Kuntoutusrahan määrä ja maksaminen

Kuntoutusrahan määrä lasketaan kuten sairauspäivärahan määrä. Arvioi kuntoutusrahan määrän laskurilla.

Päivärahan määräytyminen muuttuu 1.1.2020

Jos oikeutesi päivärahaan alkaa 1.1.2020 tai sen jälkeen, päivärahasi määrä perustuu vuosituloon.  Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukaudelta, jotka ovat edeltäneet etuusoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta.

Lue lisää: Määrän perusteet muuttuvat 1.1.2020.

Päivärahan määräytyminen 31.12.2019 saakka

Kuntoutusrahan määrä lasketaan yleensä verotuksessa todettujen työtulojen mukaan. Jos kuntoutus alkaa vuonna 2019, kuntoutusrahan määrä lasketaan vuoden 2017 verotettujen työtulojen mukaan.

Kuntoutusrahan määrä voidaan laskea myös kuntoutusta edeltävän 6 kuukauden työtulon mukaan, jos tulosi ovat nousseet vähintään 20 % verotuksessa vahvistetuista tuloista. Pyydä työnantajaasi ilmoittamaan tiedot Kelaan.

Lisäksi kuntoutusrahan määrä voi perustua kuntoutustasi edeltävän työttömyysetuuden, sairauspäivärahan, kuntoutusrahan tai opintotuen määrään. Näistä sinun ei tarvitse toimittaa Kelalle tietoja.

Osakuntoutusrahan määrä on puolet täydestä kuntoutusrahasta. 

Kuntoutusraha on verotettavaa tuloa.

Vähimmäismäärä

Kuntoutusrahaa maksetaan vähimmäismääräisenä, jos sitä ei voi laskea työtulojen tai edeltävän etuuden perusteella.

Kuntoutusrahan vähimmäismäärä on 27,86 euroa arkipäivältä.

Nuoren kuntoutusrahan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan vähimmäismäärä on 31,39 euroa arkipäivältä.

Maksaminen

Kuntoutusrahaa maksetaan omavastuuajan jälkeen arkipäiviltä. Arkipäiviä ovat päivät maanantaista lauantaihin. Arkipyhiä ei lasketa arkipäiviksi.

Muut tulot ja saamasi korvaukset saattavat pienentää kuntoutusrahasi määrää tai estää kokonaan sen maksamisen.

Saat kuntoutusrahan jälkikäteen maksukausittain. Kuntoutusrahan ensimmäinen maksujakso on 6 päivää, ja sen jälkeen sitä se maksetaan 25 arkipäivän erissä tai kuntoutuksen päätyttyä. Voit tarkistaa kuntoutusrahasi seuraavan maksupäivän Kelan asiointipalvelusta. Kirjaudu palveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Lyhytkestoisissa kuntoutuksissa kuntoutusraha maksetaan jälkikäteen osallistumistodistuksen perusteella. Jaksoittaisessa kuntoutuksessa osallistumistodistus kannattaa toimittaa kunkin jakson päätyttyä. Lue kuntoutusrahapäätöksestäsi, mitä selvityksiä sinun pitää toimittaa Kelaan kuntoutusrahan maksamista varten. Lähetä liitteet helposti verkossa.