Kuntoutusraha | Työnantajat | KelaSiirry sisältöön

Usein kysyttyä

Oppisopimuksen ajalta kuntoutusraha maksetaan yleensä työnantajalle. Katso lisätietoa kuntoutusrahan hakemisesta.

Jos työnantaja ei maksa palkkaa niiltä päiviltä, jolloin työntekijä suorittaa opintoja oppilaitoksessa, kuntoutusraha maksetaan työntekijälle itselleen. Kun oppisopimuskoulutuksessa oleva työntekijä on palkallisella vuosilomalla, kuntoutusrahaa ei makseta kummallekaan. Palkallisen vuosiloman aikana työntekijä ei osallistu kuntoutukseen, jolloin palkka turvaa työntekijän toimeentulon loman aikana.

Kela maksaa kuntoutusrahaa työnantajalle työkokeilun ajalta, jos työkokeilu on palkallinen ja sen aikana työntekijän työtehtäviä muutetaan olennaisesti tai hän kokeilee uutta työtä. Jos tarkoituksena on ainoastaan lyhentää työaikaa, kyse ei ole kuntoutusrahaan oikeuttavasta työkokeilusta.

Lue lisää kuntoutusrahasta työkokeilun ajalta.

Työnantaja ei saa kuntoutusrahaa, jos työntekijä osallistuu kuntoutukseen omalla ajallaan. Omaa aikaa on esimerkiksi palkallinen vuosiloma, ylityövapaa tai säästövapaa.

Kelan on selvitettävä, onko työnantajalla oikeus kuntoutusrahaan ja miten kuntoutusrahan maksamisesta on sovittu esimerkiksi työsopimuksessa. Tämän vuoksi Kela kysyy työnantajalta, maksaako se palkkaa kuntoutusajalta.

Kela ei voi kertoa työnantajalle kuntoutuspäätöksestä ja sen sisällöstä, koska ne ovat työntekijän terveyttä koskevia tietoja.

Kela ei voi ohjeistaa kuntoutusajan palkanmaksussa, mutta asia voi selvitä työehtosopimuksesta tai työsopimuksesta. Työntekijä ja työnantaja voivat sopia palkanmaksusta myös keskenään, jos se puuttuu näistä sopimuksista.

Ilmoita ainoastaan kuntoutuksen ajalta maksettu bruttopalkka. Palkan sivukuluja ei saa ilmoittaa.

Olet saanut oikeaa tietoa. Kela voi maksaa kuntoutusrahan työnantajalle, jos tämä maksaa työsuhteen perusteella työkokeilun ajalta palkkaa. Kuntoutusrahan euromäärä määräytyy yleensä samalla tavalla kuin sairauspäivärahan määrä. Voit hakea kuntoutusrahaa Työnantajan asiointipalvelussa. Tarkemmat hakuohjeet on koottu diaesitykseen (pdf).

Sivu päivitetty 16.3.2023

Mitä mieltä olet sivusta?