Yrittäjä jää eläkkeelle | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Yrittäjä jää eläkkeelle

Yrittäjänä huolehdit eläketurvastasi itse maksamalla yrittäjän tai maatalousyrittäjän eläkevakuutusta (YEL- ja MYEL-vakuutus). Kun eläkeikäsi täyttyy, voit hakea työeläkettä siitä työeläkelaitoksesta, jossa olet ollut vakuutettuna.

Jos työeläkkeesi jää pieneksi, voit saada lisäksi Kelan maksamia eläkkeitä. Kun haet eläkkeitä ja tukia itsellesi, helpoin tapa on asioida OmaKelassa.

Yrittäjän työeläke

  1. Työeläkkeen määrä perustuu yrittäjän eläkevakuutuksen YEL- tai MYEL-työtuloon

Kelan kansaneläke täydentää työeläkettä

  1. Jos työeläkkeesi jää pieneksi tai et saa sitä ollenkaan, voit saada Kelan maksamaa kansaneläkettä. Vanhuuseläke on kansaneläkkeen laji, joka on tarkoitettu 65 vuotta täyttäneille. Kansaneläke voi olla myös varhennettua vanhuuseläkettä ja työkyvyttömyyseläkettä.

Takuueläke turvaa vähimmäiseläkkeen

  1. Vanhuuseläkkeen varhentaminen pienentää takuueläkettä tai voi estää sen saamisen. Takuueläkettä pienentävät kaikki muut eläkkeet Suomesta ja ulkomailta. Kela voi myöntää takuueläkkeen vasta kun olet hakenut kaikkia muita eläkkeitä.

Pienituloiselle myös asumistukea

  1. Jos saat esimerkiksi työeläkettä tai Kelan maksamaa vanhuuseläkettä ja tulosi jäävät pieniksi, voit hakea eläkkeensaajan asumistukea.

Aiheesta selkokielellä ja viittomakielellä

Ajankohtaista

Mies lakaisee lunta.

Miten pieni eläke riittää?

”Jos olisin yrittäjänä maksanut eläkemaksua tuplasti, olisi eläke nyt huomattavasti isompi”, kertoo eläkkeellä oleva Pentti.

Lue lisää (elämässä.fi)

Jäikö jotain epäselväksi?

Soita Kelan asiakaspalveluun.

020 692 202
020 692 202

Mitä muuta elämääsi kuuluu?