Opintotuen peruminen tai palauttaminen

Voit perua tai palauttaa vapaaehtoisesti opintotukea seuraavissa tilanteissa:

 • Haluat korottaa vuositulorajaasi.
 • Haluat alentaa korkeakouluopintojen edistymisen seurannassa huomioon otettavien tukikuukausien määrää.
 • Haluat säästää korkeakouluopintojen tukikuukausia.

Voit itse valita, minkä kuukausien tuen perut tai palautat. Sinun pitää perua tai palauttaa sekä opintoraha että mahdollinen asumislisä. Jos olet saanut joltakin kuukaudelta vähemmän tukea kuin muina kuukausina, voit valita palautettavaksi tällaisen kuukauden.

Riippumatta siitä, miksi perut tai palautat tukea, käyttämiesi tukikuukausien määrä pienenee, vuositulorajasi nousee ja saat tukikuukauden uudelleen käyttöösi.

Nämä säännöt koskevat vain opintotukea ja ne eivät koske yleistä asumistukea.

Jos perut opintotukea etukäteen, et voi nostaa perumiesi opintotukikuukausien opintolainoja tai lainaeriä, joiden nostopäivä on tuen perumisen tai lakkauttamisen jälkeen.

Esimerkki

Kevätlukukauden opintolainojen ensimmäinen nostopäivä on tammikuun 1. päivä.

 • Jos perut kevätlukukauden opintotuen tai opintotukikuukausia ennen tammikuun 1. päivää, et voi nostaa kevään opintolainoja tai perumiesi opintotukikuukausien opintolainoja.
 • Jos perut tai palautat kevätlukukauden opintotuen tai opintotukikuukausia tammikuun 1. päivän jälkeen, voit nostaa kevään kaikki opintolainat. Tämä on kuitenkin mahdollista vain, jos olet sitä ennen sopinut opintolainan nostamisesta pankkisi kanssa ja Kela on toimittanut opintolainan takaustiedot pankillesi. Voit tarkistaa OmaKelasta, onko takaustiedot toimitettu pankille: Opintotuki > Opintolaina > Myönnetyt.

Et kuitenkaan voi nostaa opintolainaa enää sen jälkeen, kun olet valmistunut tai keskeyttänyt opintosi.

Opintotuen vapaaehtoinen palautus on maksettava tukivuotta seuraavan vuoden huhtikuun loppuun mennessä. Palautuksen määräaika on kuitenkin erilainen silloin, kun haluat alentaa korkeakouluopintojen edistymisen seurannassa huomioon otettavien tukikuukausien määrää.

Näin perut tai palautat opintotukea           

 1. Peru tai palauta opintotuki OmaKelassa opintotuen muutosilmoituksella (Ilmoita muutoksista > Opiskelu > Opintotuki > ilmoita muutoksista).
 2. Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa lomakkeen OT 16 (pdf). Ilmoituksen voit postittaa Kelaan tai tuoda sen lähimpään palvelupisteeseen tai asiointipisteeseen.

Kun olet palauttanut tukea vapaaehtoisesti, et voi enää perua palautusta.  Voit saada tuen uudelleen aikaisintaan opintotukihakemuksesi saapumiskuukauden alusta alkaen. Jos maksat vapaaehtoisesti takaisin esimerkiksi joulukuun opintorahan, voit saada ne uudelleen joulukuulle vain, jos hakemuksesi on Kelassa joulukuun loppuun mennessä.

Jos palautat tukea verkossa, voit maksaa palautuksen heti verkkopankissa. Jos haluat maksaa palautuksen myöhemmin, saat maksutiedot asiointipalvelusta. Jos käytät paperilomaketta, saat postissa maksulomakkeen palautusta varten. Muista käyttää maksulomakkeessa olevaa viitenumeroa.

Jos palautuksen määräaika on menossa umpeen etkä voi tehdä palautusta verkkopankissa, voit tehdä palautuksen myös tavallisena tilisiirtona.

 1. Tarkista palautettava summa Opiskelijan tuet -puhelinpalvelusta (puh. 020 692 209).
 2. Kirjoita tilisiirtolomakkeen viestitietoihin "Tuen vapaaehtoinen palautus" sekä nimesi, henkilötunnuksesi, tukivuosi ja se kuukausi tai ne kuukaudet, joiden tukea palautat (esimerkiksi "maaliskuu 2021").
 3. Maksa palautus Kelan perintäkeskuksen tilille: FI06 5000 0120 4657 77 / Osuuspankki (BIC-tunniste: OKOYFIHH).

Maksa tuki takaisin Kelalle nettomääräisenä eli samansuuruisena kuin olet sen saanut.

Jos Kela perii sinulta etuutta takaisin vähentämällä sen opintotuestasi, sinun pitää silti palauttaa täysimääräinen opintotuki. Määrästä, joka sinun pitää palauttaa, ei siis vähennetä takaisinperintään mennyttä osuutta.

Joissain tilanteissa Kela ei maksa palauttamaasi tukikuukautta sinulle automaattisesti, vaan sinun pitää hakea sitä erikseen. Hae lisätukea OmaKelasta opintotuen muutosilmoituksella. Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa opintotuen muutosilmoituksen (OT 15 (pdf)).

Sinun ei tarvitse ilmoittaa Verohallinnolle vapaaehtoisesti palauttamistasi tuista. Kela ilmoittaa palauttamasi opintorahat Verohallinnolle, joka ottaa ne huomioon vahvistaessaan verotuksen.

Palautuksen määräaika

Jos haluat korottaa vuositulorajaasi, toimi näin:

 • Palauta tuki tukivuotta seuraavan vuoden huhtikuun loppuun mennessä. Esimerkiksi vuonna 2021 maksetut tuet on palautettava 30.4.2022 mennessä.
 • Jos tulorajasi ylittyy ja Kela joutuu perimään sinulta opintotukea takaisin, perittävään määrään tehdään 7,5 prosentin korotus. Et myöskään saa takaisin perittyä tukikuukautta uudelleen käyttöösi.

Jos haluat alentaa korkeakouluopintojen edistymisen seurannassa huomioon otettavien tukikuukausien määrää, toimi näin:

 • Palauta syyslukukauden tuki seuraavan vuoden huhtikuun loppuun mennessä. Esimerkiksi syyslukukauden 2021 tuki on palautettava viimeistään 30.4.2022.
 • Palauta kevätlukukauden tuki saman vuoden 10.9. mennessä. Esimerkiksi kevätlukukauden 2022 tuki on palautettava viimeistään 10.9.2022.

Jos haluat säästää korkeakouluopintojen tukikuukausia, toimi näin:

 • Saat jo maksetun tukikuukauden uudelleen käyttöösi, jos palautat tuen seuraavan vuoden huhtikuun loppuun mennessä. Esimerkiksi vuonna 2021 saamasi tuki on palautettava 30.4.2022 mennessä.

Jos vapaaehtoinen palautus on tullut liian myöhään eli 30.4. jälkeen tai olet palauttanut vain osan kuukauden tuesta, palauttamasi tuki maksetaan sinulle takaisin.