Näin haet 16 vuotta täyttäneen vammaistukea | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Näin haet 16 vuotta täyttäneen vammaistukea

Hae 16 vuotta täyttäneen vammaistukea itsellesi

Hae 16 vuotta täyttäneen vammaistukea toisen puolesta

Näin haet 16 vuotta täyttäneen vammaistukea itsellesi

Hae 16 vuotta täyttäneen vammaistukea OmaKelassa

Hae etuutta
  1. Täytä 16 vuotta täyttäneen vammaistuen verkkohakemus OmaKelassa.
    • Hae korotusta tai jatkoa verkossa tai samalla lomakkeella kuin etuutta. Tee jatkohakemus viimeistään puolen vuoden kuluessa edellisen tukijakson päättymisestä.
  2. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne OmaKelassa. Liitä hakemukseesi:
    • Tuore lääkärinlausunto C (korkeintaan 6 kk vanha) tai lääkärinlausunto B, jos siitä ilmenevät hakemuksen ratkaisemisessa tarvittavat tiedot.
  3. OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu, kuinka paljon etuutta saat ja milloin se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat lomakkeen Eläkettä saavan hoitotuki / 16 vuotta täyttäneen vammaistuki EV 256 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Näin haet 16 vuotta täyttäneen vammaistukea toisen puolesta

  1. Täytä Eläkettä saavan hoitotuki / 16 vuotta täyttäneen vammaistuki EV 256 (pdf).
    • Tuen jatko- ja korotushakemus tehdään samalla lomakkeella.
  2. Liitä hakemukseen:
    • Tuore lääkärinlausunto C (korkeintaan 6 kk vanha) tai lääkärinlausunto B, jos siitä ilmenevät hakemuksen ratkaisemisessa tarvittavat tiedot.
  3. Lähetä hakemus OmaKelassa:
    • Tallenna täytetty hakemuslomake laitteellesi. Hakemuksen täytyy olla pdf-muodossa.
    • Kirjaudu OmaKelaan. Siirry kohtaan Asioi toisen henkilön puolesta.
    • Siirry kohtaan Tee hakemus. Valitse Vammaistuet ja 16 vuotta täyttäneen vammaistuki – tee hakemus.
    • Lisää hakemus laitteeltasi ja paina Lähetä.
    • Kun lähetät hakemuksen OmaKelassa, sitä ei tarvitse allekirjoittaa.
    • Lähetä liitteet OmaKelassa sen jälkeen, kun olet lähettänyt hakemuksen. Jos liitteet ovat paperilla, voit ottaa niistä kuvan tai skannata ne.
  4. OmaKelasta näet, onko hakemus ratkaistu, kuinka paljon etuutta saa ja milloin se maksetaan. Palvelussa näet muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Kela lähettää päätöksen tiedoksi myös postitse.

Hoidatko läheisesi Kela-asioita?

Toisen puolesta asiointi edellyttää aina, että täysi-ikäinen henkilö valtuuttaa toisen täysi-ikäisen henkilön hoitamaan asioitaan. OmaKelassa asiointia varten asiakkaan pitää antaa toiselle henkilölle Suomi.fi-valtuus, jonka nimi on Sosiaaliturvan etuusasioiden hoitaminenSiirry antamaan valtuus Suomi.fi-palvelussa.

Valtakirjalla voi hoitaa toisen ihmisen Kela-asioita puhelimitse, postitse tai Kelan palvelupisteessä. Lue lisää valtakirjan tekemisestä.

Hakuaika

Kela myöntää tuen takautuvasti enintään 6 kuukauden ajalta. Tuen myöntäminen takautuvasti harkitaan aina tapauskohtaisesti.

Kuolinpesä ei voi hakea etuutta.

Tietoa hakemiseen

Tukien hakemuksissa ei tarvitse ilmoittaa kustannusten tarkkoja euromääriä, eikä hakemuksen liitteeksi tarvita selvityksiä kustannuksista. Riittää, että asiakas ilmoittaa hakemuksessa, mitä kustannuksia hänellä on. Kela pyytää lisätietoja, jos näyttää siltä, että kustannuksilla voi olla vaikutusta tuen määrään.

Lue lisää: Vammaistukien ja hoitotuen hakeminen helpottuu

Valtakirjalla voi hoitaa toisen ihmisen Kela-asioita puhelimitse, postitse tai Kelan palvelupisteessä. Tätä varten pitää toimittaa Kelaan valtakirja, josta selviää, kuka hoitaa asioita. Valtakirjalla ei voi asioida toisen puolesta OmaKelassa.

16 vuotta täyttäneen vammaistukea haetaan samalla lomakkeella kuin eläkettä saavan hoitotukea. Hakemusta käsitellessään Kela ratkaisee, kumpaan etuuteen asiakkaalla on oikeus.

Jatkohakemus liitteineen kannattaa toimittaa Kelaan hyvissä ajoin ennen tuen päättymistä, jotta tukeen ei tule katkosta. Tee jatkohakemus kuitenkin viimeistään puolen vuoden kuluessa edellisen tukijakson päättymisestä.

Korotushakemukseen tarvitaan yleensä uusi lääkärinlausunto. Sitä ei kuitenkaan tarvita silloin, kun korotusta haetaan vain erityiskustannusten perusteella. Ilmoita tällöin hakemuksen lisätiedoissa, että haet korotusta kustannusten perusteella.

Sivu päivitetty 17.1.2024