkin ensin työttömyystukea.

Kun jäät eläkkeelle

Lue yrittäjän työeläkkeestä ja Kelan maksamista eläkkeistä, jotka voivat täydentää työeläkettäsi.

Aiheesta selkokielellä ja viittomakielellä

Ajankohtaista

Mies seisoo ulko-ovella.

Konkurssi mullisti Panun elämän

Puolentoista vuoden yrittäjyyden jälkeen Panun täytyi ajaa firma alas ja aloittaa elämä uudelta pohjalta. Uupumuksesta selviydyttyään hän päätti kouluttautua kokonaan uudelle alalle.

Lue lisää (elämässä.fi)

Jäikö jotain epäselväksi?

Soita Kelan asiakaspalveluun