Kuntoutusrahan määrä ja maksaminen

Jos oikeutesi kuntoutusrahaan alkaa 1.1.2020 tai sen jälkeen, kuntoutusrahasi määräytyy vuositulon perusteella. Voit arvioida vuonna 2020 alkavan kuntoutusrahasi määrän laskurilla.

Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolta, joka edeltää kuntoutusrahaoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta. 

Esimerkki

Jos Maijan oikeus kuntoutusrahaan alkaa 25.5.2020, vuositulo lasketaan huhtikuuta edeltävän 12 kalenterikuukauden ajalta eli 1.4.2019–31.3.2020.

Päivärahan määrä perustuu vuosituloon. Sama tieto sivulla tekstinä. Linkki avaa kuvan isompana uuteen välilehteen.Tarkastelujakson ja kuntoutusrahan alkamisajankohdan väliin jää 1 kuukausi, jonka aikana saatuja tuloja ei oteta huomioon. Poikkeuksellisesti siirtymävaiheessa tammikuussa 2020 vuositulon tarkastelujakso on kuntoutuksen alkamista välittömästi edeltävät 12 kalenterikuukautta eli 1.1.–31.12.2019.

Vuosituloon huomioidaan

  • palkkatulot
  • vakuutuspalkka
  • YEL- ja MYEL-työtulo
  • tietyt etuudet
  • tietyt ansionmenetyskorvaukset.

Vuositulo voi muodostua yhdestä tai useammasta edellä mainitusta tulosta. Kela saa yleensä tarvitsemansa tiedot tulorekisteristä ja vakuutuslaitoksista, eikä niitä tarvitse ilmoittaa erikseen Kelaan.

Vähimmäismäärä

Jos sinulla ei ole tuloja tarkastelujakson aikana tai ne ovat hyvin pienet, päivärahasi on vähintään vähimmäismääräinen.

Kuntoutusrahan vähimmäismäärä on 28,94 euroa arkipäivältä (vuonna 2020).

Nuoren kuntoutusrahan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan vähimmäismäärä on 33,39 euroa arkipäivältä.

Maksaminen

Kuntoutusrahaa maksetaan omavastuuajan jälkeen arkipäiviltä. Arkipäiviä ovat päivät maanantaista lauantaihin. Arkipyhiä ei lasketa arkipäiviksi.

Muut tulot ja saamasi korvaukset saattavat pienentää kuntoutusrahasi määrää tai estää kokonaan sen maksamisen.

Saat kuntoutusrahan jälkikäteen maksukausittain. Kuntoutusrahan ensimmäinen maksujakso on 6 päivää, ja sen jälkeen sitä se maksetaan 25 arkipäivän erissä tai kuntoutuksen päätyttyä. Voit tarkistaa kuntoutusrahasi seuraavan maksupäivän Kelan asiointipalvelusta. Kirjaudu palveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Lyhytkestoisissa kuntoutuksissa kuntoutusraha maksetaan jälkikäteen osallistumistodistuksen perusteella. Jaksoittaisessa kuntoutuksessa osallistumistodistus kannattaa toimittaa kunkin jakson päätyttyä. Lue kuntoutusrahapäätöksestäsi, mitä selvityksiä sinun pitää toimittaa Kelaan kuntoutusrahan maksamista varten. Lähetä liitteet helposti verkossa.