Näin haet 16 vuotta täyttäneen vammaistukea

Hae vammaistukea OmaKelassa

Lähetä hakemus ja liitteet verkossa. Kirjaudu OmaKelaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Hae etuutta
  1. Hae 16 vuotta täyttäneen vammaistukea OmaKelassa.

    Tuen jatko- ja korotushakemus tehdään samalla lomakkeella.
  2. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne OmaKelassa. Liitä hakemukseen:
    • tuore lääkärinlausunto C (korkeintaan 6 kk vanha) tai lääkärinlausunto B, jos siitä ilmenevät hakemuksen ratkaisemisessa tarvittavat tiedot
    • mahdolliset kuitit tai selvitykset vammasta tai sairaudesta aiheutuneista kustannuksista.
  3. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu ja paljonko etuutta saat. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat hakemuslomakkeen Eläkettä saavan hoitotuki / 16 vuotta täyttäneen vammaistuki EV 256 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Valtakirjalla asiointi

Voit valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestasi, jos sinun on itse hankala hoitaa Kela-asioitasi. Tätä varten sinun pitää toimittaa Kelaan valtakirja, josta selviää, kuka voi hoitaa asioitasi. Toisen puolesta ei voi asioida verkkoasiointipalvelussa. Valtuuttamasi henkilö voi hoitaa asioitasi puhelimitse, postitse tai Kelan palvelupisteessä.

16 vuotta täyttäneen vammaistukea haetaan samalla lomakkeella kuin eläkettä saavan hoitotukea. Hakemusta käsitellessään Kela ratkaisee, kumpaan etuuteen asiakkaalla on oikeus.

Tee jatkohakemus ajoissa

Jatkohakemus liitteineen kannattaa toimittaa Kelaan hyvissä ajoin ennen tuen päättymistä, jotta tukeen ei tule katkosta. Tee jatkohakemus kuitenkin viimeistään puolen vuoden kuluessa edellisen tukijakson päättymisestä.

Korotushakemusta varten lääkärinlausunto

Korotushakemukseen tarvitaan yleensä uusi lääkärinlausunto. Sitä ei kuitenkaan tarvita silloin, kun korotusta haetaan vain erityiskustannusten perusteella.

Hakuaika

Kela myöntää tuen takautuvasti enintään 6 kuukauden ajalta. Tuen myöntäminen takautuvasti harkitaan aina tapauskohtaisesti.

Lue lisää