Näin haet korvausoikeutta
Voit hakea lääkärin kirjoittamalla B-lausunnolla oikeutta
- lääkkeen erityiskorvaukseen
- rajoitettuun perus- ja erityiskorvaukseen
- kliinisen ravintovalmisteen korvaukseen.
Erillistä hakemusta ei tarvita. Lue lisää siitä, mistä lääkkeistä voit saada korvauksen.
Lue, missä sairauksissa on oikeus saada lääkkeiden erityiskorvaus ja kliinisten ravintovalmisteiden korvaus:
- Lääkkeen erityiskorvaukseen oikeuttavat sairaudet ja korvausoikeuksien myöntämisen edellytykset (Kumppanit-osio)
- Kliinisen ravintovalmisteen korvaukseen oikeuttavat sairaudet ja korvausoikeuden myöntämisen edellytykset (Kumppanit-osio)
Joidenkin lääkkeiden korvausoikeutta on rajoitettu tiettyihin käyttötarkoituksiin. Lue lisää näistä lääkkeistä:
Näin haet korvausoikeutta
- Sovi lääkärisi kanssa, lähettääkö hän lausunnon Kelaan vai toimitatko sen itse.
- Jos toimitat lausunnon Kelaan itse, tee se mahdollisimman pian. Voit lähettää lausunnon OmaKelassa tai osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA. Erillistä hakemuslomaketta ei tarvita. Jos olet työpaikkakassan jäsen, toimita lausunto työpaikkakassaan.
- Voit tarkistaa OmaKelasta, onko lausunto saapunut Kelaan ja onko korvausoikeus myönnetty. Saat päätöksen myös postitse, jos et ole luopunut paperipostista.
Jos sinulle myönnetään korvausoikeus
Jos sinulle on myönnetty korvausoikeus, saat myöhemmin uuden Kela-kortin, johon on merkitty korvausoikeuden numero. Voit katsoa Kelan lääkehausta, mitä sairautta tai lääkeaineita korvausnumero koskee.
Kun korvausnumero alkaa numerolla
- 1, kyse on oikeudesta ylempään erityiskorvaukseen (100 %)
- 2, kyse on oikeudesta alempaan erityiskorvaukseen (65 %)
- 3, kyse on oikeudesta rajoitettuun peruskorvaukseen (40 %)
- 5, kyse on oikeudesta kliinisen ravintovalmisteen korvaukseen (65 %)
- 6, kyse on oikeudesta kliinisen ravintovalmisteen korvaukseen (40 %).
Korvausoikeus voi olla määräaikainen tai pysyvä. Voit tarkistaa korvausoikeuden voimassaolon Kela-korttisi kääntöpuolelta, sinulle lähetetystä päätöksestä tai OmaKelasta.
Esimerkkejä Kela-kortin merkinnöistä
- YE 103 tarkoittaa, että ylempi erityiskorvausoikeus 103 (diabetes, insuliinihoito) on voimassa ilman määräaikaa.
- AE 205/08.26 tarkoittaa, että alempi erityiskorvausoikeus 205 (krooninen verenpainetauti) on voimassa 31.8.2026 saakka.
Emme ilmoita erikseen, kun määräaikainen korvausoikeutesi päättyy. Hae tarvittaessa korvausoikeudelle jatkoa uudella B-lausunnolla.
Kun Kela myöntää korvausoikeuden, sen alkamispäiväksi merkitään yleensä se päivä, jolloin B-lausuntosi on saapunut Kelaan.
Esimerkki
B-lausunto saapuu Kelaan 25.10. Kela tekee päätöksen korvausoikeudesta 15.11. Korvausoikeutesi alkamispäiväksi merkitään 25.10.
Apteekki tarkistaa oikeutesi korvaukseen sähköisesti Kelasta. Kun sinulle on myönnetty korvausoikeus ja alkuomavastuusi on täyttynyt, saat apteekista heti sinulle kuuluvan korvauksen. Saat korvauksen, vaikka sinulla ei vielä olisi uutta Kela-korttia.
Saat yleensä erityiskorvauksen lääkkeestä, jonka olet ostanut korvausoikeuden alkamispäivänä tai sen jälkeen.
Tietyin edellytyksin voit saada erityiskorvauksen myös lääkkeestä, jonka olet ostanut ennen korvausoikeuden alkamispäivää. Tällöin sinulle voidaan maksaa erityiskorvausta enintään 3 kuukauden lääkemäärästä, joka on ostettu sen jälkeen, kun korvaukseen oikeuttava sairaus on todettu.
Jos olet ostanut erityiskorvattavan lääkkeen ennen kuin Kela on myöntänyt sinulle korvausoikeuden, voit hakea ostosta jälkikäteen korvausta Kelasta.
Hae korvausta 6 kuukauden kuluessa ostopäivästä.
Edellä kerrottu koskee myös reseptillä apteekista ostettuja kliinisiä ravintovalmisteita. Lue lisää kliinisten ravintovalmisteiden korvattavuudesta.
Kela saattaa myös ottaa sinuun yhteyttä tai maksaa korvauksen oma-aloitteisesti, jos B-lausunnon käsittelyn yhteydessä havaitaan, että voit saada erityiskorvausta aiemmin tekemistäsi lääkeostoista.
Saat yleensä korvauksen rajoitetusti peruskorvattavasta lääkkeestä, jonka olet ostanut korvausoikeuden alkamispäivänä tai sen jälkeen. Tietyin edellytyksin voit saada peruskorvauksen myös ennen korvausoikeuden alkamispäivää tehdyistä ostoista.
Jos olet ostanut rajoitetusti peruskorvattavan lääkkeen ennen kuin Kela on myöntänyt korvausoikeuden, voit hakea ostosta jälkikäteen korvauksen Kelasta.
Hae korvausta 6 kuukauden kuluessa ostopäivästä.
Aiheesta selkokielellä ja viittomakielellä