Lomakkeet | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Lomakkeet

Voit hakea lomakkeita aiheen tai lomakekoodin perusteella. Toinen vaihtoehto on, että selaat lomakkeita aihepiireittäin.

Lomakkeet ovat pdf-muodossa. Lomake avautuu Lataa pdf -linkistä. Suurinta osaa Kelan etuuksista voit hakea myös OmaKelassa.

Jotta lomake toimii virheettömästi, tarvitset uusimman version Adobe Reader -ohjelmasta. Ohjelman voi ladata maksutta Adoben verkkosivuilta.

 1. Tallenna tyhjä lomake ensin laitteellesi. Älä täytä hakemusta suoraan selaimessa, koska tällöin osa tiedoista voi jäädä tallentumatta.
 2. Avaa lomake Adobe Reader -ohjelmassa ja täytä lomake. 
 3. Tallenna täytetty hakemus laitteellesi. Hakemuksen täytyy olla pdf-muodossa.
 4. Lähetä hakemus OmaKelassa.
 • Kirjaudu OmaKelaan ja siirry kohtaan Tee hakemus.
 • Valitse etuus, jota olet hakemassa.
 • Valitse tiedostot laitteeltasi ja paina Lähetä.
 • Kun lähetät hakemuksen OmaKelassa, sitä ei tarvitse allekirjoittaa.
 • Lähetä liitteet OmaKelassa sen jälkeen, kun olet lähettänyt hakemuksen. Jos liitteet ovat paperilla, voit ottaa niistä kuvan tai skannata ne.

Toinen vaihtoehto on, että tulostat ja lähetät hakemuksesi postitse:

 • Allekirjoita hakemus ja postita se liitteineen osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 Kela. Jos lomakkeessa on toinen postiosoite, käytä sitä.

Joskus tiedoston lataaminen epäonnistuu yhteysongelmien vuoksi ja seurauksena on virheilmoitus. Seuraavalla käyttökerralla selain voi palauttaa saman virheilmoituksen koneesi välimuistista. Tällöin kannattaa kokeilla selaimen välimuistin tyhjentämistä.

Jos lomakkeen täyttäminen tai tulostaminen ei onnistu, tarkista, että käytät Adobe Readeria. Voit myös vaihtaa päätelaitetta esimerkiksi tabletista tietokoneeseen. Jos käytät käyttöjärjestelmän tai selaimen omaa Reader- tai Viewer-ohjelmaa, lomakkeen kaikki ominaisuudet eivät välttämättä toimi. Virheet voivat johtua myös Adobe Readerin vanhasta tai viallisesta versiosta, jolloin ohjelma on asennettava uudelleen. Uuden version voi ladata maksutta Adoben verkkosivuilta.

Kaikki lomakkeet eivät ole vielä saavutettavia eli niitä ei voi käyttää esim. ruudunlukijalla. Lue lisää saavutettavuudesta saavutettavuusselosteesta.

Kun täytät laskentaominaisuuksia sisältäviä lomakkeita, varmista, että käytät Adobe Readerin uusinta versiota.

Kun täytät summia lomakkeelle, käytä

 • suomen-, ruotsin- ja saamenkielisissä lomakkeissa tuhaterottimena pistettä ja desimaalierottimena pilkkua (1.234,00 €)
 • englanninkielisissä lomakkeissa käytä tuhaterottimena pilkkua ja desimaalierottimena pistettä (1,234.00 €).

Terveydenhuollon ammattilaisten täytettäväksi tarkoitetut lomakkeet löytyvät ensisijaisesti organisaation käyttämästä potilastietojärjestelmästä.

Terveydenhuollon ammattilaiset saavat lomakkeet pdf-muodossa myös Terveysportti-palvelusta, Lääkäriportaali-palvelusta ja Lääkäriliiton jäsenpalvelusta.