Handläggningen av ansökningar | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

En störning har upptäckts i MittFPA: Ansökan om utkomststöd fungerar långsamt Läs mer

Avbrott på fpa.fi och i e-tjänsterna 17.5.2025 Läs mer

Handläggningen av ansökningar

När din ansökan kommer till FPA inleds behandlingen av ditt ärende. Behandlingen av din ansökan löper smidigt om du lämnar in bilagor och annan tilläggsinformation så snart som möjligt. När din ansökan har behandlats får du ett beslut.

Så här framskrider behandlingen av din ansökan smidigt

  1. Lämna in bilagorna inom den angivna tidsfristen.
    I ansökan anges de bilagor som vi behöver. Om bilagor saknas kan vi bli tvungna att avslå din ansökan.
  2. Om vi begär ytterligare information ska du skicka den till oss så snart som möjligt.
    Om vi behöver tilläggsuppgifter begär vi uppgifterna av dig. Om du lämnar in dem snabbt fördröjs inte behandlingen av din ansökan i onödan. Om vi inte får dem kan vi bli tvungna att avslå din ansökan.
  3. När du har lämnat in alla uppgifter kan du i lugn och ro vänta på beslutet.
    De handläggningstider som vi angett är uppskattningar. Du behöver inte bli orolig om handläggningen av din ansökan tar lite längre.

    Vår kundtjänst kan tyvärr inte ge en noggrannare uppskattning av handläggningstiden för din ansökan.

Vilka bilagor behövs för ansökan?

I ansökan anges vilka bilagor du måste lämna in till FPA. Om du gör ansökan i MittFPA kan du också på sidan Skicka bilagor se vilka bilagor som behövs. Mer information om bilagorna får du på fpa.fi-sidorna för den förmån du ansöker om. Om du har frågor om bilagorna kan du ta kontakt med vår kundtjänst.

Om du av misstag har lämnat in fel bilaga kan du skicka en ny bilaga. Skicka bilagan inom den angivna tidsfristen. Du kan också komplettera inlämnade uppgifter genom att skicka ett meddelande i MittFPA.

Om vi inte får bilagorna inom den angivna tiden kan vi bli tvungna att avslå din ansökan.

Om vi behöver ytterligare uppgifter kontaktar vi dig

Om vi behöver ytterligare information av dig skickar vi i regel ett meddelande i MittFPA. Meddelandet kan finnas kvar på förstasidan i MittFPA även efter att du har skickat de begärda uppgifterna till oss.

Vi kan också skicka begäran om tilläggsuppgifter per post eller ringa dig. Samtalet kommer vanligtvis från numret 020 692 219 eller 020 634 1611.

Lämna in de begärda uppgifterna så snart som möjligt så att behandlingen av din ansökan kan framskrida. Lämna in uppgifterna inom den angivna tidsfristen. Om vi inte får uppgifterna kan vi bli tvungna att avslå ansökan.

Följ handläggningen av din ansökan i MittFPA

I MittFPA kan du kontrollera när din ansökan har kommit in till FPA och om du har lämnat in alla behövliga bilagor. I MittFPA kan du också se om vi behöver annan tilläggsinformation av dig. När ett beslut fattats kan du också kontrollera beslutet i MittFPA.

Logga in i MittFPA 

Tid för vilken en förmån kan betalas retroaktivt räknas från ankomstdagen för ansökan

Ditt ärende inleds den dag då din ansökan kommer in till FPA. Ankomstdagen har betydelse, eftersom den tid för vilken en förmån kan betalas retroaktivt räknas från ankomstdagen. 

Ärendet inleds även om bilagor fattas. Du kan lämna in ansökan först och först därefter bilagorna. Lämna dock in bilagorna inom den angivna tidsfristen.

FPA får ansökan snabbast om du skickar in den via MittFPA. Om du skickar ansökan per post, inleds ärendet den dag då ansökan kommer in.

Om ansökan kan lämnas in någon annanstans än hos FPA, betraktas ärendet som inlett hos FPA den dag då ansökan lämnades in. Exempelvis inleds ett pensionsärende hos FPA den dag då ansökan om pension lämnas in till en arbetspensionsanstalt eller något av dess serviceställen eller till en utländsk försäkringsinrättning.

Uppgifter som vi får automatiskt

Dina inkomster kan inverka på beloppet av den förmån som betalas ut till dig. Till exempel sjukdagpenningen, föräldradagpenningen, rehabiliteringspenningen och specialvårdspenningen beräknas utifrån årsinkomsten.

I regel får vi inkomstuppgifterna från inkomstregistret, pensions- och försäkringsanstalterna och arbetslöshetskassorna. Du behöver då inte separat meddela oss dina inkomster. I ansökan meddelas om vi behöver få uppgifter om inkomsten av dig.

Arbetsgivaren är skyldig att anmäla löner och andra uppgifter till inkomstregistret. Du kan kontrollera vilka uppgifter din arbetsgivare har anmält till inkomstregistret. Logga in i inkomstregistret (vero.fi) med dina bankkoder eller med mobil-ID.

Din läkare kan lämna in läkarintyg och läkarutlåtanden elektroniskt via MittKanta. Du behöver då inte lämna in något intyg separat.

Läkarens bedömning av hälsotillståndet och funktionsförmågan 

Som bilaga till vissa ansökningar behöver vi ett läkarintyg eller ett läkarutlåtande om hälsotillståndet, arbets- och funktionsförmågan eller vård- och rehabiliteringsplanen.

FPA:s sakkunnigläkare bedömer huruvida villkoren för beviljande av en förmån uppfylls. Läkarna bedömer den sökandes hälsotillstånd, arbets- och funktionsförmåga samt rehabiliterings- och vårdbehov ur ett försäkringsmedicinskt perspektiv. Det är inte sakkunnigläkaren som beviljar eller avslår ansökan om en förmån utan beslutet fattas av en handläggningsspecialist på FPA.  Av beslutet framgår på vilka grunder beslutet har fattats.

  • sjukdagpenning och partiell sjukdagpenning
  • handikappbidrag för personer under 16 år
  • handikappbidrag för personer över 16 år
  • vårdbidrag för pensionstagare
  • yrkesinriktad rehabilitering för handikappade
  • krävande medicinsk rehabilitering
  • medicinsk rehabilitering enligt prövning
  • rehabiliteringspenning för unga
  • rätt till läkemedelsersättning
  • sjukvårdsersättningar
  • specialvårdspenning
  • särskild graviditetspenning
  • sjukpension och rehabiliteringsstöd.

 

Senast ändrad 12.5.2025