Ulkomaanmatka ja lääkekorvaus | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Lääkkeet ja matkustaminen

Kela korvaa lääkkeitä ulkomailla oleskelun ajalle, jos kuulut Suomen sairausvakuutukseen ulkomailla oleskelun ajan.

Voit ostaa apteekissa kerralla korvattuna enintään 3 kuukauden hoitoaikaa vastaavan lääkemäärän. Jos kyseessä ovat erityisen kalliit lääkkeet, voit ostaa kerralla korvattuna enintään 1 kuukauden hoitoaikaa vastaavan lääkemäärän. Erityisen kalliita ovat lääkkeet, joiden yhden pakkauksen arvonlisäverollinen vähittäishinta on yli 1 000 euroa.

Jos ostat ulkomaanmatkaa varten yli 3 kuukauden (kalliit lääkkeet: yli 1 kuukauden) lääkkeet tai ostat ulkomaanmatkaa varten lääkkeitä aiemmin kuin ostojen väliajat sallivat, maksat ne apteekissa ensin kokonaan ja haet korvausta Kelasta. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta tähän, ota yhteyttä Kelaan.

Kuinka usein lääkettä voi ostaa korvattuna?

Reseptit matkalle mukaan

Ota matkalle mukaan reseptit tai selvitykset niistä. Niillä voit tarvittaessa todistaa tullissa, että sinulla on oikeus kuljettaa henkilökohtaisia lääkkeitä mukanasi.

Lisätietoa matkalla tarvittavista asiakirjoista:

Ota matkalla huomioon myös

Kuljeta lääkkeet niiden alkuperäisessä pakkauksessa ja pakkaa lääkkeet käsimatkatavaroihin.

Jos lääkepakkaus rikkoutuu, katoaa, varastetaan tai menee pilalle väärien säilytysolosuhteiden takia, Kela ei korvaa tilalle ostettua lääkepakkausta.

Selvitä eri maiden tuontirajoitukset

Selvitä hyvissä ajoin ennen matkaa käyttämiesi lääkkeiden maakohtaiset tuontirajoitukset. Myös mahdollisten läpikulkumaiden säännöt ja rajoitukset on hyvä selvittää etukäteen.

Tietoa lääkkeiden tuontia koskevista rajoituksista ja tarvittavista asiakirjoista saat kohdemaan tulliviranomaisilta ja EU-maiden yhteyspisteiltä. Lisätietoja rajoituksista voit kysyä esimerkiksi kohdemaan suurlähetystöstä.

Takaisin Suomeen

Kun palaat Suomeen, voit tuoda mukanasi lääkkeitä omaan käyttöösi.

Lue lisää

Sivu päivitetty 14.2.2024