Ulkomaanmatka ja lääkekorvaus | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Lääkkeet ja matkustaminen

Kela korvaa lääkkeitä ulkomailla oleskelun ajalle, jos kuulut Suomen sairausvakuutukseen ulkomailla oleskelun ajan. 

Ulkomaille muutosta on aina ilmoitettava Kelaan. Myös tilapäisestä ulkomailla oleskelusta ja Suomeen paluusta on ilmoitettava.

Ennen kuin ostat lääkkeitä matkaa varten, selvitä, kuulutko Suomen sairausvakuutukseen ulkomailla oleskelusi ajan. Jos kuulut, saat korvauksen matkan aikana tarvittavista reseptilääkkeistä.

Voit ostaa apteekissa kerralla korvattuna enintään 3 kuukauden hoitoaikaa vastaavan lääkemäärän. Jos kyseessä ovat erityisen kalliit lääkkeet, voit ostaa kerralla korvattuna enintään 1 kuukauden hoitoaikaa vastaavan lääkemäärän. Erityisen kalliita ovat lääkkeet, joiden yhden pakkauksen arvonlisäverollinen vähittäishinta on yli 1 000 euroa.

Jos ostat ulkomaanmatkaa varten yli 3 kuukauden (kalliit lääkkeet: yli 1 kuukauden) lääkkeet tai ostat ulkomaanmatkaa varten lääkkeitä aiemmin kuin ostojen väliajat sallivat, maksat ne apteekissa ensin kokonaan ja haet korvausta Kelasta. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta tähän, ota yhteyttä Kelaan.

Muista selvittää hyvissä ajoin ennen matkaa lääkkeiden maakohtaiset tuontirajoitukset. Myös mahdollisten läpikulkumaiden säännöt ja rajoitukset on hyvä selvittää etukäteen. Tietoa lääkkeiden tuontia koskevista rajoituksista ja vaadittavista asiakirjoista saat kohdemaan tulliviranomaisilta ja EU-maiden yhteyspisteiltä. Lisätietoja rajoituksista voit kysyä esimerkiksi kohdemaan suurlähetystöstä.

Reseptit matkalle mukaan

Ota matkalle mukaan reseptit tai niitä vastaavat asiakirjat. Niillä voit tarvittaessa todistaa tullissa, että sinulla on oikeus kuljettaa henkilökohtaisia lääkkeitä mukanasi. Lisätietoa matkalla tarvittavista asiakirjoista löydät kanta.fi-verkkosivuilta ja EU-terveydenhoito.fi-verkkosivuilta.

Ota matkalla huomioon

Kuljeta lääkkeet alkuperäispakkauksessa ja pakkaa lääkkeet käsimatkatavaroihin. Varmista lääkkeiden säilyvyys matkustamisen ja ulkomailla oleskelun aikana. Jos lääkkeesi on säilytettävä kylmässä, selvitä etukäteen, onnistuuko se matkan aikana ja matkakohteessa. Esimerkiksi insuliinit säilytetään kylmässä, mutta ne eivät saa jäätyä. Lääkkeen valmistajalta voi kysyä neuvoa valmisteen säilyttämisestä.

Jos lääkepakkaus rikkoutuu, katoaa, varastetaan tai menee pilalle väärin säilytettynä, Kela ei korvaa tilalle ostettua lääkepakkausta.

Takaisin Suomeen

Palatessasi Suomeen voit tietyin rajoituksin tuoda lääkkeitä omaan käyttöösi. Tullin verkkosivuilla voit perehtyä lääkkeiden tuontirajoituksiin, jotka on määritelty Suomen laissa.

Lue lisää

Sivu päivitetty 22.4.2021

Mitä mieltä olet sivusta?