Opintotuen peruminen tai palauttaminen | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Opintotuen peruminen tai palauttaminen

Voit perua tai palauttaa vapaaehtoisesti opintotukea seuraavissa tilanteissa:

 • Haluat korottaa vuositulorajaasi.
 • Haluat alentaa korkeakouluopintojen edistymisen seurannassa huomioon otettavien tukikuukausien määrää.
 • Haluat säästää korkeakouluopintojen tukikuukausia.

Voit itse valita, minkä kuukausien tuen perut tai palautat. Sinun pitää perua tai palauttaa sekä opintoraha että mahdollinen asumislisä. Jos olet saanut joltakin kuukaudelta vähemmän tukea kuin muina kuukausina, voit valita palautettavaksi tällaisen kuukauden.

Riippumatta siitä, miksi perut tai palautat tukea, käyttämiesi tukikuukausien määrä pienenee, vuositulorajasi nousee ja saat tukikuukauden uudelleen käyttöösi. Jos opintotukea on maksettu sinulle liikaa tai aiheettomasti, Kela perii sen takaisin. Silloin et saa tukikuukautta uudelleen käyttöösi. 

Opintotuen vapaaehtoinen palautus on maksettava viimeistään tukivuotta seuraavan vuoden huhtikuun 30. päivä. Palautuksen määräaika on kuitenkin erilainen silloin, kun haluat alentaa korkeakouluopintojen edistymisen seurannassa huomioon otettavien tukikuukausien määrää. 

Nämä säännöt koskevat vain opintotukea ja ne eivät koske yleistä asumistukea.

Jos perut opintotukea etukäteen, et voi nostaa perumiesi opintotukikuukausien opintolainoja tai lainaeriä, joiden nostopäivä on tuen perumisen tai lakkauttamisen jälkeen.

Esimerkki

Kevätlukukauden opintolainojen ensimmäinen nostopäivä on tammikuun 1. päivä.

 • Jos perut kevätlukukauden opintotuen tai opintotukikuukausia ennen tammikuun 1. päivää, et voi nostaa kevään opintolainoja tai perumiesi opintotukikuukausien opintolainoja.
 • Jos perut tai palautat kevätlukukauden opintotuen tai opintotukikuukausia tammikuun 1. päivän jälkeen, voit nostaa kevään kaikki opintolainat. Tämä on kuitenkin mahdollista vain, jos olet sitä ennen sopinut opintolainan nostamisesta pankkisi kanssa ja Kela on toimittanut opintolainan takaustiedot pankillesi. Voit tarkistaa OmaKelasta, onko takaustiedot toimitettu pankille: Opintotuki > Opintolaina > Myönnetyt.

Et kuitenkaan voi nostaa opintolainaa enää sen jälkeen, kun olet valmistunut tai keskeyttänyt opintosi.

Näin perut tai palautat opintotukea           

 1. Peru tai palauta opintotuki OmaKelassa opintotuen muutosilmoituksella (Ilmoita muutoksista > Opiskelu > Opintotuki - ilmoita muutoksista > Opintotuen muutosilmoitus).
 2. Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa lomakkeen Opintotuen peruminen, lakkauttaminen tai palauttaminen OT 16 (pdf). Ilmoituksen voit postittaa Kelaan tai tuoda sen lähimpään palvelupisteeseen tai asiointipisteeseen.

Kun olet palauttanut tukea vapaaehtoisesti, et voi enää perua palautusta.  Voit saada tuen uudelleen aikaisintaan opintotukihakemuksesi saapumiskuukauden alusta alkaen. Jos maksat vapaaehtoisesti takaisin esimerkiksi joulukuun opintorahan, voit saada sen uudelleen joulukuulle vain, jos hakemuksesi on Kelassa viimeistään joulukuun 31. päivä.

Jos palautat tukea OmaKelassa, voit maksaa palautuksen heti verkkopankissa. Jos haluat maksaa palautuksen myöhemmin, saat maksutiedot OmaKelasta. Jos käytät paperilomaketta, saat postissa maksulomakkeen palautusta varten. Muista käyttää maksulomakkeessa olevaa viitenumeroa.

