Tukea yrittäjän työkykyyn | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Tukea yrittäjän työkykyyn

Voit huolehtia työkyvystäsi hankkimalla työterveyshuollon ja saada siihen korvausta Kelalta. Sinulla voi olla myös oikeus työeläkelaitoksen tai Kelan järjestämään kuntoutukseen. Kuntoutuksen ajalta voit saada kuntoutusrahaa. Kun haet tukia itsellesi, helpoin tapa on asioida OmaKelassa.

Kelan maksaman kuntoutusrahan määrä perustuu vuosituloon, joka yrittäjällä on YEL- tai MYEL-vakuutuksen työtulo.

Kun hankit työterveyshuollon

 1. Työterveyshuollon palvelut auttavat sinua huolehtimaan työ- ja toimintakyvystäsi. Voit halutessasi hankkia itsellesi ehkäisevän työterveyshuollon ja sen osana myös yleislääkäritasoisen sairaanhoidon palvelut. Lue yrittäjän työterveyden järjestämisestä ja korvauksista.
 2. Kela korvaa yrittäjän työterveyshuollon kustannuksista korkeintaan 50 tai 60 %. Korvauksen määrä riippuu siitä, mitkä palvelut sisältyvät työterveyshuollon sopimukseesi.

Hae ammatillista kuntoutusta työeläkelaitoksesta

 1. Työeläkelaitokset järjestävät ammatillista kuntoutusta (työeläke.fi), joka sopii myös yrittäjälle.
 2. Tutustu oman työeläkelaitoksesi ammatillisen kuntoutuksen vaihtoehtoihin. Tarvitset kuntoutuksen hakemista varten lääkärintodistuksen ja kuntoutussuunnitelman.

Jos sinulla on sairaus tai vamma

 1. Sinulla voi olla mahdollisuus hakea Kelan järjestämiin kuntoutuksiin. Kuntoutusta järjestetään kursseina ja yksilökuntoutuksena. Tutki, mitkä kuntoutuskurssit olisivat tilanteessasi mahdollisia. Esimerkiksi seuraavat vaihtoehdot voivat olla yrittäjälle sopivia:
  • Ammatillinen Kiila-kuntoutus sopii yrittäjälle, joka kaipaa tukea työkykyyn ja työelämässä pysymiseen, mutta jolle työeläkelaitoksen järjestämä kuntoutus ei ole mahdollinen.
  • Elinkeinotuki auttaa yrittäjää tai ammatinharjoittajaa työllistymään sairaudesta tai vammasta huolimatta.
  • Moniammatillinen yksilökuntoutus sopii yrittäjälle, jonka sairaus on laaja-alainen ja siihen liittyy monia eri ongelmia.
 2. Keskustele terveydentilaasi sopivista kuntoutusvaihtoehdoista terveydenhuollossa. Tarvitset kuntoutuksen hakemista varten lääkärintodistuksen.
 3. Kela voi maksaa taloudellista tukea kuntoutuksen ajalta. Lue ohjeet, miten haet kuntoutusrahaa ja paljonko sitä maksetaan.

Aiheesta selkokielellä ja viittomakielellä

Ajankohtaista

Nainen ja mies istuvat ulkona.

Kuntoutus tukee työssä pysymistä

Yksinyrittäjä Riitta sai virtaa työvuosiin ammatillisesta kuntoutuksesta. Maksuton KIILA-kuntoutus on tarkoitettu jokaiselle työelämässä olevalle – myös yrittäjälle.

Lue lisää (elämässä.fi)

Jäikö jotain epäselväksi?

Soita Kelan asiakaspalveluun.

020 692 205
020 692 205