Muutosturvaraha | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Muutosturvaraha

Muutosturvan tarkoitus on tukea niiden työllistymistä, jotka on irtisanottu yli 55-vuotiaana.

Muutosturvakokonaisuuteen kuuluvat muutosturvaraha, oikeus hakeutua TE-palveluiden järjestämään muutosturvakoulutukseen ja tavallista pidempi palkallinen työllistymisvapaa, josta sovit työnantajasi kanssa.

Voitko saada muutosturvarahaa?

Voit saada muutosturvarahaa, jos

 • sinut on irtisanottu tuotannollisista ja taloudellisista syistä 1.1.2023 jälkeen
 • olet täyttänyt 55 vuotta ennen irtisanomista
 • olet työskennellyt vähintään 5 vuotta sen työnantajan palveluksessa, joka irtisanoi sinut
 • olet ilmoittautunut työnhakijaksi TE-palveluihin (tyomarkkinatori.fi) 60 päivän kuluessa irtisanomispäivästä. Irtisanomispäivällä tarkoitetaan päivää, jona olet saanut irtisanomisilmoituksen.

Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, TE-palvelut selvittää, täytätkö muutosturvarahan saamisen ehdot. TE-palvelut lähettää tiedon ehtojen täyttymisestä Kelaan tai työttömyyskassaasi.

Kuinka paljon voit saada muutosturvarahaa?

Muutosturvaraha on kertamaksu. Se vastaa noin kuukauden palkkaa. Voit saada muutosturvarahan jo irtisanomisaikana, vaikka työttömyys ei ole vielä alkanut.

Muutosturvaraha ei vaikuta työttömyystukeen tai muihin etuuksiin lukuun ottamatta perustoimeentulotukea.

Maksat muutosturvarahasta veroa.

Näin haet muutosturvarahaa

Jos kuulut työttömyyskassaan, hae muutosturvarahaa kassasta (tyj.fi). Voit saada muutosturvarahan työttömyyskassastasi, vaikka et olisi ollut jäsen riittävän kauan saadaksesi ansiopäivärahaa.

Jos et kuulu työttömyyskassaan, hae muutosturvarahaa Kelasta näin:

 1. Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-palveluihin 60 päivän kuluessa irtisanomispäivästä. Muutosturvarahaa ei voida maksaa, jos et ole ilmoittautunut työnhakijaksi.
 2. Täytä Kelan ja työttömyyskassojen yhteinen muutosturvarahahakemus (tyj.fi) ja tallenna lomake laitteellesi pdf-muodossa.
 3. Lähetä hakemus OmaKelassa:
  • Kirjaudu OmaKelaan ja siirry kohtaan Tee hakemus.
  • Valitse Työttömyys ja sen alta Muutosturvaraha - tee hakemus.
  • Lisää hakemus laitteeltasi ja paina Lähetä.
  • Kun lähetät hakemuksen OmaKelassa, sitä ei tarvitse allekirjoittaa.
  • Hakemuksen loppuun tulee lista tarvittavista liitteistä. Lähetä liitteet OmaKelassa sen jälkeen, kun olet lähettänyt hakemuksen. Jos liitteet ovat paperilla, voit ottaa niistä valokuvan.

Toinen vaihtoehto on, että lähetät hakemuksesi postitse. Allekirjoita hakemus ja postita se liitteineen osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu, kuinka paljon tukea saat ja milloin se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat päätöksen kotiisi myös postitse, jos et ole luopunut paperipostista.

Muutosturvakoulutus ja työllistymisvapaa

Jos täytät muutosturvarahan saamisen ehdot, voit osallistua myös TE-toimiston järjestämään muutosturvakoulutukseen.

Muutosturvakoulutukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Koulutuksen hankkii TE-toimisto tai ELY-keskus, ja se kestää enintään 6 kuukautta.

Lue lisää muutosturvakoulutuksesta (tyomarkkinatori.fi).

Jos sinut on irtisanottu tuotannollisista ja taloudellisista syistä, voit saada palkallisen työllistymisvapaan irtisanomisaikana. Vapaa on tarkoitettu muun muassa omatoimiseen työnhakuun tai TE-toimistossa asiointiin. Työllistymisvapaasta täytyy sopia etukäteen työnantajan kanssa.

Työllistymisvapaapäiviesi määrä määräytyy irtisanomisaikasi perusteella. Jos saat muutosturvaa, työllistymisvapaa on 5 päivää tavallista pidempi.

Lisätietoa muutosturvasta löydät sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta (stm.fi).

Jäikö jotain epäselväksi?

Kysy chattirobotilta tai soita Kelan asiakaspalveluun.

020 692 210
020 692 210

Sivu päivitetty 20.2.2024

Mitä mieltä olet sivusta?