Jos palautuksen määräaika on menossa umpeen etkä voi tehdä palautusta OmaKelassa, voit tehdä palautuksen myös tavallisena tilisiirtona.

 1. Tarkista palautettava summa Opiskelijan tuet -puhelinpalvelusta (puh. 020 692 209).
 2. Kirjoita maksun viestitietoihin "Tuen vapaaehtoinen palautus" sekä nimesi, henkilötunnuksesi, tukivuosi ja se kuukausi tai ne kuukaudet, joiden tukea palautat (esimerkiksi "maaliskuu 2023").
 3. Maksa palautus Kelan perintäkeskuksen tilille: FI06 5000 0120 4657 77 / Osuuspankki (BIC-tunniste: OKOYFIHH).

Maksa tuki takaisin Kelalle nettomääräisenä eli samansuuruisena kuin olet sen saanut.

Jos Kela perii sinulta etuutta takaisin vähentämällä sen opintotuestasi, sinun pitää silti palauttaa täysimääräinen opintotuki. Määrästä, joka sinun pitää palauttaa, ei siis vähennetä takaisinperintään mennyttä osuutta.

Joissain tilanteissa Kela ei maksa palauttamaasi tukikuukautta sinulle automaattisesti, vaan sinun pitää hakea sitä erikseen. Hae lisätukea OmaKelasta opintotuen muutosilmoituksella. Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa opintotuen muutosilmoituksen OT 15 (pdf).

Sinun ei tarvitse ilmoittaa Verohallinnolle vapaaehtoisesti palauttamistasi tuista. Kela ilmoittaa palauttamasi opintorahat Verohallinnolle, joka ottaa ne huomioon vahvistaessaan verotuksen.

Palautuksen määräaika

Jos haluat korottaa vuositulorajaasi, toimi näin:

 • Palauta tuki tukivuotta seuraavan vuoden huhtikuun loppuun mennessä. Esimerkiksi vuonna 2023 maksetut tuet täytyy palauttaa viimeistään 30.4.2024.
 • Jos tulorajasi ylittyy ja Kela joutuu perimään sinulta opintotukea takaisin, perittävään määrään tehdään 7,5 prosentin korotus. Et myöskään saa takaisin perittyä tukikuukautta uudelleen käyttöösi.

Jos vapaaehtoinen palautus on tullut liian myöhään eli 30.4. jälkeen tai olet palauttanut vain osan kuukauden tuesta, palauttamasi tuki maksetaan sinulle takaisin.

Jos haluat alentaa korkeakouluopintojen edistymisen seurannassa huomioon otettavien tukikuukausien määrää, toimi näin:

 • Palauta syyslukukauden tuki seuraavan vuoden huhtikuun loppuun mennessä. Esimerkiksi syyslukukauden 2023 tuki on palautettava viimeistään 30.4.2024.
 • Palauta kevätlukukauden tuki saman vuoden 10.9. mennessä. Esimerkiksi kevätlukukauden 2024 tuki on palautettava viimeistään 10.9.2024.

Jos vapaaehtoinen palautus on tullut liian myöhään eli 30.4. jälkeen tai olet palauttanut vain osan kuukauden tuesta, palauttamasi tuki maksetaan sinulle takaisin.

Jos haluat säästää korkeakouluopintojen tukikuukausia, toimi näin:

 • Saat jo maksetun tukikuukauden uudelleen käyttöösi, jos palautat tuen seuraavan vuoden huhtikuun loppuun mennessä. Esimerkiksi vuonna 2023 saamasi tuki täytyy palauttaa viimeistään 30.4.2024.

Jos vapaaehtoinen palautus on tullut liian myöhään eli 30.4. jälkeen tai olet palauttanut vain osan kuukauden tuesta, palauttamasi tuki maksetaan sinulle takaisin.

Sivu päivitetty 15.5.2024