Vammaisten tulkkauspalvelun tulkkilista | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Henkilökohtainen tulkkilista

 

Henkilökohtainen tulkkilista on lista tulkeista, joille tilauksesi pyritään välittämään. Tulkkilistan tarkoitus on varmistaa, että saat laadukasta, kokonaisvaltaista ja toimivaa tulkkauspalvelua. Voit valita, haluatko käyttää tulkkilistaa vai et.

Jos käytät tulkkilistaa, voit lisäksi ilmoittaa Kelalle, että tilauksiisi ei saa välittää muita kuin tulkkilistan tulkkeja. Tällöin Kela etsii vapaata tulkkia ainoastaan tulkkilistaltasi. Sinulle ei ehdoteta tilaukseesi muita tulkkeja, jos kukaan tulkkilistasi tulkki ei ole käytettävissä.

Tulkin nimeäminen tiettyyn tarpeeseen

Sinulla voi olla vain yksi henkilökohtainen tulkkilista. Jos haluat, voit kuitenkin nimetä tulkkeja tiettyihin tarpeisiin. Voit nimetä tulkkeja esimerkiksi työelämään, harrastuksiin tai etätulkkaukseen.

Voit myös päättää, että haluat käyttää tiettyä tulkkia vain työelämään tai vain harrastuksiin. Tulkkeja, jotka on nimetty vain työelämään, ei välitetä muihin tilauksiisi.

Jos listallasi on pelkästään tulkkeja, jotka on nimetty tiettyihin tarpeisiin, sinulle välitetään muihin tilanteisiin tulkki listan ulkopuolelta. Tulkki välitetään listan ulkopuolelta myös silloin, jos tilaukseesi ei löydy oman listasi tulkkia ja et ole kieltänyt listan ulkopuolisten tulkkien käyttämistä.

Jos et halua, sinun ei tarvitse nimetä tiettyjä tulkkeja harrastuksiin tai työelämään. Voit jatkossakin käyttää tulkkilistaa samaan tapaan kuin tähän asti, eli niin, että tulkkilistan tulkkeja voidaan välittää kaikkiin tilauksiisi.

Laadit listan yhteistyössä Kelan kanssa. Voit halutessasi poistaa tai lisätä tulkkeja listalle. Myös tulkki voi poistaa itsensä listalta.

Tulkkilistan päivittäminen

Jos haluat päivittää henkilökohtaista tulkkilistaa, toimi näin:

 • Tutustu oman alueesi palveluntuottajiin. Palveluntuottajien verkkosivuilta löydät tietoa tulkeista.
 • Voit ehdottaa listalle tulkkeja kotikunnastasi tai läheltä kotikuntaasi.
 • Jos tarvitset säännöllisesti tulkkausta muualla kuin kotiseudullasi, voit ehdottaa listalle tulkkia läheltä tulkkauspaikkaa.
 • Ilmoita, jos haluat käyttää tulkkia vain tiettyihin tarpeisiin. Voit nimetä jonkun ehdottamistasi tulkeista esimerkiksi työelämään tai harrastuksiin.
 • Ehdota tulkkeja tulkkilistallesi. Tee ehdotus asiakastietolomakkeella tai ole yhteydessä Vammaisten tulkkauspalvelukeskukseen.
 • Myös Vatu-keskus voi ehdottaa sinulle tulkkeja.

Ennen kuin tulkkilista voidaan ottaa käyttöön

 • Vammaisten tulkkauspalvelukeskus varmistaa, että ehdottamasi tulkki sopii tulkkaustarpeeseesi ja tulkki on sopiva listallesi.
 • Jos ehdottamasi tulkki ei ole sopiva, Vammaisten tulkkauspalvelukeskus on sinuun yhteydessä. Etsitte yhdessä sopivia tulkkeja listallesi.
 • Vammaisten tulkkauspalvelukeskus varmistaa ehdottamiltasi tulkeilta, ovatko he käytettävissä.
 • Sinulle lähetetään kirjallisesti tieto tulkeista, jotka ovat listallasi.

Tulkkilistaa ei muodosteta opiskeluja varten. Lue lisää opiskelutulkkauksesta.

Palvelualueet

Tulkkauspalvelu on järjestetty 6 alueelle: Uusimaa, läntinen, keskinen, itäinen, Pohjanmaa ja pohjoinen. Alueiden rajat myötäilevät maakuntien rajoja. Tarkista, mille alueelle asuinkuntasi kuuluu (pdf).

Lähtökohtana on, että tulkkaus järjestetään kotikuntasi alueelta tai läheltä tulkkauspaikkaa. Jos asut lähellä alueiden rajaa, tulkkauspalvelu voidaan tarvittaessa järjestää myös oman alueesi viereiseltä alueelta. Jos tarvitset säännöllisesti tulkkausta muualla kuin kotiseudullasi, voit ehdottaa listalle tulkkia läheltä tulkkauspaikkaa.

Jos et halua tulkkilistaa

Jos et halua tulkkilistaa, sinulle välitetään sopiva tulkki läheltä paikkaa, jossa tarvitset tulkkausta.

Jos tarvitset tulkkia erityisen läheiseen perhetapahtumaan, voit itse ehdottaa tulkkia.

Erityisen läheisiä perhetapahtumia ovat esimerkiksi

 • omat tai läheisen häät, rippijuhlat, ylioppilasjuhlat, ammattiin valmistuminen tms.
 • läheisen hautajaiset
 • oman lapsen kastetilaisuus tai nimenantojuhla
 • synnytys sekä raskauteen liittyvät tutkimukset ja neuvolakäynnit.

Synnytystä varten sinulle voidaan muodostaa päivystävä varallaololista. Myös puoliso voi tilata tulkin synnytykseen tai sitä edeltävään tutkimukseen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä Vammaisten tulkkauspalvelukeskukseen.

Lue lisää