Eläke Suomesta ulkomaille | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Eläke Suomesta ulkomaille

Jos Kela maksaa sinulle vanhuuseläkettä, työkyvyttömyyseläkettä tai perhe-eläkettä ja lähdet ulkomaille, eläkkeen maksaminen ei välttämättä jatku. Maksamiseen vaikuttaa se, mihin maahan muutat. Myös sillä on merkitystä, miten pitkään aiot oleskella ulkomailla. Ilmoita lähdöstä aina Kelaan.

Jos saat työeläkettä ja muutat ulkomaille, työeläkelaitos jatkaa työeläkkeen maksamista riippumatta siitä, mihin maahan muutat. Sinun kannattaa kuitenkin ennen lähtöä olla yhteydessä omaan työeläkelaitokseesi.

Näin ulkomaille maksettavien kansaneläkkeiden lopettaminen vuonna 2025 vaikuttaisi eläkkeensaajiin

Hallituksen esitys kansaneläkkeiden maksun lopettamisesta ulkomaille on edennyt lausuntokierrokselle. Jos suunniteltu muutos toteutuu, Kelan maksamien vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeiden maksaminen EU-maihin, Eta-maihin, Sveitsiin ja Isoon-Britanniaan päättyy vuoden 2025 alussa.

Lue lisää.

Oletko lähdössä tilapäisesti ulkomaille?

Jos lähdet ulkomaille tilapäisesti, Kelan eläkkeet ja lapsikorotus maksetaan ulkomailla oleskelun ajan normaalisti. Sinun täytyy kuitenkin ilmoittaa lähdöstäsi Kelaan.

Takuueläkettä ja eläkkeensaajan asumistukea voi saada ainoastaan silloin, jos ulkomailla oleskelu on tilapäistä. Eläkkeensaajan asumistukea maksetaan vain Suomessa sijaitsevan vakituisen asunnon kustannuksiin.

Oleskeletko säännöllisesti ulkomailla?

Säännöllisellä ulkomailla oleskelulla tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että asut aina talvisin 4 kuukautta ulkomailla ja palaat keväällä Suomeen.

Lue lisää siitä, mitä säännöllinen oleskelu tarkoittaa eri maiden kohdalla

Oletko muuttamassa pysyvästi ulkomaille?

Kela jatkaa vanhuuseläkkeen, työkyvyttömyyseläkkeen ja perhe-eläkkeiden maksamista normaalisti, jos muutat EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin.

Eläkkeen maksaminen Iso-Britanniaan riippuu siitä, sovelletaanko tilanteeseesi EU:n ja Iso-Britannian solmimaa kumppanuussopimusta vai erosopimusta.

Jos muutat sosiaaliturvasopimusmaahan, sopimukseen kuuluvien Kelan eläkkeiden maksaminen jatkuu tietyin edellytyksin.

Yhdysvaltojen, Kanadan, Chilen ja Israelin sosiaaliturvasopimuksiin kuuluvat vanhuus- ja perhe-eläke. Jos muutat Yhdysvaltoihin tai Kanadaan, myös työkyvyttömyyseläkkeen maksamista voidaan jatkaa. Eläkkeiden maksamisessa on kuitenkin eri maissa erilaisia ehtoja esimerkiksi asumisajassa ja kansalaisuuksissa.

Australian sosiaaliturvasopimukseen kuuluu vanhuuseläke. Jos saat eläkettä Australiasta, sen määrä muuttuu, koska Australia ottaa tulona huomioon toisen sopimusmaan maksaman peruseläkkeen.

Jos muutat muuhun kuin EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin, Iso-Britanniaan tai sosiaaliturvasopimusmaahan, Kela maksaa vanhuuseläkettä, työkyvyttömyyseläkettä ja perhe-eläkkeitä enintään 1 vuoden ajan.

Eläkkeen maksaminen keskeytetään kuitenkin ulkomaille muuttoa seuraavan kuukauden alusta, jos et ole asunut Suomessa välittömästi ennen ulkomaille muuttoasi vähintään vuotta.

Lisätietoa ulkomaille muutosta

Asutko muualla kuin Suomessa ja haetko eläkettä Suomesta?

Jos haluat hakea kansaneläkettä tai työeläkettä ja asut EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Iso-Britanniassa, jätä eläkehakemus asuinmaasi eläkelaitokseen. Hakemus lähetetään sieltä Suomeen Kelaan ja työeläkelaitokseesi. Tarkempia ohjeita eläkkeen hakemisesta saat asuinmaasi eläkelaitoksesta.

Kelan työkyvyttömyyseläkkeen myöntäminen Iso-Britanniaan riippuu siitä, sovelletaanko tilanteeseesi EU:n ja Iso-Britannian solmimaa kumppanuussopimusta vai erosopimusta.

Jos asut sosiaaliturvasopimusmaassa ja haluat hakea kansaneläkettä tai työeläkettä, voit hakea sopimukseen kuuluvia eläkkeitä jättämällä eläkehakemuksen asuinmaasi eläkelaitokseen. Hakemus lähetetään sieltä Suomeen käsiteltäväksi. Jos asut Yhdysvalloissa, voit lähettää hakemuksen myös suoraan Kelaan tai Eläketurvakeskukseen.

Sopimukset eivät koske kaikkia Kelan eläkkeitä. Yhdysvaltojen, Kanadan, Chilen ja Israelin sopimukset koskevat vanhuus- ja perhe-eläkettä. Australian sopimus koskee pelkkää vanhuuseläkettä. Voit hakea vain sopimukseen kuuluvia eläkkeitä Kelasta.

Jos asut Intiassa, Kiinassa tai Etelä-Koreassa, et voi saada Kelasta eläkettä. Voit kuitenkin hakea Suomesta työeläkettä, jos olet ollut Suomessa töissä. Lisää tietoa työeläkkeestä on työeläke.fi-sivulla.

Jos asut vakituisesti muualla kuin EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai sosiaaliturvasopimusmaassa, et voi saada Kelan eläkkeitä.

Voit kuitenkin hakea Suomesta työeläkettä, jos olet ollut Suomessa töissä. Lisää tietoa työeläkkeestä on työeläke.fi-sivulla.

Ajankohtaista

Eläkeläispariskunta haaveilee Espanjan lämmöstä Suomen talvessa.

5 vinkkiä Espanjaan muuttavalle eläkeläiselle

Jos oleskelet Espanjassa tilapäisesti, oikeus Kelan etuuksiin yleensä säilyy.

Lue lisää (elämässä.fi)

Jäikö jotain epäselväksi?

Voit soittaa Kelan kansainvälisten asioiden keskukseen.

020 634 0200
020 634 0200

Mitä muuta elämääsi kuuluu?

Sivu päivitetty 2.7.2024