Näin haet opintolainaa

  1. Jos opiskelet korkeakoulussa ja saat opintorahaa, saat päätöksen opintolainan valtiontakauksesta automaattisesti.
  2. Jos opiskelet toisella asteella, hae lainatakausta OmaKelassa samalla kertaa, kun haet opintorahaa ja asumislisää. Lainatakaus kannattaa hakea kerralla koko opiskeluajalle.
  3. Jos haet lainatakausta myöhemmin, hae sitä OmaKelassa.
  4. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne OmaKelassa.
  5. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu, mitkä ovat lainan nostoerät ja -päivät ja paljonko olet nostanut opintolainaa. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat opintotukihakemuksen. Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Hae lainatakausta OmaKelassa

Lähetä hakemus ja liitteet verkossa. Kirjaudu OmaKelaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Hae etuutta

Jos haet aikuiskoulutustukeen liittyvää lainatakausta, hae sitä OmaKelassa. Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat lomakkeen Aikuiskoulutustukeen liittyvä opintolainan valtiontakaushakemus OT 12 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Hakuaika

Voit saada lainatakauksen aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta alkaen. Aikuiskoulutustukeen liittyvän lainatakauksen voit saada jo hakemuksen saapumiskuukautta edeltävän kuukauden alusta alkaen.

Jos sinulle on myönnetty lainatakaus koko opiskeluajalle, saat takauspäätöksen lukuvuodeksi (1.8.-31.7.) kerrallaan. Saat seuraavaa lukuvuotta koskevan päätöksen heinäkuussa. Et kuitenkaan saa päätöstä, jos Kela on takaajana maksanut aiemmat opintolainasi.

Lainan hakeminen pankista

Jos saat Kelasta lainatakauksen, voit hakea opintolainaa valitsemastasi pankista. Pankki päättää lainan myöntämisestä.

Sinun ei tarvitse toimittaa pankille tietoa lainatakauksesta, koska pankki saa tiedon suoraan Kelalta. Tietojen tarkistamiseen kuluu normaalisti yksi pankkipäivä. Sovi siis opintolainan nostamisesta pankin kanssa hyvissä ajoin ennen lainan viimeistä nostopäivää. Pankin kanssa sovit myös lainan korosta ja takaisinmaksuaikataulusta.

Jos olet alle 18-vuotias, sinun pitää toimittaa pankkiin vanhempiesi tai muun edunvalvojasi antama valtakirja ja kirjallinen suostumus lainan hakemiseen. Pankki neuvoo sinua valtakirjan toimittamisessa, kun haet lainaa.

Opintolainaa on haettava pankista lukuvuosittain.

Ilmoita muutoksista

Muista ilmoittaa Kelaan olosuhteidesi muutoksista, jotta etuus voidaan maksaa sinulle oikein. Maksuun vaikuttavat esimerkiksi työhön meno tai opintojen keskeyttäminen.

Lainatakauksen tarkistaminen

Kela voi tarkistaa lainatakauksen määrän lukuvuoden aikana, jos olosuhteesi muuttuvat. Saat tarkistuksista aina päätöksen. Kela toimittaa takauksen muutostiedot lainan myöntäneelle pankille, ja pankki tarkistaa takaustiedot jokaisen lainaerän noston yhteydessä.

Jos takauksen määrä korottuu tarkistuksen yhteydessä, sinun on haettava lisälainaa erikseen pankista. Jos takauksen määrä pienentyy tarkistuksen yhteydessä, pankki tarkistaa myöntämänsä lainan uuden takauksen mukaiseksi.

Lue lisää