Näin haet opintolainaa

  1. Jos opiskelet korkeakoulussa ja saat opintorahaa, saat päätöksen opintolainan valtiontakauksesta automaattisesti.
  2. Jos opiskelet toisella asteella, hae lainatakausta verkossa samalla kertaa, kun haet opintorahaa ja asumislisää. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Lainatakaus kannattaa hakea kerralla koko opiskeluajalle.
  3. Jos haet lainatakausta myöhemmin, hae sitä verkossa.
  4. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne verkossa.
  5. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu, mitkä ovat lainan nostoerät ja -päivät ja paljonko olet nostanut opintolainaa.

Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa opintotukihakemuksen ja postittaa sen liitteineen Kelaan.

Hae lainatakausta verkosta

Lähetä hakemus ja liitteet helposti verkossa. Selkeä puhelimella otettu kuva käy liitteeksi.

Lähetä hakemus
  • Jos opiskelet toisella asteella, täytä ammatillisten oppilaitosten, lukioiden ja kansanopistojen sekä niihin rinnastettavien oppilaitosten opiskelijoille tarkoitettu opintotukihakemus (OT 1).
  • Jos opiskelet korkeakoulussa, täytä ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoille tarkoitettu opintotukihakemus (OT 2).
  • Jos haet lainatakausta myöhemmin kuin opintorahaa ja asumislisää, täytä Opintotuen muutosilmoitus (OT 15).

Jos haet aikuiskoulutustukeen liittyvää lainatakausta, hae sitä verkossa. Vaihtoehtoisesti voit täyttää lomakkeen Aikuiskoulutustukeen liittyvä opintolainan valtiontakaushakemus (OT 12). Paperihakemuksen voit postittaa Kelaan tai tuoda ne lähimpään palvelupisteeseen tai asiointipisteeseen.

Hakuaika

Voit saada lainatakauksen aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta alkaen. Aikuiskoulutustukeen liittyvän lainatakauksen voit saada jo hakemuksen saapumiskuukautta edeltävän kuukauden alusta alkaen.

Jos sinulle on myönnetty lainatakaus koko opiskeluajalle, saat takauspäätöksen lukuvuodeksi (1.8.-31.7.) kerrallaan. Saat seuraavaa lukuvuotta koskevan päätöksen heinäkuussa. Et kuitenkaan saa päätöstä, jos Kela on takaajana maksanut aiemmat opintolainasi.

Lainan hakeminen pankista

Jos saat Kelasta lainatakauksen, voit hakea opintolainaa valitsemastasi pankista. Pankki päättää lainan myöntämisestä.

Sinun ei tarvitse toimittaa pankille tietoa lainatakauksesta, koska pankki saa tiedon suoraan Kelalta. Tietojen tarkistamiseen kuluu normaalisti yksi pankkipäivä. Sovi siis opintolainan nostamisesta pankin kanssa hyvissä ajoin ennen lainan viimeistä nostopäivää. Pankin kanssa sovit myös lainan korosta ja takaisinmaksuaikataulusta.

Jos olet alle 18-vuotias, sinun pitää toimittaa pankkiin vanhempiesi tai muun edunvalvojasi antama valtakirja ja kirjallinen suostumus lainan hakemiseen. Pankki neuvoo sinua valtakirjan toimittamisessa, kun haet lainaa.

Opintolainaa on haettava pankista lukuvuosittain.

Ilmoita muutoksista

Muista ilmoittaa Kelaan olosuhteidesi muutoksista, jotta etuus voidaan maksaa sinulle oikein. Maksuun vaikuttavat esimerkiksi työhön meno tai opintojen keskeyttäminen.

Lainatakauksen tarkistaminen

Kela voi tarkistaa lainatakauksen määrän lukuvuoden aikana, jos olosuhteesi muuttuvat. Saat tarkistuksista aina päätöksen. Kela toimittaa takauksen muutostiedot lainan myöntäneelle pankille, ja pankki tarkistaa takaustiedot jokaisen lainaerän noston yhteydessä.

Jos takauksen määrä korottuu tarkistuksen yhteydessä, sinun on haettava lisälainaa erikseen pankista. Jos takauksen määrä pienentyy tarkistuksen yhteydessä, pankki tarkistaa myöntämänsä lainan uuden takauksen mukaiseksi.

Lue lisää