Lomakkeet | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Lomakkeet

Voit hakea Kelan tukia lomakkeella. Huomaa, että suurinta osaa Kelan tuista voit hakea myös OmaKelan verkkohakemuksella. Myös monet lomakkeet voi lähettää OmaKelassa tai lomakkeet voi postittaa Kelaan.

Voit hakea lomakkeita aiheen tai lomakekoodin perusteella. Toinen vaihtoehto on, että selaat lomakkeita aihepiireittäin.

Lomakkeet ovat pdf-muodossa. Lomake avautuu Avaa pdf -linkistä.

Jotta lomake toimii virheettömästi, tarvitset uusimman version Adobe Reader -ohjelmasta. Ohjelman voi ladata maksutta Adoben verkkosivuilta (get.adobe.com). Tallenna tyhjä lomake ensin laitteellesi. Älä täytä hakemusta suoraan selaimessa, koska tällöin osa tiedoista voi jäädä tallentumatta.

 1. Tallenna tyhjä lomake ensin laitteellesi. Älä täytä hakemusta suoraan selaimessa, koska tällöin osa tiedoista voi jäädä tallentumatta.
 2. Avaa lomake Adobe Reader -ohjelmassa ja täytä lomake.
 3. Tallenna täytetty hakemus laitteellesi. Hakemuksen täytyy olla pdf-muodossa.
 4. Lähetä hakemus OmaKelassa.
 • Kirjaudu OmaKelaan ja siirry kohtaan Tee hakemus.
 • Valitse tuki, jota olet hakemassa.
 • Valitse tiedostot laitteeltasi ja paina Lähetä.
 • Kun lähetät hakemuksen OmaKelassa, sitä ei tarvitse allekirjoittaa.
 • Lähetä liitteet OmaKelassa sen jälkeen, kun olet lähettänyt hakemuksen. Jos liitteet ovat paperilla, voit ottaa niistä kuvan.

Jos et voi käyttää OmaKelaa, postita hakemus Kelaan. Tallenna lomake laitteellesi ja täytä se tallentamisen jälkeen. Lähetä tulostettu lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA. Jos lomakkeessa on toinen postiosoite, käytä sitä.

Lomakkeen lataaminen omalle laitteelle ei onnistu

Joskus tiedoston lataaminen epäonnistuu yhteysongelmien vuoksi ja seurauksena on virheilmoitus. Seuraavalla käyttökerralla selain voi palauttaa saman virheilmoituksen koneesi välimuistista. Tällöin kannattaa kokeilla selaimen välimuistin tyhjentämistä.

Lomakkeen täyttäminen tai tulostaminen ei onnistu

Jos lomakkeen täyttäminen tai tulostaminen ei onnistu, tarkista, että käytät Adobe Readeria. Voit myös vaihtaa päätelaitetta esimerkiksi tabletista tietokoneeseen. Jos käytät käyttöjärjestelmän tai selaimen omaa Reader- tai Viewer-ohjelmaa, lomakkeen kaikki ominaisuudet eivät välttämättä toimi. Virheet voivat johtua myös Adobe Readerin vanhasta tai viallisesta versiosta, jolloin ohjelma on asennettava uudelleen. Uuden version voi ladata maksutta Adoben verkkosivuilta (get.adobe.com).

Virheilmoitus salasanasuojauksesta

Joissain tilanteissa voit saada virheilmoituksen, joka ilmoittaa lomakkeen salasanasuojauksesta. Näin voi käydä, jos alat täyttää lomaketta esimerkiksi verkkoselaimen pdf-lukijalla ja jatkat myöhemmin jollain muulla ohjelmalla.

Lomake toimii oikein, kun tallennat ensin tyhjän lomakkeen laitteellesi. Avaa sitten lomake Adobe Reader -ohjelmalla ja täytä tiedot siinä. Jos et täytä koko lomaketta kerralla, muista tallentaa lomake ja avata se taas Adobe Reader -ohjelmalla.

Lomakkeen lisääminen OmaKelaan ei onnistu

Joskus pdf-lomakkeen lisääminen OmaKelaan ei onnistu ja saat virheilmoituksen ”Liitteen lähettäminen ei onnistunut. Liitteen lähettämisessä tapahtui virhe. Yritä uudelleen hetken kuluttua. Jos ongelma ei poistu, ota yhteys Kelan tekniseen asiakastukeen.”.

Kokeile tulostaa täytetty lomake pdf-muotoon tietokoneen ”print to pdf” -toiminnolla. Huomaa, että tämän jälkeen lomakkeen muokkaaminen ei enää ole mahdollista, joten tee tämä vasta lopuksi. Tallenna tiedosto eri nimellä kuin lomakkeen muokattava versio. Voit myös lähettää tiedoston kuvana OmaKelaan seuraavissa tiedostomuodoissa: PNG-kuvatiedostot (.png), JPG-kuvatiedostot (.jpg, .jpeg), TIFF-kuvatiedostot (.tiff).

Kun täytät laskentaominaisuuksia sisältäviä lomakkeita, varmista, että käytät Adobe Readerin uusinta versiota.

Kun täytät summia lomakkeelle, käytä

 • suomen-, ruotsin- ja saamenkielisissä lomakkeissa tuhaterottimena pistettä ja desimaalierottimena pilkkua (1.234,00 €)
 • englanninkielisissä lomakkeissa käytä tuhaterottimena pilkkua ja desimaalierottimena pistettä (1,234.00 €).

Terveydenhuollon ammattilaisten täytettäväksi tarkoitetut lomakkeet löytyvät ensisijaisesti organisaation käyttämästä potilastietojärjestelmästä.

Terveydenhuollon ammattilaiset saavat lomakkeet pdf-muodossa myös Terveysportti-palvelusta, Lääkäriportaali-palvelusta ja Lääkäriliiton jäsenpalvelusta.